Bron: Oriental Review, 14 oktober 2022 ~~~

Europese landen beginnen met een versnelde levering van winteruitrusting aan het Oekraïense leger. “Generaal Winter” zal volgens Europa opnieuw aan de kant van Rusland spelen. Hoe zijn zowel de Oekraïense als de Russische strijdkrachten voorbereid op de wintercampagne?

De verwachte ondersteuning van de Russische troepen in Oekraïne door “Generaal Winter” werd onlangs aangekondigd door de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borrel. Borrel, die nooit in het leger heeft gediend, herinnerde niettemin aan het militaire aspect van het naderende koude weer en niet alleen aan de bevriezing van Europa als gevolg van de energiecrisis. Hij memoreerde uit de geschiedenis dat de kou de Russen in het verleden heeft geholpen, verwijzend naar de nederlaag van de fascisten bij Moskou in de winter van 1941-1942. En nu, zeggen zij, zal het voor de Oekraïense strijdkrachten niet gemakkelijk zijn deze mythische “Generale Winter” het hoofd te bieden.

De minister van defensie van Oekraïne Alexey Reznikov, die ook een puur burgerlijke man is en kennelijk terugdenkt aan zijn diensttijd als gewoon soldaat in de strijdkrachten van de USSR, heeft het probleem van de koudegolf pragmatischer benaderd. Begin september vroeg hij de NAVO-leiders winteruniformen te sturen voor de Oekraïense strijdkrachten.

Het is geen toeval dat de Oekraïense strijdkrachten nu afhankelijk zijn van westerse uniformen. Zij beschikken niet over hun eigen uniformen.

Een van de genoemde redenen is de vernietiging van opslagplaatsen met uniformen door precisieaanvallen van Russische raketten. Een andere reden is dat de winteruniformen in de hete zomer aan de strijders zijn uitgedeeld en tijdens de terugtocht verloren zijn gegaan of achtergelaten. In het algemeen bevriest het Oekraïense leger nu, wanneer de nachttemperaturen niet hoger komen dan acht graden Celsius.

Dit zijn allemaal banale excuses. Ze beschikten gewoon niet over voldoende kleding terwijl die in grotere hoeveelheden nodig was. Bij wijze van spreken maakten ze kits op basis van 225 duizend militairen, evenveel als er bij het begin van de speciale operatie in de gelederen van de AFU waren. In de veronderstelling dat het volgende jaar hetzelfde aantal zou worden besteld, maar de situatie is veranderd en de behoefte aan uniformen is aanzienlijk toegenomen. De kledingfabrieken kunnen hun productie niet op korte termijn verdrievoudigen, zelfs niet als zij overschakelen op de “militaire rails”.

Zij rekenen nog steeds op westerse leveringen van uniformen, waaronder winteruniformen. Die zijn er wel, maar in zeer beperkte mate, niet in staat om aan de behoeften van de AFU te voldoen. Opslag, zoals ze zeggen, is niet goedkoop.

De Verenigde Staten, Canada, Zweden en Finland hebben beloofd een “winterpakket” voor Oekraïne te leveren, dat niet alleen wapens, maar ook warme kleding voor het AFU omvat. Ook Duitsland heeft zich bereid verklaard winterhulp te verlenen. Volgens het tijdschrift Der Spiegel wordt de zoektocht naar wintervast materiaal echter bemoeilijkt door het feit dat de magazijnen van de meeste westerse landen grotendeels gereserveerd zijn voor de nationale legers. Bovendien is winterkleding, tegen de achtergrond van warmtebesparing niet alleen in woningen maar ook in kazernes, een gewild goed op de wereldmarkt.

Dezelfde Spiegel meldde, onder verwijzing naar zijn bronnen bij de NAVO, dat “aan bijna 50 procent van het verzoek van Oekraïne om winteruniformen kan worden voldaan”. Litouwen bijvoorbeeld, dat beloofd had voor 25.000 Oekraïense soldaten winteruniformen te leveren voor een bedrag van twee miljoen euro, heeft nu slechts 500 kits gestuurd. Dat is zelfs niet genoeg voor officieren, om van soldaten en reservisten nog maar te zwijgen.

De winteroorlog kent naast geïsoleerde uniformen nog heel wat andere nuances die specifiek met de weersomstandigheden te maken hebben. Zo zijn er de zogenaamde verwarmingspunten – schuilholen, in de grond gegraven tenten, slaapplaatsen. Een kachel is een must. De strijdkrachten van Oekraïne zouden hier geen problemen moeten hebben: afgelopen november hebben de twee toonaangevende scheepsbouwfabrieken in Nikolayev de productie van potkachels onder de knie gekregen. Door het gebruik van 15 mm staal weegt zo’n kachel een kwart ton.

Een andere bijzonderheid is de bediening van de wapens in de winter. Hoe vreemd het ook mag lijken, zelfs bij bittere kou hebben de artilleriesystemen van Sovjet- en daarna Russische makelij weinig smering nodig tijdens actief gebruik. Hetzelfde geldt voor de Kalashnikov automatische geweren – er wordt normale wapenolie gebruikt.

Maar de aan de AFU geleverde Amerikaanse M777 houwitsers werden, ondanks al hun verdiensten, niet gebruikt in koude klimatologische omstandigheden. Zij zijn getest in Afghanistan, Irak en Syrië. In Oekraïne zullen ze worden getest op vorstbestendigheid, en eerst zullen ze worden uitgetest in de modder van veldwegen off-road. De optiek van een dergelijke houwitser afvegen met een vod van bedenkelijke zuiverheid zal veel problemen opleveren.

De Oekraïense strijdkrachten hebben acht jaar ervaring met positiegevechten in de Donbass, waar niet veel beweging als zodanig was. Ze schoten en zaten op hun posities en verbeterden zo hun gevechtsvaardigheden. Dit is natuurlijk ook een rijke gevechtservaring, ook in de winter. Nu was het Oekraïense leger in de lente- en zomerperiode actief aan het manoeuvreren, door zich terug te trekken of een tegenaanval in te zetten. Men moet begrijpen dat dergelijke tactieken in de komende maanden zullen worden voortgezet, en dit zullen volledig andere omstandigheden van gevechtsoperaties zijn. Ook wat betreft de klimatologische omstandigheden.

Het weer aan beide zijden van het conflict zal echter hetzelfde zijn voor zowel Oekraïense als Russische soldaten. “Generale Winter” zal voor beiden dezelfde klimatologische omstandigheden bieden.

Over de Russische troepen kunnen we maar één ding zeggen: de militaire uitrusting “Ratnik” is met succes getest in de barre omstandigheden van het Noordpoolgebied. Dit is de hoogste beoordeling. Er zijn nu ongeveer 400 duizend van dergelijke kits in het Russische leger, en dat als een compleet pakket. Het is heel goed mogelijk dat een aantal van de gemobiliseerde militairen nu zal overstappen op de eerdere kits die ook zijn aangevuld met de “Ratnik”-elementen. In de winter zullen de Russische strijdkrachten zeker niet bevriezen in de steppen van Oekraïne.

Topfoto: Leden van de Oekraïense strijdkrachten nemen deel aan een stedelijke gevechtstraining, georganiseerd door het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, binnen de verboden zone in de verlaten stad Pripyat, Oekraïne, 4 februari 2022.