Bron: moonofalabama 21 september 2022 ~~~

De voor gisteravond aangekondigde televisietoespraak van de president van de Russische Federatie, Vladimir Poetin, heeft pas vanochtend plaatsgevonden.

Poetin kondigde een gedeeltelijke mobilisatie van de militaire reserves aan:

Alleen burgers die momenteel in de reserve zitten en vooral zij die in de gelederen van de strijdkrachten hebben gediend, over bepaalde militaire specialiteiten en relevante ervaring beschikken, zullen worden opgeroepen voor militaire dienst.

Degenen die voor militaire dienst worden opgeroepen voordat zij naar de eenheden worden gezonden, zullen noodzakelijkerwijs een aanvullende militaire opleiding volgen, waarbij rekening wordt gehouden met de ervaring van een speciale militaire operatie.

Bovendien worden alle huidige militaire dienstcontracten (gewoonlijk 3 tot 12 maanden) voor onbepaalde tijd verlengd.

Poetin zei dat het huidige conflict is uitgelokt door het Westen en merkte op dat de Westerse landen uit zijn op de vernietiging en desintegratie van Rusland. Hij zei dat het Westen internationale terroristen steunt, de infrastructuur van het NAVO-offensief dicht bij de Russische grenzen bevordert en russofobie aanwakkert.

Minister van Defensie Sergei Shoigu zei (video, verslag Sputnik) dat 300.000 reservisten zullen worden gemobiliseerd. Dienstplichtigen en mensen die momenteel studeren zullen niet naar Oekraïne worden gestuurd.

Hij zei ook dat tot nu toe 5.937 Russische soldaten zijn omgekomen tijdens de oorlog in Oekraïne. (Dit aantal omvat niet de milities van de DPR en LPR, of de Wagner-groep, die het meeste frontwerk hebben gedaan en dus hogere verliezen hebben geleden). Shoigu schat de Oekraïense verliezen op ongeveer 62.000 doden en ongeveer 50.000 gewonden. (Ik beschouw dit als een lage schatting.)

De totale Russische militaire reserve, mensen die eerder een militaire training hebben gevolgd, bedraagt 25 miljoen. Rusland heeft ook de uitrusting om die troepen te bewapenen.

Er zijn geruchten dat de Oekraïne zich voorbereidt op een groot offensief, waarbij nieuwe eenheden uit Kiev en verder naar het westen worden gemobiliseerd en voorbereid op een grote aanval op de Russische en geallieerde troepen. Het zal een paar maanden duren om dit voor te bereiden. Oekraïne zal veel meer uitrusting en munitie uit het ‘westen’ nodig hebben, waaronder ‘westerse’ tanks en infanteriegevechtsvoertuigen, en moet nog troepen opleiden om die te kunnen gebruiken. Het is waarschijnlijk van plan het offensief pas in het voorjaar te beginnen.

De nu aangekondigde oproep van Rusland kan tot doel hebben Kiev te verleiden tot een voortijdige start van zijn algemene offensief. De gemobiliseerde Russische troepen zullen ongeveer drie maanden nodig hebben om oorlogsklaar te zijn. Rusland zou dus tijdens de winter zijn eigen offensief kunnen beginnen. In de tussentijd zullen de Oekraïense eenheden die zich momenteel aan of nabij de frontlinies bevinden, door voortdurende verdedigingswerkzaamheden ernstig worden uitgedund.

Met een extra troepenmacht van 300.000 man, veel meer dan de 100.000 tot 150.000 die nu bij de oorlog betrokken zijn, zouden de Russische troepen hun tactiek kunnen veranderen van de trage voortgang van nu in een grootschaliger manoeuvre-oorlog met zware aanvallen op de operationele diepte van het Oekraïense leger.

Wit-Rusland, geallieerd met de Russische Federatie, maakt zich ook op voor een oorlog. Het zou, zoals het eerder heeft gedreigd, de aanvoerlijnen vanuit het “westen” naar Oekraïne in het westen van dat land kunnen afsnijden.

Als de huidige Oekraïense aanvallen op burgers en infrastructuur in Rusland en de Donbas-regio’s doorgaan, kunnen we verwachten dat de Russische strijdkrachten de Oekraïense infrastructuur op grote schaal zullen beginnen aan te tasten. De elektriciteits- en spoorwegnetwerken zouden de voornaamste doelwitten zijn.

Update:

Zo’n twee weken geleden leidde een succesvol Oekraïens offensief tot de terugtrekking van de Russische troepen in de regio Charkov. Dat is althans de ‘westerse’ versie van dat verhaal. Een ander verhaal is dat de Russische troepen zich met opzet uit de regio terugtrokken om de Russische roep om escalatie van de oorlog aan te wakkeren. De terugtrekking van Izium was dus waarschijnlijk slechts een katalysator voor ‘het serieus beginnen’:

Het Russische publiek, dat eerst niet helemaal begreep waarom de oorlog nodig was, is sindsdien in zijn bewustzijn gegroeid. Het begrijpt nu het grote spel dat tegen zijn land wordt gespeeld. Misschien zal het binnenkort eisen dat het niveau van de in de oorlog gestoken middelen wordt aangepast aan het niveau dat nodig is voor een beslissende overwinning. Opiniepeilingen zullen duidelijk maken of en wanneer dat punt is bereikt.

Daarom concludeert Dima dat: “We kunnen zeggen dat vandaag de beste dag ooit was […] voor de Russen op het grondgebied van Oekraïne.”

Het is nu waarschijnlijk verzekerd dat ze bevrijd zullen worden. Hoe dan ook.
Ik denk ook dat de terugtrekking uit de Izium-regio, waarbij een aanzienlijk aantal pro-Russische burgers onder dodelijke bedreigingen van fascistische ‘filtratie’-groepen is achtergebleven, de katalysator zal zijn voor een aanzienlijke escalatie aan Russische zijde.

Uiteindelijk gaan de handschoenen uit.

Update:

Yves Smith publiceerde zojuist een Engelse versie van Poetins toespraak en het mobilisatiedecreet:

Hieronder staat het Russische transcript van Poetins ochtendtoespraak waarin hij een gedeeltelijke mobilisatie van Rusland aankondigde vanaf 21 september. Er is blijkbaar nog geen officiële Engelse vertaling, en in elk geval is de site van het Kremlin geblokkeerd in de VS (wat niet het geval is geweest sinds het begin van de speciale militaire operatie) en zelfs voor bevriende VPN-gebruikers in sommige landen in Azië. We plaatsen dus ook een machinevertaling en zullen die vervangen door een officiële Engelse vertaling zodra die beschikbaar is.

We plaatsen ook een Engelse versie van het mobilisatiebevel waarin hier, en blijkbaar ook in het oorspronkelijke Russisch, punt 7 ontbreekt. U kunt het bevel in theorie hier vinden: http://kremlin.ru/events/president/news/69391.

Zoals u kunt zien, verfijnt en verruimt Poetin zijn kritiek op het “collectieve Westen” en zijn campagne om de unipolaire orde in stand te houden ten koste van het Zuiden, en zijn campagne tegen Rusland. Tegen het einde stelt Poetin: …


Eerder bericht (complete tekst van de toespraak, NL-vertaling

)