Bron: PressTV 26 december 2023 ~~~

De hoogste veiligheidsfunctionaris van Iran zegt dat de Verenigde Staten en Israël beide een “tweezijdige” nederlaag lijden in de voortdurende oorlog tegen de Palestijnen in de Gazastrook, omdat ze de agressie niet kunnen stoppen en ook niet kunnen voortzetten in het belegerde gebied.

Ali Akbar Ahmadian, secretaris van de Iraanse Hoge Nationale Veiligheidsraad (SNSC), maakte deze opmerking dinsdag tijdens een ontmoeting met de voormalige premier van Irak, Adel Abdul-Mahdi, in Teheran.

Ahmadian benadrukte dat zowel de VS als Israël zich in twee opzichten in een staat van nederlaag bevinden en zei: “Dit regime verliest als het de oorlog voortzet en zal opnieuw verliezen als het gedwongen wordt om ermee te stoppen. Of de VS de regio verlaat of niet en of het de oorlog uitbreidt of niet, het is in beide gevallen een verliezer.”

Het hoofd van de SNSC onderstreepte ook de noodzaak voor het verzetsfront om zichzelf te versterken als een “superieure” macht in de regio, en zei dat de vijanden van het verzetsfront hun uiterste best doen om een dergelijk resultaat te voorkomen.

“Als het verzetsfront zowel op economisch gebied als in de politieke en militaire sectoren kan samenwerken en successen kan boeken, zal het de positie van een superieure macht in de [regionale en internationale] verhoudingen bereiken,” zei Ahmadian.

“Om deze reden doen onze vijanden er alles aan om de realisatie van deze doelen te voorkomen,” voegde hij eraan toe.

Abdul-Mahdi van zijn kant wees op de opmerkingen van Ahmadian en omschreef ze als “volledig correct”.

De twee partijen wisselden ook van gedachten over verschillende kwesties van wederzijds belang en bilaterale samenwerking tussen Teheran en Bagdad.

Israël voerde de door de VS gesteunde oorlog tegen Gaza op 7 oktober nadat door Hamas geleide Palestijnse verzetsgroepen Operatie Al-Aqsa Storm uitvoerden tegen de bezettingsentiteit als reactie op de decennialange doods- en vernietigingscampagne van het Israëlische regime in Palestina.

De Israëlische agressie heeft tot nu toe bijna 21.000 Palestijnen gedood, de meesten van hen vrouwen en kinderen. Meer dan 56.000 mensen zijn gewond geraakt en veel lichamen liggen nog vast onder het puin.

Ongeveer 80 procent van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza zijn naar het zuiden van Gaza verdreven, met tienduizenden opeengepakt in VN-scholen of schuilend in geïmproviseerde tenten.

Het Israëlische regime heeft een “volledige belegering” van het gebied ingesteld, waardoor brandstof, elektriciteit, voedsel en water voor de meer dan twee miljoen Palestijnen die er wonen, afgesneden zijn.

Topfoto: Een Israëlische tank is te zien in de Gazastrook op 25