Bron: PressTV, 26 december 2023 ~~~

Een hooggeplaatste Iraakse politicus heeft de recente luchtaanvallen van de Verenigde Staten op drie locaties die worden gebruikt door verzetsgroepen tegen het terrorisme in Irak scherp veroordeeld. Hij zei dat de enige oplossing om een einde te maken aan dergelijke illegale en agressieve aanvallen de terugtrekking is van de Amerikaanse bezettingstroepen uit het land.

Hadi al-Ameri, de secretaris-generaal van de Iraakse Badr Organisatie, maakte de opmerkingen op dinsdag en riep de Iraakse regering op om een tijdschema op te stellen voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen zo snel mogelijk, terwijl hij benadrukte dat de volledige soevereiniteit van Irak moet worden gerealiseerd.

Hij merkte ook op dat de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Irak niet nodig is en waarschuwde dat hun aanwezigheid het land alleen maar zal vernietigen en het bloed van de Iraakse bevolking zal vergieten.

Zijn opmerkingen kwamen een dag nadat het Amerikaanse leger luchtaanvallen uitvoerde op drie faciliteiten die gebruikt werden door Kata’ib Hezbollah en aanverwante groepen in de stad Hillah, ten zuiden van de hoofdstad Bagdad.

Een Iraakse veiligheidsbron, die op voorwaarde van anonimiteit spreekt, vertelde de Arabischtalige televisiezender al-Sumaria dat 18 mensen gewond raakten bij de aanval en voegde eraan toe dat een lid van de Popular Mobilization Units (PMU), ook bekend als Hashd al-Sha’abi, werd gedood.

Pentagon-chef Lloyd Austin zei maandag dat deze precisieaanvallen “een reactie waren op een reeks aanvallen tegen Amerikaans personeel in Irak en Syrië, waaronder een aanval door Kata’ib Hezbollah en gelieerde groepen op de luchtmachtbasis Erbil eerder vandaag.”

Het Islamitisch Verzet in Irak, een overkoepelende groep van anti-terreur strijders, eiste in een verklaring op zijn Telegram kanaal de verantwoordelijkheid op voor de aanval, die werd uitgevoerd met een one-way aanvalsdrone en drie Amerikaanse militairen verwondde.

Los daarvan veroordeelde de Iraakse beweging al-Nujaba in een verklaring ook de Amerikaanse luchtaanvallen en zei dat Washington opnieuw de soevereiniteit van Irak heeft geschonden.

De beweging zei verder dat de VS met deze “gruwelijke daad” van het aanvallen van het hoofdkwartier van de Iraakse veiligheidstroepen, waaronder de federale politie en Hashd al-Shaabi en de civiele infrastructuur, heeft bewezen dat het noch de wetten van het land noch de wil van de bevolking respecteert.

In de verklaring werd verder opgemerkt dat dit gedrag van de Amerikanen opnieuw heeft aangetoond dat de VS een militaire aanwezigheid in Irak heeft en geen adviserende, zoals het beweert.

Er zijn ruwweg 2.500 Amerikaanse troepen in Irak en ongeveer 900 in Syrië als onderdeel van, wat Washington beweert, een strijdmacht tegen Daesh. De VS heeft zijn aanwezigheid gehandhaafd, hoewel de Arabische landen en hun bondgenoten de Takfiri terreurgroep eind 2017 hebben verslagen.

Volgens Amerikaanse functionarissen zijn er sinds half oktober minstens 103 aanvallen tegen Amerikaanse troepen in Irak en Syrië gemeld.

Topfoto: Amerikaanse soldaten bereiden zich voor om aan boord te gaan van een CH-47 Chinook-helikopter tijdens een oefening op de luchtmachtbasis Ain al-Asad in Irak op 7 juli 2023. (Foto door Amerikaanse leger)


gerelateerd (berichten in dit archief):