Bron: PressTV 15 april 2024 ~~~

De Iraanse Hoge Nationale Veiligheidsraad (SNSC) heeft gewaarschuwd voor een “veel hardere reactie” tegen elke verdere actie van Israël in de nasleep van de vergeldingsoperatie van de Islamitische Republiek in de bezette gebieden.

In een verklaring op zondag zei de SNSC dat Iran de vergeldingsaanval, genaamd Operation True Promise, uitvoerde omdat Israël “de rode lijnen van Iran overschreed” door op 1 april zijn diplomatieke gebouwen in de Syrische hoofdstad Damascus aan te vallen.

Het zei dat de operatie in overeenstemming was met artikel 2 van het VN-Handvest dat alle VN-leden aanspoort om zich te onthouden van het dreigen met of gebruiken van geweld tegen de territoriale integriteit of politieke onafhankelijkheid van een staat.

“Mocht het Israëlische regime van plan zijn om zijn verderfelijke acties tegen Iran voort te zetten, met welke middelen of methoden of op welk niveau dan ook, dan zal het een reactie krijgen die tien keer harder is,” waarschuwde het.

De SNSC zei ook dat Iran, door Operation True Promise uit te voeren, zijn inherente recht op zelfverdediging krachtens artikel 51 van het VN-Handvest heeft uitgeoefend.

“De operatie was de minimaal noodzakelijke strafmaatregel om het nationale belang en de veiligheid van Iran te waarborgen”, aldus de verklaring.

“Iraanse raketten en drones vielen Israëlische militaire bases en luchtmachtbases aan, en we onthielden ons van aanvallen op hun civiele infrastructuur en voorlopig is de operatie afgerond en zijn we niet van plan om door te gaan” concludeerde het.

De Israëlische luchtaanval op de Iraanse ambassade in Damascus doodde twee generaals van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), brigadegeneraal Mohammad Reza Zahedi en generaal Mohammad Hadi Haji Rahimi, evenals vijf van hun begeleidende officieren.

Als reactie daarop richtte de IRGC zaterdagavond een spervuur van drones en raketten op de door Israël bezette gebieden. De omvang van de schade aan Israëlische militaire bases in de bezette gebieden is nog niet bekend.

Na de vergeldingsactie waarschuwde Iran Israël voor vergeldingsacties en drong er ook bij de VS op aan om te proberen zich niet in het conflict te mengen.

“Als het Zionistische regime of zijn aanhangers roekeloos gedrag vertonen, zullen zij een beslissende en veel sterkere reactie ontvangen,” zei de Iraanse president Ebrahim Raeisi zondag in een verklaring.

Een soortgelijke waarschuwing kwam van de stafchef van de Iraanse strijdkrachten generaal-majoor Mohammad Baqeri, die zei dat Israël een “veel grotere” reactie te wachten staat “als het vergeldingsmaatregelen neemt tegen Iran.”

Baqeri waarschuwde de VS ook dat elke ondersteuning van Israëlische vergelding ertoe zou leiden dat hun bases het doelwit zouden worden van Iran.

Commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) generaal-majoor Hossein Salami waarschuwde zondag ook dat Teheran vergeldingsmaatregelen zou nemen tegen elke Israëlische aanval op haar belangen, functionarissen of burgers.

“Vanaf nu, telkens wanneer Israël Iraanse belangen, bezittingen, figuren, burgers aanvalt, zullen wij vanuit Iran aanvallen,” zei hij.

De permanente missie van Iran bij de Verenigde Naties zei ook in een verklaring op zondag dat de reactie van Teheran op de Israëlische agressie een “legitieme verdediging” was in overeenstemming met het VN-handvest, en waarschuwde de VS om ” zich afzijdig te houden”.

“De zaak kan als gesloten worden beschouwd. Mocht het Israëlische regime echter nog een fout maken, dan zal de reactie van Iran aanzienlijk strenger zijn”, aldus de verklaring.

Topfoto: Het moment dat een Iraanse raket wordt afgevuurd in de richting van de bezette Palestijnse gebieden als reactie op de Israëlische aanval op haar ambassadecomplex in Syrië.