Bron: Piero Messina
Southfront.press 12 november 2023

Afschrikking. Dat is de strategie van de Amerikaanse marine. Het vrijgeven van de foto van een Ohio-klasse onderzeeër in het Suezkanaal, ten noordoosten van Caïro is een duidelijke boodschap aan Iran en Hezbollah. De routes van de onderzeeërs worden nooit onthuld. Toch heeft de Amerikaanse regering deze keer besloten om haar marine-inzet ter ondersteuning van Israël aan de hele wereld te laten zien.

Met een scherpe noot voor de pers kondigde het U.S. Central Command (USCENTCOM) aan dat een Ohio-klasse onderzeeër met kernaandrijving is aangekomen in haar verantwoordelijkheidsgebied. Het Amerikaanse leger maakt zelden de bewegingen of operaties van zijn onderzeeërvloot bekend.

Sterker nog, nucleair aangedreven schepen opereren in bijna volledige geheimhouding. Maar in de wateren van de oostelijke Middellandse Zee zijn de zeeën ruw, zowel boven als onder de waterspiegel. Begin november werd de aanwezigheid van een Barracuda-klasse nucleair aangedreven aanvalsonderzeeër van de Franse marine geïdentificeerd, die vertrok vanuit Toulon, Frankrijk. Die boot heeft ook een afschrikwekkende functie, om de volledige reactiecapaciteit van de NAVO en de staten te tonen in het geval van een mogelijke militaire escalatie met Iran. En de hele Middellandse Zee wordt beïnvloed door de doortocht van de onderzeeërs. In de afgelopen dagen heeft de kustwacht op Sardinië een waarschuwing afgegeven voor een onderzeeër die voor de oostkust langs voer.

De waarschuwing gaf voor zondag 5 en maandag 6 november een absoluut zeeverbod aan voor de oostkust van Olbia tot Villasimius. Het is nooit bekend geworden om welke onderzeeër het ging.

De aanwezigheid van de Ohio-klasse onderzeeër beantwoordt aan de operationele en strategische principes van US CENTCOM, de militaire commandogroep die midden in de Koude Oorlog op 1 januari 1983 werd opgericht. Zoals de naam al suggereert, bestrijkt USCENTCOM het “centrale” gebied van de wereld dat zich tussen de Europese, Afrikaanse en Indo-Pacifische commando’s bevindt. De prioritaire missies van USCENTCOM zijn: Iran afschrikken; gewelddadige extremistische organisaties bestrijden; strategisch concurreren; constructieve activiteiten uitvoeren op regionaal niveau; geïntegreerde lucht- en raketverdedigingssystemen leveren en de onbemande luchtvaartdreiging pareren.

De waarschuwing gaf voor zondag 5 en maandag 6 november een absoluut zeeverbod aan voor de oostkust van Olbia tot Villasimius. Het is nooit bekend geworden om welke onderzeeër het ging.

De aanwezigheid van de Ohio-klasse onderzeeër beantwoordt aan de operationele en strategische principes van US CENTCOM, de militaire commandogroep die midden in de Koude Oorlog op 1 januari 1983 werd opgericht. Zoals de naam al suggereert, bestrijkt USCENTCOM het “centrale” gebied van de wereld dat zich tussen de Europese, Afrikaanse en Indo-Pacifische commando’s bevindt. De prioritaire missies van USCENTCOM zijn: Iran afschrikken; gewelddadige extremistische organisaties bestrijden; strategisch concurreren; constructieve activiteiten uitvoeren op regionaal niveau; geïntegreerde lucht- en raketverdedigingssystemen leveren en de onbemande luchtvaartdreiging bestrijden.

De foto die door CENTCOM is vrijgegeven, toont een van de vier boten uit de Ohio-klasse die zijn omgebouwd tot “arsenaalonderzeeërs” voor het transport en de lancering van maximaal 154 Tomahawk-kruisraketten (TLAM) uit 22 lanceerputten. Bovendien zijn deze boten aangepast om accommodatie te bieden aan ongeveer zestig Special Forces operators (voornamelijk de Navy Seals) met hun voertuigen droog vervoerd in de Dry Dock Shelter (‘afneembaar’), wat hun operationele flexibiliteit vergroot.

De verplaatsing van een van de Ohio-klasse SSGN’s bevestigt de wens van het Pentagon voor een krachtige lucht-navalistische inzet tussen de Middellandse Zee, de Rode Zee, het Arabisch Schiereiland en de Perzische Golf, in staat om lange afstand precisieaanvalmissies uit te voeren boven het hele gebied van belang.

De VS voeren een open oorlog ter zee. Boven de zeespiegel is de Carrier Strike Group van het vliegdekschip Dwight D. Eisenhower aanwezig vanaf het Suezkanaal tot aan de Rode Zee, terwijl de CSG van het vliegdekschip Gerald R. Ford in de oostelijke Middellandse Zee tussen Cyprus, Libanon en Israël blijft opereren.

De eerste aanvalsgroep wordt aangevoerd door het vliegdekschip USS Dwight D. Eisenhower. De Carrier Strike Group (CSG) bestaat uit geleide-raketkruiser USS Philippine Sea (CG 58), geleide-raket destroyers USS Mason (DDG 87) en USS Gravely (DDG 107) van Destroyer Squadron (DESRON) 22, Carrier Air Wing (CVW) 3 met zijn negen squadrons, en de Information Warfare Commander.

De tweede groep wordt aangedreven door de USS Gerald R. Ford. De groep arriveert – volgens Us Centcom – in de oostelijke Middellandse Zee om elke speler af te schrikken die de situatie wil laten escaleren of deze oorlog wil uitbreiden. De strijdkrachten in het gebied omvatten het vliegdekschip USS Gerald R. Ford (CVN 78) van de Amerikaanse marine, met zijn 8 squadrons aanvals- en ondersteuningsvliegtuigen, en de geleide raketkruiser USS Normandy (CG 60) van de Ticonderoga-klasse, evenals de geleide raketvernietigers USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) en USS Roosevelt (DDG 80) van de Arleigh Burke-klasse.