Bron: Telesur 4 februari 2024 ~~~

Tussen 28 april en 31 mei zijn er volgens de NGO Temblores 3.789 gevallen van politiegeweld tegen betogers in de Nationale Staking (in Colombia) gemeld. Denkt u dat de Colombiaanse regering maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat deze gebeurtenissen voortduren?

Vijf jaar na de moord op Berta Cáceres, sociaal activiste en verdedigster van inheemse volkeren in Honduras, denk je dat er recht wordt gedaan in deze zaak terwijl de intellectuele daders van de misdaad nog steeds onbekend zijn?

Steeds meer politieke actoren verzetten zich tegen het aanblijven van de Haïtiaanse premier Ariel Henry.

De oppositiepartij Committed to Development heeft opgeroepen tot een driedaagse mobilisatie in Haïti om het aftreden van interim-premier Ariel Henry te eisen en de bevrijding van de natie die gegijzeld wordt door de regeringen van de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en de Core Group ( NL: de kerngroep).

De oproep, vrijgegeven door voormalig senator Jean Charles Moïse, voorziet protesten in het hele Caribische land van 5 tot 7 februari, de geplande datum voor het einde van Ariel Henry’s ambtstermijn en daarmee de “beruchte veronachtzaming en passiviteit tegenover de wreedheden begaan door gewapende bandieten tegen vreedzame burgers”.

Steeds meer politieke actoren verzetten zich tegen het aanblijven van de Haïtiaanse premier, die de schuld krijgt van de toename van geweld en onveiligheid en van de chaos die wordt veroorzaakt door criminele bendes die zich bezighouden met drugs- en wapenhandel, aanslagen en ontvoeringen.

Ex-President Moïse Jean Charles eist van de Haïtiaanse bevolking dat ze het land in vuur en vlam zet in het geval dat de premier Ariel Henry niet op 7 februari wil vertrekken en kondigt een grote mobilisatie aan vanaf donderdag tot 7 februari 2024. pic.twitter.com/NaoXGH1ZS3 – Haïti Nouvelle Magazine (@FritzGe82463256) 2 februari 2024

Vakbondsleider Josué Mérilien verklaarde dat “we verplicht zijn ons krachtig uit te spreken tegen Ariel Henry, die vervangen moet worden door een team met een duidelijke visie om het land uit de huidige stagnatie te halen”.

Sociale en vakbondsorganisaties zoals Unnoh, de Beweging voor Vrijheid en Gelijkheid van Haïtianen voor Broederschap (Moleghaf), het Forum van Vakbonden en Volksorganisaties (Fosynpo) en anderen zijn van mening dat “de sociaaleconomische omstandigheden van de bevolking aanzienlijk zijn verslechterd”.

Voormalig @SenateurMoise Jean Charles, vraagt Haïtiens om problemen en geweld in het land te veroorzaken als premier @DrArielHenry weigert op 7 februari te vertrekken. Hij kondigt ook een grote mobilisatie aan vanaf zondag tot 7 februari 2024. pic.twitter.com/mQtJNzz88W – SkandalNews (@SkandalNews) 3 februari 2024

Van zijn kant riep voormalig senator Moïse de Haïtiaanse bevolking op om zonder uitzondering de deuren van openbare instellingen te sluiten en verwierp hij elke mogelijke vreedzame demonstratie, die geen tijd, route of bestemming zou hebben. De politicus riep de politie op om zich niet te mengen in deze volksstrijd tegen het mandaat van Henry.

Topfoto: De vrijgegeven oproep voor protesten voorziet in protesten in het hele Caribische land van 5 tot 7 februari | Foto: @Vamos_Foro_Ve


Gerelateerd (berichten in dit archief):