Bron: Saheli Chowdhury 
Orinocotribune 3 oktober 2022 ~~~

We moeten ons afvragen waarom Mexico erbij betrokken is

Mederedacteur van Orinoco Tribune, Saheli Chowdhury, had de kans om de in Washington gevestigde journalist en filmmaker Dan Cohente interviewen over de actuele situatie in Haiti.

1- Waarom willen de VS Haïti binnenvallen terwijl ze via de Kerngroep al controle hebben over het land?
Cohen legde uit dat bendegeweld een probleem is in Haïti, maar dat de VS hun batterijen alleen richten op Jimmy Cherizier (alias “Barbecue”), het hoofd van de burgerwachtgroep G9, omdat die een gewapende revolutionaire beweging opbouwt. Een die zich niet neerlegt bij de comprador (samenspannende) Haitiaanse bourgeoisie of Amerikaanse NGO’s, multinationals of andere zulke buitenlandse belangen op het eiland. De door de VS opgestelde resolutie riep op tot directe sancties tegen Cherizier, wat een idee geeft van wat er werkelijk speelt in Haïti.

2- Wat is de situatie ter plaatse in Haïti op dit moment?
De Amerikaanse journalist legde uit dat de door de VS en de kerngroep benoemde de facto president, Ariel Henry, onlangs de subsidie op brandstoffen heeft opgeheven, waardoor de benzineprijs binnen enkele uren is verdubbeld en een nieuwe crisis is ontstaan in een reeds gepolariseerd land. Dit leidde tot straatprotesten die Cherizier en zijn volgelingen de kans gaven de controle over de brandstofterminal van Varreux, buiten Port-au-Prince, over te nemen en het aftreden van Ariel Henry te eisen. De terminal van Varreux verwerkt ongeveer 70% van de brandstof in Haïti.

Cohen benadrukte dat “de Verenigde Staten en hun bondgenoten, in het geheel niet zeggen: “Er is een legitieme reden voor dit protest, we moeten deze brandstofverhogingen intrekken en kijken naar de omstandigheden waarin de mensen leven. In plaats daarvan zeiden ze, “dit is het resultaat van bendes, deze verschrikkelijke gangster Jimmy Cherizier en we moeten hem gaan vermoorden. De VS hebben dus gezocht naar een manier om de Verenigde Naties te gebruiken om een militaire operatie uit te voeren naast de Haïtiaanse nationale politie”, om dit doel te bereiken.

3- Er is een mogelijkheid dat Rusland of China een veto uitspreken over de door de VS opgestelde resolutie om Haïti binnen te vallen.
“Juist, dus als deze resolutie in stemming wordt gebracht, is het waarschijnlijk dat Rusland en of China hun veto zullen uitspreken, waardoor de zogenaamde vredesmacht van de VN niet opnieuw in Haïti kan worden ingezet.” Dit was het eerste commentaar van Dan Cohen, die verder verklaarde dat “de VS zich daarvan bewust zijn en hebben voorgesteld om in wezen een VN-lidstaat te machtigen om een militaire operatie uit te voeren. Anthony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, was onlangs in Ottawa om met Justin Trudeau te praten over een militaire operatie door de Canadezen.

Cohen voegde eraan toe dat ze proberen aan te kloppen bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en CARICOM, maar ook dat lijkt te mislukken.

In dit scenario wijst hij erop dat de Global Fragility Act, bedoeld om de Verenigde Naties te omzeilen bij vermeende extreme humanitaire omstandigheden in “fragiele” staten, het excuus bij uitstek lijkt te zijn om een zogenaamde “small footprint” militaire operatie van de VS te lanceren. Ongetwijfeld om Haïti (opnieuw) militair te bezetten en zo de Amerikaanse hegemonie over het eiland te handhaven.

4- Met betrekking tot de fouten van de Latijns-Amerikaanse landen bij de aanpak van de Haïtiaanse kwestie, met Brazilië en Mexico voorop, maar ook met progressieve regeringen zoals die van Ecuador, Bolivia, Argentinië en zelfs UNASUR, die in 2010 het initiatief voor vredeshandhaving steunde, zei Dr. Gemma Pierre dat “het linkse Amerika mislukt voor de deur van de Haïtiaanse soevereiniteit”. Waarom gebeurt dit dan? Waarom denk je dat dit elke keer gebeurt in Haïti?
“Ik denk dat Dr Pierre een belangrijk punt maakt,” was Cohen’s eerste reactie, voordat hij verder ging: “Weet je, we hebben net de verkiezing van Lula Da Silva in Brazilië gezien en veel progressieven vieren feest, en dat is begrijpelijk. Ik bedoel, het schrikbeeld van nog een termijn van Bolsonaro is behoorlijk angstaanjagend voor de Brazilianen. Ik denk dat dit zeker een overwinning is, maar als je kijkt naar wat Lula deed tijdens de bezetting van Haïti in 2004, deed hij mee met de regering Bush door die zogenaamde vredesmacht te sturen die gruwelijke misdaden uitvoerde tegen de Haïtiaanse massa. Dit moet worden bekeken en onderzocht wanneer over Lula’s staat van dienst wordt gesproken.”

Verder voegde hij eraan toe dat Mexico momenteel samen met de Verenigde Staten de VN-resolutie steunt waarin wordt opgeroepen tot sancties tegen Jimmy Cherizier; ook is Mexico de mede-indiener van een andere VN-resolutie, die de VS aan het opstellen zijn, waarin wordt opgeroepen tot militair ingrijpen in Haïti. De journalist vroeg zich af waarom Mexico deel uitmaakt van deze Amerikaanse strategie, vooral een die zo veel lijkt op het sluiten van een deal met de duivel. Volgens hem begaan Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) en zijn minister van Buitenlandse Zaken Ebrard een denkfout die in tegenspraak is met hun recente progressieve stappen. Zoals de redding van Evo Morales tijdens de staatsgreep van 2019 in Bolivia.

Klik hier voor de videoregistratie van het complete Interview (20 minuten)

Ter afsluiting van zijn opmerkingen zei Cohen dat “uiteindelijk de Haïtianen zichzelf gaan bevrijden en dat ze niet kunnen rekenen op de (zogenaamde) Internationale Gemeenschap… De Haïtianen bevrijden zichzelf opnieuw en voltooien de revolutie van 1804.”

Topfoto: Affiche met details van het interview en een foto van enkele mensen die zich verzamelen voor de Amerikaanse ambassade in Port au Prince, Haïti. Foto: Orinoco Tribune.

Dan Cohen is een Amerikaanse auteur, journalist en blogger. Hij werkte eerder voor RT America als journalist in Washington D.C. Cohen was ook werkzaam in Israël-Palestina en produceerde op grote schaal verspreide videoreportages en gedrukte verslagen voor onder meer Mondoweiss, Electronic Intifada, The Nation, AlterNet, Middle East Eye, The Grayzone, Al Jazeera English en Vice News. Tijdens het interview kwamen onderwerpen aan bod als: