Bron: telesur 11 september 2021 ~~~

Het Openbaar Ministerie heeft vastgesteld dat premier Henry op de dag van de gebeurtenissen een telefoongesprek van drie minuten heeft gevoerd met een van de hoofdrolspelers van de moordaanslag.

Het parket van Port-au-Prince heeft premier Ariel Henry opgeroepen om te getuigen in het kader van het lopende onderzoek naar de moord op de Haïtiaanse ex-president Jovenel Moïse op 7 juli.

Het openbaar ministerie heeft vastgesteld dat de premier op de dag van de feiten een telefoongesprek van drie minuten heeft gevoerd met Joseph Felix Badio, die verdacht wordt van de moord op Moïse.

Volgens een bron die door het plaatselijke dagblad Le Nouvelliste werd geciteerd, willen de openbare aanklagers de inhoud van het gesprek tussen Badio en Henry, die op 14 september moet getuigen, verifiëren.

Vorige week hield onderzoeksrechter Garry Orelien de eerste hoorzitting in de zaak tegen ten minste 44 gedetineerden, onder wie 18 Colombianen.

De afgelopen dagen heeft de Haïtiaanse politie een beloning van 60.000 dollar uitgeloofd voor eenieder die bijdraagt aan de arrestatie van de voormalige rechter Windelle Coq Thelot, de voormalige senator John Joel Joseph en de ex-ambtenaar Badio, die momenteel op de vlucht zijn en beschouwd worden als de vermeende meesterbreinen van het misdrijf.

De NGO National Network for the Defense of Human Rights (Rnddhh) publiceerde een rapport over de koelbloedige moord op Moïse. In het rapport wordt categorisch verklaard dat hij “werd overhandigd door zijn veiligheidsagenten”.

“Niets, maar dan ook niets zal mij kunnen afleiden van mijn onwrikbare wens dat de echte daders, de meesterbreinen en sponsors van deze gruwelijke misdaad voor het gerecht worden gebracht en gestraft worden voor hun misdaden”, aldus Henry.

Topfoto: Een man bidt nadat een aardbeving gebieden in het zuiden van het land heeft getroffen, Les Cayes, Haïti, 21 aug. 2021. | Foto: EFE