Bron: Marcela Rivera, Nicaragua
Sputnik mundo 21 september 2023 ~~~


De Midden-Amerikaanse natie Nicaragua heeft momenteel een van de laagste moordcijfers per 100.000 inwoners in Latijns-Amerika in de afgelopen tien jaar. Dit wordt toegeschreven aan van haar succesvolle veiligheidsstrategie, die het land afhoudt van de snelle groei van de georganiseerde misdaad en drugshandel vanuit het zuidelijke deel van het continent.

In de geschiedenis van Nicaragua zijn er geen gegevens over georganiseerde criminele bendes, ondanks de ongekende escalatie van geweld die de Noordelijke Driehoek van Midden-Amerika (Honduras, Guatemala en El Salvador) en de zuidelijke punt van de landengte heeft getroffen.

De Nicaraguaanse autoriteiten beweren dat de strategische ring van nationale veiligheid, bekend als de “muro de contención” (keermuur) tegen de georganiseerde misdaad, ook het bestaan van clandestiene landingsbanen of opslagplaatsen voor drugshandel heeft voorkomen. Het hoofd van het Nicaraguaanse leger, generaal Julio César Avilés Castillo, op 4 september tijdens de viering van de 44e verjaardag van de oprichting van het leger, zei het volgende: “Wij zijn het veiligste land in de regio omdat we geen bendes hebben en ze ook nooit zullen toestaan ons land binnen te komen,”
De generaal zei verder:”We zijn geen toevluchtsoord voor drugshandel, er zijn geen kartels, we hebben geen alarmerende misdaadcijfers in ons land, het moordcijfer is 7 mensen per 100.000 inwoners; onze havens en luchthavens zijn veilig volgens de normen van de internationale organisaties, we hebben geen clandestiene landingsbanen, er zijn geen vliegroutes die ons soevereine luchtruim schenden”,

Doorgang van 800 ton cocaïne tegenhouden

De “muro de contención” is opgezet als een reeks militaire en politionele inlichtingenacties in de onmiddellijke omgeving van de grenzen om de infiltratie van elke van georganiseerde misdaad te voorkomen; het doel is om de binnenkomst van wapens, geld en drugs in dit land te onderscheppen of te blokkeren.

Het hoofd van het Nicaraguaanse leger, generaal Julio César Avilés Castillo. Foto: met dank aan de Nicaraguaanse president

De doorgang van 800 ton cocaïne belet “De nationale strategie van de ‘muro de contención’ is zeer succesvol omdat (…) we de doortocht van meer dan 800 ton cocaïne over ons grondgebied beletten, omleiden en voorkomen. Drugs die Noord-Amerika vanuit het zuiden door de lucht en over zee bereikt op afstanden van meer dan 500 mijl van onze kusten circuleert”, beschreef de legerleider van Managua.

Het jaarverslag dat Avilés presenteerde, vermeldt de arrestatie van 29 nationale en buitenlandse drugshandelaren, de inbeslagname van 421 kilogram drugs en de vernietiging van 595.000 marihuanaplanten.

Prioriteit: het land “veiliger” houden.

In haar ontwikkelingsplan voor 2022-2026 heeft de Nicaraguaanse regering een prioritair beleid uitgestippeld om het land het “veiligste in de regio” te houden, met acties gericht op het beveiligen van de grenzen, de stabiliteit van het gevangeniswezen en het controleren van de veiligheid van de burgerluchtvaart.

Het beleid van Veiligheid van Soevereiniteit en Burgerschap betreft ook het voorkomen van wapenhandel en andere illegale handel via non-profitorganisaties en buitenlandse agenten, hier door de regering van Managua aangemerkt als instrumenten voor de financiering van de mislukte staatsgreep van 2018, waarbij meer dan 200 burgers en politieagenten om het leven kwamen en de economische verliezen werden geschat op 3 miljard dollar.

Directeur van de Nationale Politie van Nicaragua, commissaris-generaal Francisco Díaz. Foto: met dank aan het Nicaraguaanse voorzitterschap

Voor de directeur van de Nationale Politie, commissaris-generaal Francisco Díaz, is de opbouw van een werkmodel met gezinnen en gemeenschappen om criminaliteit te voorkomen het succes van het veiligheidsbeleid voor burgers.
“Vierenveertig jaar geleden, met de triomf van onze populaire Sandinistische revolutie, werd de Sandinistische politie, vandaag de Nationale Politie, gevormd. Zij komen voort uit het hart van het volk en ze beroepen zich op de Sandinistische principes en waarden die in ons hart leven en in elke taak die we uitvoeren leven om vrede, veiligheid en welvaart te blijven garanderen; het voorkomen en onderzoeken van misdaden, overtredingen, verkeersongevallen en het oppakken van criminelen,” zei Díaz tijdens de viering van de 44e verjaardag van de oprichting van de organisatie op 11 september”.

Topfoto: Op de verjaardag van het Nicaraguaanse leger | Sputnik Mundo,


Gerelaterd (berichten in dit archief):