Bron: AFGJ, 20 januari 2023 ~~~ 

Verslag van de delegatie (januari 2023)

Afkomstig uit alle hoeken van de Verenigde Staten en Canada, reisden 22 afgevaardigden in de leeftijd van 10 tot 80 jaar van 7 tot 16 januari 2023 naar Nicaragua om de omstandigheden en het leven van Nicaraguaanse vrouwen te onderzoeken tijdens een bezoek georganiseerd door de “Jubilee House Community Casa Benjamin Linder” en “Alliance for Global Justice””.

We hadden de gelegenheid om een groot aantal maatschappelijke bewegingen, werkers en ambtenaren te ontmoeten: van boerinnen tot vakbondsmensen; van gezondheidswerkers in de stad tot verpleegsters en artsen op het platteland; van directeuren van programma’s voor mishandelde vrouwen tot vrouwelijke officieren bij de politie en vrouwen van de Nationale Vergadering en het Ministerie van Vrouwen. We ontmoetten Nicaraguanen uit alle lagen van de bevolking en hoorden hun verhalen over de veerkracht ondanks tweehonderd jaar imperialistische agressie en pogingen om hun soevereiniteit te ondermijnen. Met het laagste misdaadcijfer in Midden-Amerika vonden wij Nicaragua een veilige, gastvrije plaats die de mensenrechten en de behoeften van zijn bevolking vooropstelt.

Wij werden geïnspireerd door de kracht en de beslissende rol van de Nicaraguanen en in het bijzonder van de Nicaraguaanse vrouwen en hun deelname aan hun gemeenschappen en regeringen. In de afgelopen 16 jaar heeft de Sandinistische regering proactieve, preventieve en op de gemeenschap gebaseerde programma’s bevorderd die prioriteit geven aan de behoeften van vrouwen, kinderen en gemarginaliseerden. In het “Global Gender Gap Report” van het “World Economic Forum” van 2022 staat Nicaragua wereldwijd op de 7e plaats voor gendergelijkheid en op de eerste plaats voor het opleidingsniveau van vrouwen, alfabetisering en vrouwen in het parlement en in kabinetsfuncties. Deze verwezenlijkingen weerspiegelen de investeringen van de Sandinistische regering in haar bevolking, waarbij 57% van de begroting naar gezondheidszorg en onderwijs gaat.

Sinds 2007, toen de Sandinisten werden herkozen, is het welzijn van de Nicaraguaanse bevolking aanzienlijk verbeterd: de kindersterfte is tegen 2021 met 55% gedaald en de moedersterfte met 66%. Tijdens de COVID-19 pandemie is het land nooit gesloten geweest, maar heeft het met de eigen aanpak van de volksgezondheid en met de volksvoorlichting het aantal doden beperkt tot 37 per 1 miljoen inwoners (in de Verenigde Staten zijn 3.260 van elke 1 miljoen inwoners gestorven). Tegenwoordig heeft ongeveer 90% van de bevolking van twee jaar en ouder ten minste twee doses vaccinatie gekregen, de Nicaraguaanse economie is blijven groeien, de gezondheidszorg en het onderwijs hebben er niet onder geleden en het land heeft vermeden buitensporige schulden te maken zoals veel van zijn buren.

De Sandinistische regering geeft alle mensen de mogelijkheid om hun mensenrechten op water, huisvesting, onderwijs, gezondheid, veiligheid en voedsel op een georganiseerde wijze te verwezenlijken. In 2007, onder de door de VS gesteunde neoliberale regering, ging 24% van de jongeren niet naar school. In 2020 was dat gedaald tot 4%. In 2006 was één op de vier mensen analfabeet. Nu is minder dan 3% van de bevolking analfabeet. Nicaragua is nu vrijwel zelfvoorzienend op voedselgebied en verbouwt vrijwel alles wat nodig is om de bevolking te voeden.

Deze vooruitgang in de sociale indicatoren is ook te danken aan het op de gemeenschap gebaseerde model van de Sandinistische regering voor deelname aan het burgerlijke leven, dat alle sectoren van de samenleving in staat stelt hun stem te laten horen en niemand in de steek laat: vaak aangeduid als “el pueblo presidente” (wat betekent: “het volk heeft de leiding”). Sinds 2007 zijn meer dan 600.000 landeigendomsbewijzen verleend aan boeren (waarvan 55% vrouwen), en ongeveer een derde van het nationale grondgebied is wettelijk toegekend aan 304 inheemse en afro-afkomstige gemeenschappen. Als ondertekenaar van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens heeft Nicaragua wetten aangenomen die vrouwen gelijke rechten garanderen, gratis gezondheidszorg en onderwijs, en 50% politieke vertegenwoordiging, waarbij de helft van de kandidaten voor gekozen ambten vrouw moet zijn.

Wij hebben met eigen ogen gezien dat Nicaragua aanzienlijk heeft geïnvesteerd in infrastructuur die het leven van de bevolking en met name van vrouwen aanzienlijk heeft verbeterd:

  • Ultramoderne ziekenhuizen en innovatieve programma’s voor de gezondheid van vrouwen;
  • Gratis onderwijs op kleuter-, beroeps- en postdoctoraal niveau;
  • Investeringen in kwaliteitswegen en transport, waaronder de aanleg van een snelweg van de Stille Oceaan naar de Caribische kust (die inheemse en Afro-afstammelingen toegang geeft tot de hoofdstad), en de toevoeging van oplaadpunten voor elektrische voertuigen naarmate de wegen worden geasfalteerd en verbeterd;
  • Elektriciteit in bijna alle huizen (meer dan 98%);
  • Meer dan 70% van de elektriciteit is afkomstig van hernieuwbare bronnen (tegenover 26% in 2006); en
  • Gratis wifi in parken en uitbreiding van glasvezelkabel naar afgelegen gebieden.

Door deze prestaties uit de eerste hand te zien, is duidelijk geworden waarom Nicaragua de “dreiging van een goed voorbeeld” is. Het leiderschap van Nicaragua op het gebied van aanpassingsvermogen, creativiteit, duurzaamheid en volksdemocratie bewijst dat een andere wereld mogelijk is: een wereld die zich bevrijdt uit de greep van de wereldwijde kapitalistische hegemonie en het roofzuchtige imperialisme door de empowerment en bevordering van de rechten van alle mensen. Daarom proberen de Verenigde Staten en hun bedrijven Nicaragua voortdurend te demoniseren en zijn vooruitgang te ondermijnen.

De mensen die we ontmoetten moedigden ons aan onze regering te vragen de soevereiniteit van hun land en hun recht op een waardig leven, zelfbeschikking en vrede te respecteren. Nu de 200ste verjaardag van de Monroe Doctrine nadert, dringen wij er bij de regering Biden en het Congres sterk op aan alle sancties tegen het Nicaraguaanse volk en de Nicaraguaanse regering op te heffen. En wij roepen onze mede-Noord-Amerikanen op Nicaragua zelf te bezoeken om te genieten van haar vele prachtige toeristische attracties en te leren van het voorbeeld van het Nicaraguaanse volk.

Ondertekend door:

  • -Rita “Jill” Clark-Gollub (translator and interpreter)
  • -Richard Gollub (Chief Financial Officer, retired)
  • -Natalia Burdyńska-Schuurman (National Co-Coordinator, Alliance for Global Justice)
  • -Susan B. Lagos (Spanish and English teacher)
  • -Gloria Rodas (undergraduate researcher, UC Berkeley Latinx Research Center)
  • -Tammy Spengler (licensed clinical social worker)
  • -Dianne Blais (Green Party U.S.)
  • -Phoebe Thomas Sorgen (Berkeley Fellowship of Unitarian Universalists Board Trustee and Green Party U.S. Delegate to the Global Green Network)
  • -Ruby Morris (Sociology and Sustainability Studies student and President of Peace Action at SUNY – Geneseo)
  • -Ann Faust (MD, FACS, PhD, MBChB, IBCLC)
  • -Eleanor Perrine (Psychology and Women’s and Gender Studies student at University of Maryland, Baltimore County)
  • -Miia Suokonautio (Executive Director, YWCA Halifax)
  • -Chris Benjamin (writer, author and journalist)
  • -Meredith Field (PhD, MSEd)
  • -Nina McGranahan (Agroecology student at the University of Maryland – College Park)
  • -Rebecca Wilson (Federal Tax Attorney, retired)
  • -Maimuna Dada (Social Services Administrator, retired)
  • -Mukasa Ricks (Revolutionary Pan-Africanist and former organizer for the Student Nonviolent Coordinating Committee, Black Panther Party and All-African People’s Revolutionary Party)
  • -Linda Helland (MPH, CPH, Climate Change and Health Equity Program Manager)
  • -Jennifer Sullivan (Treasurer, Women’s Caucus of the Green Party U.S.)
  • -Erica Caines (Co-Coordinator of Black Alliance for Peace – Haiti/Americas Team)
  • -Amy Davis (cybersecurity analyst)
  • -Becca Renk Foster (Jubilee House Community)
  • -Sensei Orla Mohally Renk (President of the Villa Soberana Chapter of the Federation of Secondary School Students, Nicaragua)

Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):