Bron: RT, 6 september 2022 ~~~

Het Centraal-Amerikaanse land zou het gebruik van Mir-kaarten op zijn grondgebied kunnen toestaan, meldt TASS, onder verwijzing naar het ministerie van Financiën

Nicaragua is bereid om het gebruik van het Mir-betalingssysteem, dat door Moskou werd ontwikkeld als reactie op de Westerse sancties, te onderzoeken en het gebruik van Russische krediet- en debetkaarten in het land toe te staan, vertelde zijn minister van Financiën en Openbare Kredieten, Ivan Acosta, maandag aan TASS, in de marge van het Oostelijk Economisch Forum in Vladivostok.

“We overwegen nu verschillende kwesties van samenwerking op het gebied van financiën. Ik ben er nog niet zeker van hoe de Mir-kaart werkt. We onderzoeken deze kwesties. We staan open voor verschillende mogelijkheden op het gebied van bankieren en financiële uitwisseling”, zo werd hij door de media geciteerd.

Acosta merkte ook op dat Nicaragua de banden met de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) zal blijven aanhalen.

Rusland begon met de ontwikkeling van een eigen nationaal betalingssysteem toen de VS het land in 2014 met sancties op de korrel namen. Destijds konden klanten van verschillende Russische banken tijdelijk geen gebruik maken van Visa en Mastercard vanwege de beperkingen.

Sinds de invoering van het nieuwe betaalsysteem hebben Russische banken al meer dan 129 miljoen Mir-kaarten uitgegeven. Ze worden momenteel aanvaard in Turkije, Vietnam, Armenië, Zuid-Korea, Oezbekistan, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Zuid-Ossetië en Abchazië.

Bovendien zouden Indiase geldautomaten en terminals binnenkort kunnen beginnen met het accepteren van debet- en kredietkaarten van Mir, terwijl Rusland van plan is om op zijn beurt Indiase RuPay te gaan accepteren.

In juli zei Ahmed Al-Ketb, hoofd van de economische afdeling van de ambassade van de VAE in Moskou, dat de twee landen onderhandelingen hadden aangeknoopt over een overeenkomst die het gebruik van het Mir-betaalsysteem in de Golfstaat mogelijk zou maken.