Bron: Cuaderno Sandinista 27 mei 2022 ~~~

De President van Nicaragua, Comandante Daniel Ortega Saavedra, heeft in aanwezigheid van Vice-President Compañera Rosario Murillo en Compañero Gustavo Porras deelgenomen aan de XXI Top van het Bolivariaans Alternatief voor de Volkeren van de Amerika-Volkshandelsovereenkomst (ALBA-TCP).

  1. Comandante Fidel en Comandante Chávez installeerden ALBA en openden nieuwe wegen in ons deel van Amerika, de wegen die Sandino vanuit de bergen van Nicaragua in het jaar 1928 probeerde te openen en waarbij hij Latijns-Amerikaanse presidenten opriep een gemeenschap van Latijns-Amerikaanse staten op te richten.
  2. (De regering van de VS) is niet gestopt met haar praktijken. Ze heeft de Monroe Doctrine niet afgezworen. In naam van de democratie leggen zij een tiranniek, imperialistisch, terroristisch internationaal beleid op. De VS is een wereldmacht die kleine staten als Grenada aanvalt en binnenvalt, wat leidt tot de moord op president Bishop, een revolutionaire broeder…”.
  3. Ook deze beruchte, laffe, terroristische blokkade is een misdaad tegen de menselijkheid. Een blokkade van meer dan 60 jaar tegen het Cubaanse volk. Een terroristische staat die de mensenrechten van een heel volk, van een hele natie schendt en die eveneens een blokkade tegen de zusterstaat Bolivariaanse Republiek Venezuela organiseert; die zelfs nog verder gaat en probeert president Nicolás Maduro te vermoorden, alsook probeert nieuwe staatsgrepen te plegen zoals die welke zij tegen onze broeder Hugo Chávez hebben gepleegd, die het volk met al zijn kracht heeft teruggedraaid.
  4. Met andere woorden, het imperialisme is niet veranderd. De essentie van het imperialisme is daar, het is een volledig misdadig systeem. Het kent geen limieten! Intussen denken zij dat de tijd gekomen is om de totale hegemonie van het VS-imperialisme over de wereld te vestigen. Het gaat er niet langer alleen om de Monroe Doctrine toe te passen op wat zij hun achtertuin of hun voortuin noemen, maar het gaat erom de hele planeet te veranderen in de achtertuin van het Amerikaans imperialisme.
  5. Ik zou zeggen dat zij schizofreen worden, omdat zij denken dat de tijd gekomen is om de hele planeet te overheersen en niet beseffen dat dit niet meer mogelijk is.
  6. In ons Amerika is de Alba naar voren gekomen met Petrocaribe, het meest ondersteunende en nobele project dat in de loop van de geschiedenis in onze regio is geïnstalleerd. Het is een project dat geboren is om de meest verarmde naties te helpen, en hen welzijn te bieden. Het dient niet om andere naties aan te vallen of te ondermijnen. Integendeel, dankzij Venezuela, de vrijgevigheid van de Bolivariaanse Revolutie en president Chávez betekent dit project ook de solidariteit met de verarmde bevolking van de Verenigde Staten van Amerika.
  7. Onder impuls van ALBA is wat een droom was voor Bolivar, wat een droom was voor Sandino, wat een droom was voor onze volkeren, werkelijkheid geworden. De Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten, de CELAC is een feit. Dus is er geen behoefte meer aan een “Top van de Amerika’s”, die de top is van het imperialisme. Het imperialisme denkt dat er nog ruimte is voor dat soort topontmoetingen, waarbij het rijk de landen van zijn achtertuin (volgens de Monroe Doctrine) kon bijeen roepen,
  8. De wereld is al veranderd, wat er gebeurt in het oosten van Europa: de oorlog die de VS, aan het hoofd van de NAVO, voert tegen de Russische Federatie, in een poging om het Rusland in te palmen. Wat Napoleon ook probeerde maar daardoor viel. De nazi’s probeerden Rusland ook te domineren. Hitler, die daarbij werd aangemoedigd en bevoorraadt door Amerikaanse bedrijven, die wapens leverden die Hitler gebruikte om Europa binnen te vallen. Hitler is niets meer dan het resultaat van de afbraak van het kapitalisme en wat zij hun democratisch model noemen.
  9. In hun waanzin zien we de president van de VS, en we zien de Europese leiders, die zich “Rambo” wanen, kogels hier, kogels daar, sancties hier, sancties daar aandragen. Het zijn een beetje gekken die hun eigen landen en economieën aan het vernietigen zijn, die het leven van hun mensen duurder maken, die de hele mensheid aanvallen en die niet alleen Rusland, maar ook heel Europa willen overnemen. Zij willen de Volksrepubliek China overnemen en sspannen tegen de Volksrepubliek China, waarbij de in de VN gemaakte afspraken dat de Volksrepubliek China één eenheid, één natie is, worden ontkend en te grabbel worden gegooid.
  10. Deze tegenpool werd gevormd in onze regio, de CELAC. Wij moeten er trots op zijn dat wij een Latijns-Amerikaanse en Caribische eenheid hebben in een wereld van verscheidenheid, dat wij onze verschillen respecteren en door het respecteren van onze verschillen, wanneer wij bijeenkomen, er geen uitsluitingen zijn.
  11. De “Top van Amerika” is niet langer een bruikbaar instrument voor de Monroe doctrine. Omdat de Monroe Doctrine geen betekenis meer heeft. CELAC heeft de Monroe Doctrine begraven. Latijns-Amerika en het Caribisch gebied behoren niet langer tot de VS, maar tot de Latijns-Amerikaanse en de Caribische bevolking.
  12. Met CELAC gaan in dialoog met de mogendheden zoals de Russische Federatie, de Volksrepubliek China, India, andere mogendheden ter wereld. Dat betekent dat deze polen die vorm hebben gekregen een pendant hebben in Ons Amerika, dat is Celac CELAC sluit niemand uit, daar ben ik zeker van. Er zal een tijd en de nodige omstandigheden komen waarin CELAC de Verenigde Staten zal uitnodigen voor een ontmoeting. Op voorwaarde dat de VS aanvaard te praten met CELAC, zoals met andere naties en landen.
  13. Ik ben ervan overtuigd dat aan de huidige situatie, waarin de vrede in de wereld wordt ondermijnd, een einde zal komen door een ingrijpende verandering, waarbij het imperialisme zal moeten ophouden imperialisme te zijn, waarbij de NAVO zal moeten ophouden NAVO te zijn die de wereld probeert over te nemen. Zij zullen voor eens en voor altijd moeten inzien dat, willen wij op onze planeet kunnen leven er geen alternatief is dan elkaar te erkennen in een geest van respect en volgens de beginselen van het multilateralisme.
  14. Er is geen plaats meer op deze planeet voor imperialisme, voor kolonialisme, voor hegemonisme. Daar is geen plaats meer voor!
  15. Moeten we onderhandelaars vertrouwen? We hebben berichten ontvangen uit Washington van onze ambassadeur. Gisteren vertelde ze onze ambassadeur dat we ofwel doen we wat zij ons dicteren of ze zullen Nicaragua harder treffen. Wat antwoorden we hen? Wij kunnen onder deze omstandigheden niet praten, omdat wij ons niet laten omkopen. Wij geven nooit op!
  16. In deze complexe en moeilijke omstandigheden voelen wij ons, nu de pandemie voorbij is, vol nieuwe energie, vol kracht, vol zekerheid dat de rede het zal winnen van macht. Nu ALBA, de pool die in Ons Latijns-Amerika en het Caribisch gebied verenigd, is geïnstalleerd, zullen we ALBA blijven versterken consolideren en ontwikkelen.

Lang leve ALBA!

“De conferentie van vertegenwoordigers van de 21 lidstaten van de Latijns-Amerikaanse nationaliteiten verklaart dat de Monroe-doctrine is afgeschaft en heft bijgevolg de macht op die deze doctrine tracht te gebruiken om zich te mengen in de interne en externe politiek van de Latijns-Amerikaanse staten” (Generaal Augusto C. Sandino, 1929).