Bron: Ahmed Adel
SouthFront 26 augustus 2022 ~~~

India zet lange en vruchtbare relatie met Rusland voort ondanks westerse druk.

Binnenkort zal Europa, en vooral Duitsland, beseffen dat zijn energiecrisis en financiële crisis, aangewakkerd door een slecht doordacht Russofoob beleid, zeker niet het probleem van India zullen zijn, vooral met de winter voor de deur.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken S Jaishankar pochte onlangs zelfverzekerd dat de wereld India’s energiebeleid en bilaterale betrekkingen met Rusland heeft geaccepteerd. De verklaring van Jaishankar bracht de woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, ertoe te zeggen dat het voor New Delhi een langdurige aangelegenheid zal zijn om zijn buitenlands beleid af te stemmen op dat van Moskou – maar ondanks de QUAD-alliantie is het onwaarschijnlijk dat India zijn betrekkingen met Rusland zal opgeven.

Op de vraag of India zijn invoer van Russische olie en kunstmest zal verhogen en eventueel de Russische S-400 luchtverdedigingssystemen zal kopen, antwoordde Price op 24 augustus: “Het is niet aan mij om te spreken over het buitenlands beleid van een ander land. Maar wat ik wel kan doen is wijzen op wat we van India hebben gehoord. We hebben gezien dat landen over de hele wereld zich duidelijk hebben uitgesproken, onder meer met hun stem in de Algemene Vergadering van de VN tegen de agressie van Rusland in Oekraïne.”

“Maar we erkennen ook, zoals ik daarnet zei, dat dit niet het omzetten van een lichtschakelaar is. Dit is iets dat, vooral voor landen die historische relaties met Rusland hebben. Relaties die, zoals het geval is met India, tientallen jaren teruggaan; het wordt een kwestie van lange adem om het buitenlands beleid te heroriënteren op Rusland,” voegde hij eraan toe.

Hoewel de VS en de Europese Unie Rusland zware sancties hebben opgelegd sinds het begin van de militaire operatie in Oekraïne op 24 februari, heeft India van de gelegenheid gebruik gemaakt om in plaats daarvan de olie-import uit Rusland te verhogen, daarbij de kritiek van het Westen negerend en weigerend het pad van de Europese zelf-sabotage te bewandelen.

Berlijn heeft onlangs een reeks energiebesparende maatregelen voor de winter goedgekeurd die het gebruik van verlichting en verwarming zullen beperken. De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, vertelde verslaggevers dat zijn land zich “zo snel mogelijk wilde bevrijden uit de greep van de Russische energie-import”. Maar nu bevindt Duitsland zich in een positie waarin het zijn energieverbruik moet verlagen in plaats van zich te gedragen als het leidende land van de EU.

Vanaf september zullen openbare gebouwen, met uitzondering van ziekenhuizen en dergelijke, worden verwarmd bij maximaal 19C; openbare monumenten en gebouwen zullen ook niet worden verlicht om esthetische redenen; bedrijven kunnen worden verboden hun winkels ’s nachts te verlichten; particuliere zwembadverwarming kan ook worden verboden; en kolen- en olievracht zal voorrang krijgen boven passagiersvervoer op de spoorwegen.

“We hebben op dit moment een tekort op het spoor,” zei de Duitse minister van Verkeer Volker Wissing. “Dat betekent dat als er tijdelijk extra brandstoftransporten nodig zijn, we daar voorrang aan moeten geven.”

Deze Europese zelfsabotage, allemaal omwille van de pretentie het liberalisme te verdedigen, met het autoritaire regime van Kiev en op instructie van Washington, is een situatie die India volledig wil vermijden nu het verder vooruitgaat en zich ontwikkelt tot een grote mogendheid.

In mei heeft Rusland Saoedi-Arabië ingehaald en is het na Irak de grootste olieleverancier van India geworden, doordat raffinaderijen de Russische ruwe olie met grote kortingen hebben opgekocht. Indiase raffinaderijen kochten in mei ongeveer 25 miljoen vaten Russische olie. Zij negeerden alle veroordelingen van het Westen en weigerden hun decennialange relatie met Moskou op te geven, vooral omdat de Indiërs de eindeloze steun en rugdekking van het Westen aan Pakistan niet vergeten.

Jaishankar benadrukte op 23 augustus dat India zich niet defensief had opgesteld bij zijn aankopen van Russische olie, maar de VS en anderen in plaats daarvan had doen inzien dat de regering de “morele plicht” had ervoor te zorgen dat het volk de “beste deal” kreeg – iets waar Europese regeringen zich niet mee bezighouden.

In plaats van te capituleren voor de eindeloze druk van het Westen, is India onverstoorbaar doorgegaan met zijn bilaterale betrekkingen met Rusland. Betaalkaarten die gebaseerd zijn op het Russische betaalsysteem Mir zullen binnenkort worden geaccepteerd in geldautomaten en betaalterminals in India, terwijl de besprekingen om een nieuw financieel systeem op te zetten dat onafhankelijk is van het Westen en dat de sancties tegen Rusland kan omzeilen, worden voortgezet.

Rusland kondigde ook zijn intenties aan om in samenwerking met India de volgende generatie pantservoertuigen en onderzeeërs te bouwen. Dit gebeurt terwijl de levering van het tweede regiment van het S-400 raketafweersysteem al aan de gang is.

Nu India doorgaat met het versterken van de betrekkingen met Rusland in de energie-, financiële en militaire sector, ziet het Westen zich genoodzaakt kleine gebeurtenissen te overdrijven alsof het om een grote verschuiving in het buitenlands beleid van New Delhi gaat. De westerse media overdreven het belang van het feit dat India voor het eerst tegen Rusland stemde tijdens een “procedurele stemming” in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Oekraïne. Het 15 leden tellende VN-orgaan besloot toen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uit te nodigen om op 24 augustus een vergadering toe te spreken via een videoteleconferentie, iets waar alleen Moskou tegen was en Peking zich van stemming onthield.

Tot dusver heeft New Delhi zich in de VN-Veiligheidsraad onthouden van stemming over Oekraïne, met de recente stemming als enige uitzondering. Dit heeft de westerse mogendheden, aangevoerd door de VS, geërgerd, maar dit heeft hen er niet van weerhouden een grote zaak te maken van het feit dat India heeft gestemd om Zelensky het woord te geven tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad. Dit is natuurlijk geen weerspiegeling of teken van een verschuiving in het Indiase buitenlandse beleid, maar eerder een wanhopige poging om niet-bestaande scheuren in de banden tussen New Delhi en Moskou in beeld te brengen. In plaats daarvan zal New Delhi zijn decennialange samenwerking met Moskou voortzetten, een samenwerking die lang en vruchtbaar is geweest.

Er zij aan herinnerd dat Jaishankar in juni zei dat “Europa uit de mentaliteit moet groeien dat de problemen van Europa de problemen van de wereld zijn, maar dat de problemen van de wereld niet de problemen van Europa zijn”. Binnenkort zal Europa, en vooral Duitsland, beseffen dat zijn energiecrisis en financiële crisis, aangewakkerd door een slecht doordacht Russofoob beleid, zeker niet het probleem van India zullen zijn, vooral met de winter voor de deur.

Ahmed Adel is een in Caïro gevestigde onderzoeker op het gebied van geopolitiek en politieke economie