Bron: José Manuel Blanco Díaz 
redradiove 11 november 2021 (SP)
orinocotribune 11 november 2021 (EN) ~~~

Een betaling van ongeveer 70.000 dollar werd blijkbaar uitgegeven aan de moeder van de voortvluchtige voor de Venezolaanse justitie, Leopoldo López, door het Venezolaanse staatsbedrijf Monómeros, voor het leveren van “communicatie consultancy” diensten.

Zoals gemeld door woordvoerders van extreem-rechts, werd de storting, die overeenkomt met 148 miljoen Colombiaanse pesos, op 20 oktober 2020 gedaan op de rekening van het bedrijf Llorente & Cuenca Colombia SAS, waarvan Antonieta Mendoza de López vice-president is.

De website van Llorente & Cuenca Colombia SAS omschrijft het bedrijf als een wereldwijd adviesbureau voor communicatie, digitale marketing en public affairs, “dat onze klanten helpt om proactief strategische beslissingen te nemen, met creativiteit, innovatie en ervaring”.

Daarnaast publiceert de website het profiel van Mendoza de López als vice-president, met “meer dan 25 jaar ervaring in communicatie en corporate affairs voor enkele van de grootste bedrijven in Latijns-Amerika, zoals PDVSA en Cisneros Holdings.”

Als hooggeplaatst PDVSA-bestuurder vóór de opkomst van Hugo Chávez werd Antonieta Mendoza er in 1998 ook van beschuldigd PDVSA-geld te hebben gebruikt voor de financiering van de stichting Justice First (Primero Justicia), die later de politieke partij Justice First werd en een platform bood voor haar zoon Leopoldo om burgemeester van Chacao te worden. Deze transactie overschreed de 100.000 dollar.

Zo moeder, zo zoon

De laatste weken zijn de klachten over de extreem-rechtse Leopoldo López vanuit andere sectoren van de Venezolaanse oppositie toegenomen. Dit specifieke schandaal komt aan het licht na het bericht over verduistering en faillissement bij Monómeros, een bedrijf dat door de valse regering van Juan Guaidó uit Venezuela is gestript in medeplichtigheid met de Amerikaanse en Colombiaanse regering.

Een van de woordvoerders die zich tegen López keerden was Humberto Calderón Berti, die voormalig plaatsvervanger Juan Guaidó had aangesteld als zijn “ambassadeur” bij de regering van Iván Duque in Colombia. Calderón bestempelde López onlangs als de “verantwoordelijke voor alles wat er in Monómeros is gebeurd”.

Wat de moeder van López betreft, heeft het bedrijf Llorente & Cuenca een verklaring gepubliceerd waarin het de uitvoering van het contract in kwestie toegeeft, maar het ontkent dat Antonieta Mendoza de López, vice-president van het bedrijf, geld heeft ontvangen, ondanks bewijs van het tegendeel.

Leidinggevenden van de onderneming verklaarden dat Antonieta Mendoza de López niet bij het proces betrokken was en niet aan het genoemde project heeft deelgenomen. Zij onthulden ook dat de directie van Monómeros Corporate Affairs op 19 juni 2020 contact met hen heeft opgenomen.

Topfoto: Lilian TIntori (links), Leopoldo López (midden) en Antonieta Mendoza de López (rechts). Bestandsfoto.