Bron: ultimasnoticias 11 juli 2021  (ES)
orinocotribune 12 juli 2021 (EN) ~~~

De president van Venezuela, Nicolás Maduro, heeft deze zondag, 11 juli, aangekondigd dat tijdens de operatie Gran Cacique Indio Guaicaipuro in Caracas, Colombiaanse militaire wapens in beslag zijn genomen. Hij kondigde ook aan dat naast de criminele bendes ten minste 20 paramilitairen uit Colombia zich in Cota 905 bevonden, “verbonden met de criminele structuren die in Cota 905 opereren.”

Op dezelfde manier hekelde Maduro Leopoldo López voor zijn betrokkenheid, vanuit Madrid, Spanje, bij het financieren van de bendes en hun terroristische activiteiten in Venezuela. “Ze zijn een ongeneeslijk netwerk van geweld, haat en terrorisme,” zei Maduro. “Ze krijgen al hun steun uit Bogotá en het Noorden.”

Leopoldo López is direct betrokken bij het gedrag van deze criminele bendes, … al deze informatie moet worden doorgegeven aan Spanje, omdat deze terroristische aanslag van daaruit wordt gepland.

De president van de republiek merkte ook op dat de Venezolaanse inlichtingendienst een operatie aan het uitvoeren is. “Francisco Santos, de Colombiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, is bezig de functie over te dragen. Hij is met het hoofd van de CIA naar Colombia gekomen en heeft dit twee weken geleden gezegd, en wij hebben dit gemeld. We zitten midden in een gevoelige inlichtingenmissie en we moeten voorzichtig te werk gaan.”

Maduro waarschuwde dat het paramilitaire terreurplan was vastgesteld voor 5 juli, in het zuiden van de stad Caracas, “maar het werd verstoord dankzij inlichtingenacties, acties om Paseo Los Próceres [de iconische Walkway of Heroes, gelegen naast het militaire gebouw Fort Tiuna in Caracas] te beschermen. Ik waarschuwde ervoor, dat ze de 5 juli vieringen wilden verstoren.”

Hij benadrukte dat de informatie was onthuld door drie Colombiaanse paramilitairen die tijdens de operatie gevangen waren genomen: “In het gebied zijn officiële wapens van het Colombiaanse leger in beslag genomen. Gevangenen hebben getuigenis afgelegd en aangegeven dat zij training hebben gekregen van Colombiaanse paramilitairen in Cota 905.”

Die dag dat ze aanvielen, in de nacht van de 7e, vermoordden ze een bescheiden man die op weg was naar huis op de snelweg,” zei Maduro. “Het waren criminele groepen, verbonden met de rechtse coupplegers, om een aanval op Caracas te plegen. De autoriteiten hebben ingegrepen waar ze konden en hebben hen gevangen genomen.

Het staatshoofd voegde eraan toe dat officiële wapens uit de VS en Colombia in beslag zijn genomen. Hij kondigde ook aan dat midden in de berg een cocaïnelaboratorium was gevonden, een “procedure die typisch is voor de paramilitairen die deze praktijken gebruiken om de bevolking te destabiliseren. Er werden ook vele bewaarplaatsen gevonden, en we zijn op zoek naar de anderen.”

Arsenaal van de oorlog

Tijdens de uitzending werd het arsenaal aan wapens getoond dat gebruikt wordt voor terroristische activiteiten in het hele land, met o.a. drones en politie-uniformen die gebruikt worden om controleposten op te zetten en ontvoeringen uit te voeren.

Ik waarschuw alle organisaties, Padrino López, en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie om attent te zijn op deze acties, voegde Maduro eraan toe. “We moeten de communicatiekanalen verbeteren, want we worden geconfronteerd met criminele aanvalsmethoden.”

Maduro herinnerde eraan dat de moord op de president van Haïti werd uitgevoerd met behulp van de camouflage van politie-uniformen, net als de mislukte huurlingeninvasie in Venezuela, Operatie Gideon.

President Maduro verzekerde dat de operatie zal doorgaan totdat de verblijfplaats van alle leden van de bendes is gevonden. “Onze wacht is permanent in de lucht om de veiligheid van de Venezolanen te beschermen,” merkte het staatshoofd op. “De strijd zal doorgaan tot we alle leden van deze bende hebben gevonden.” Maduro riep op tot gerechtigheid namens het volk van Venezuela, voor de gevallenen en voor de martelaren, om de vrede voor alle Venezolanen te waarborgen.

Daarnaast vroeg hij de bevolking om hulp bij het oppakken van de leiders van de bende Cota 905. “Dit kan niet worden toegestaan in Venezuela,” zei Maduro nadrukkelijk. “Wij hebben het recht op onze onafhankelijkheid en onze rust. We herhalen dat er een beloning zal worden uitbetaald aan degenen die informatie leveren die leidt tot de aanhouding van deze mensen.”

Onderzoek aan de gang

Maduro kondigde de gevangenneming aan van een vooraanstaande Colombiaanse paramilitair in Apure die op weg was naar Caracas voor een speciale missie. “Vandaag hebben we in Elorza een Colombiaanse paramilitaire leider, alias José Peligro, gevangengenomen,” meldde Maduro. “Hij is overgebracht naar Caracas en heeft bekend dat hij orders had om op missie te gaan naar de Venezolaanse hoofdstad.”

Hij is het hoofd van een paramilitaire groep die we de afgelopen maanden in Apure hebben bestreden,” zei de nationale leider tijdens een evaluatie van de Gran Cacique Indio Guaicaipuro-operatie. “Hij is al in hechtenis, en hij is overgebracht naar Caracas.

Maduro onthulde dat de paramilitair had bekend dat hij zijn schuilplaats op Colombiaans grondgebied had verlaten, door Arauca was gegaan en het Venezolaanse grondgebied was binnengekomen, met als doel de hoofdstad te bereiken.

Hier, bij de ingang van Caracas, stonden ze hem op te wachten, voegde de Venezolaanse president eraan toe.