Bron: laiguana.tv 15 april 2021 
orinocotribune 15 april 2021 ~~~

De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia-Volksleger (FARC-EP) distantieert zich van de aanvallen die de afgelopen weken in de deelstaat Apure hebben plaatsgevonden.

Door middel van een communiqué voorgelezen door [FARC-guerrillaleider] Iván Márquez, verduidelijkte de organisatie dat haar strijd zich binnen Colombiaans grondgebied afspeelt.

Evenzo gaf Márquez aan dat zij de soevereiniteit van regeringen en volkeren respecteren. “Wij heffen geen belasting van de onderdanen van die landen, laat staan dat wij ons mengen in het beheer van hun natuurlijke rijkdommen,” zei hij.

In dezelfde zin wees hij erop dat de gebeurtenissen in het grensgebied “betreurenswaardige gewapende incidenten zijn tussen Colombiaanse paramilitairen en de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB) in Venezuela”.

Het document, ondertekend door Oscar Montero, Jhon 40, Jesús Santrich, Morante, Nelson Robles, en Juan Carlos Pérez (grenscommando’s), naast Walter Mendoza, Edison Romaña, Iván Alí, Roosevelt Ramírez, Nelson González, Daladier Cardona Cardona, Enrique Marulanda, en Iván Márquez, verklaart dat beide naties moeten handelen “als één, als zee en golf” om definitieve onafhankelijkheid te bereiken.

Er zij aan herinnerd dat de FANB sinds 21 maart in Apure is ingezet om de soevereiniteit van het Venezolaanse grondgebied te waarborgen, geconfronteerd met pogingen van Colombiaanse criminele paramilitaire bendes om hun drugshandeloperaties over de grens in de deelstaat Apure in Venezuela te vestigen.

In een video (5:36 minuten) gepubliceerd in RRSS verschijnt Marquez met andere guerrillastrijders die positie kiezen. Hij distantieerde zich van de aanval en herinnerde eraan dat voor de rebellengroep “de gewapende strijd op Colombiaans grondgebied is tegen een onrechtvaardig regime dat ons al 200 jaar onderdrukt.” pic.twitter.com/p8KIy6twzl- The Tablet (@latablablog) 14 april 2021

Hij was van mening dat Colombia en Venezuela verenigd moeten optreden “als één, als zee en golf” om de definitieve onafhankelijkheid te bereiken. “Laat de hirsute chauvinismen die door buitenlandse mogendheden worden opgezweept, sterven,” zei hij. – The Tablet (@latablablog) 14 april 2021

Al tientallen jaren dringt de binnenlandse oorlog in Colombia door tot aan de grens, en volgens plaatselijke bewoners gebruiken guerrillagroepen, paramilitairen en plaatselijke criminele bendes – dwars door de drugshandel – het Venezolaanse grondgebied als een zone van ontspanning. – La Tabla (@latablablog) 14 april 2021

Topfoto: FARC-EP met woordvoerder Iván Márquez (La Tabla/Twitter)