Arreaza verwerpt het standpunt van de Europese collega’s over de Venezolaanse verkiezingen

Bron: Actualidad RT 8 december 2020 (SP), 
orinocotribune 9 december 2020 (EN) ~~~

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken drong er bij zijn collega’s op aan om het Handvest van de Verenigde Naties (VN) te herlezen en terug te keren naar de internationale diplomatie.

De minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Jorge Arreaza, verwierp dinsdag dat zijn tegenhanger uit de Tsjechische Republiek, Tomas Petricek, en de andere Europese ministers van Buitenlandse Zaken, de resultaten van de parlementsverkiezingen van zondag 6 december, waarbij 277 afgevaardigden werden verkozen voor de Nationale Vergadering van 2021-2026, niet erkenden.

“Wat eng! De minister van Buitenlandse Zaken van de Tsjechische Republiek erkent onze verkiezingen niet”, zei Arreaza nogal ironisch, nadat hij de mening had geuit dat zijn “Europese collega’s” zichzelf voor gek zetten met hun verklaringen.

“Ik zeg u met respect, u maakt zichzelf totaal belachelijk. Herleest u het Handvest van de Verenigde Naties (VN) en keert u terug naar de diplomatie”, drong de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken aan.

De uitspraak van Arreaza kwam nadat de Tsjechische kanselier op zijn Twitteraccount schreef dat de verkiezingen in Venezuela “niet voldeden aan de minimale democratische normen, het politiek pluralisme en de rechtsstaat niet respecteerden”, en dat zijn land de resultaten niet erkende en er de voorkeur aan gaf om “de oppositie te blijven steunen”.

Eerder verwierp het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ook de verklaring van de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Joseph Borrell, over de parlementsverkiezingen van 6D.

“Het is betreurenswaardig dat de EU volhardt in haar interventionistisch beleid ten aanzien van Venezuela, waarbij zij de meest elementaire beginselen van het internationaal recht niet in acht neemt”, aldus de officiële tekst van het ministerie.

Borrell rechtvaardigde de niet-erkenning van het Europese blok door het vermeende ontbreken van “een nationale overeenkomst over de verkiezingsvoorwaarden” en door het feit dat zij er volgens de EU niet in geslaagd waren “het Venezolaanse electoraat te mobiliseren”.

Bij de verkiezingen van zondag heeft Chavistas, met een deelname van 30,5%, in de Gran Polo Patriótico (GPP) 68,43% van de stemmen behaald, oftewel 4.277.926 stemmen. De gematigde oppositie verenigd in de Alliantie voor Verandering (APC) beweging behaalde slechts 17,52% van de stemmen.

De opkomst voor een soortgelijk verkiezingsgebeuren in Roemenië op dezelfde dag was ook 31%. Dit heeft geen klachten opgeleverd bij Europese diplomaten.
Topfoto: De minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Jorge Arreaza. Carlos Garcia Rawlins / Reuters