Bron: Telesur-english 14 december 2020 ~~~ 

De 18e ALBA-TCP-top wordt op maandag gehouden, onder leiding van de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel en met de terugkeer van de plurinationale staat Bolivia naar het regionale samenwerkingblok. | Foto: @VCinSG

De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel Bermúdez, coördinator van de top, heeft het interregionale evenement geopend.

De XVIIIe Top van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika – Volkshandelsverdrag (ALBA-TCP) wordt deze maandag op een virtuele manier tijdens de wereldwijde COVID-19-pandemie gehouden.

De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel Bermúdez, coördinator van het evenement, en de Venezolaanse president Nicolás Maduro hebben het evenement geopend met behulp van de Twitter-accounts van de presidents van de respectieve landen en het ALBA-TCP-account.

Een opmerkelijk hoogtepunt van de top is de terugkeer van de Plurinationale Staat Bolivia naar de interregionale samenwerkingsorganisatie na het democratische herstel in oktober van dit jaar. Gezien deze realiteit was de Boliviaanse president Luis Arce het derde staatshoofd dat het woord nam en de top toesprak.

“Zestien jaar geleden werd ALBA opgericht om het neoliberalisme het hoofd te bieden (…). We moeten de groei van onze volkeren aanmoedigen door middel van ALBA en onze solidariteitsbanden”, verklaarde Arce in zijn voordracht.

De bijeenkomst vindt plaats in het kader van de viering van de zestiende verjaardag van de oprichting van ALBA-TCP op initiatief van de revolutionaire leiders in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio Hugo Chávez en Fidel Castro, op 14 december 2004.