Bron: Telesur 14 december 2019 ~~~ 

Het veiligstellen van Vrede is onmisbaar om de economische destabilisatie en staatsgreeppogingen van de Verenigde staten in de regio te stoppen.

De Bolivarian ‘Alliance for the Peoples of Our America-Peoples ‘Trade Agreement’ (ALBA-TCP) begon zaterdag zijn 17e top in Havana met de oproep van Cuba’s president Miguel Diaz-Canel om een ​​”Zone of Peace” in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied veilig te stellen .

“Ik moedig u aan om gezamenlijk voorstellen te evalueren om onze capaciteiten en sterke punten te benutten. We moeten ALBA-TCP benadrukken als een platform voor politieke coördinatie ter verdediging van onafhankelijkheid, vrede en integratie door solidariteit en samenwerking,” zei Diaz-Canel.

“We zijn erg blij dat deze top in Cuba wordt gehouden, met name op het moment dat we de 15e verjaardag van de oprichting van onze alliantie door de Cubaanse revolutieleider Fidel Castro en commandant Hugo Chavez herdenken,” voegde hij eraan toe.

De ALBA-TCP-top werd ook bijgewoond door de president van Venezuela, Nicolas Maduro, de president van Nicaragua, Daniel Ortega, de president van San Vincent en de Grenadines, Ralph Gonsalves, en andere hoge vertegenwoordigers van de lidstaten.

Ter gelegenheid van de top bevestigde president Maduro het belang van het opbouwen van een continentaal front om de Amerikaanse economische destabilisatie tegen ALBA-TCP-landen het hoofd te bieden.

“Al die aanvallen vergroten het denken en het vermogen om nieuwe wegen opnieuw te lanceren, met de versterking van de ALBA Bank en de herleving van de handelsovereenkomst.”

De ALBA-TCP-top is ter gelegenheid van de 15e verjaardag van de alliantie, een geweldig idee van Fidel en Chavez voor het bereiken van de Latijns-Amerikaanse integratie. ‘Fidel voor altijd. Chavez leeft. ALBA verenigd’.

Vergelijkbaar met wat er is gebeurd in andere recente internationale bijeenkomsten op hoog niveau, stond de Latijns-Amerikaanse politieke situatie ongetwijfeld centraal in de ALBA-topdebatten.

Deze wijdverbreide bezorgdheid is een gevolg van de hernieuwde door de VS aangestuurde campagne van agressie tegen progressieve politici, sociale bewegingen, partijen en regeringen in de regio.

Feiten die het bovenstaande bevestigen zijn de economische blokkade tegen Venezuela en Cuba, destabilisatiepogingen tegen linkse regeringen, criminalisering van protest in Chili, de moord op sociale leiders in Colombia en de staatsgreep tegen de president van Bolivia Evo Morales, die werd ondersteund door de door de VS gecontroleerde organisatie van Amerikaanse staten (OAS).

Om deze niet-openlijke militaire agressie het hoofd te bieden, nodigde Diaz-Canel de deelnemers uit om door te gaan met de toepassing van de verklaring van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als een ‘Peace Zone’, een verbintenis die de ALBA-TCP-landen ondertekenden op 28 januari 2014.

https://www.facebook.com/teleSUREnglish/videos/981942128615856/

Topfoto: De president van Venezuela, Nicolas Maduro (L) en de president van Cuba, Miguel Diaz-Canel (R), begroeten elkaar aan het begin van de 17e ALBA-TCP-top in Havana, Cuba, 14 december 2019. | Foto: MPPRE