Bron: TelesurTV 23 februri 2020 ~~~ 

Vanuit ballingschap heeft voormalig president Evo Morales het besluit van de TSE een “klap voor de democratie” genoemd

Lidstaten van de Bolivariaanse Alliantie voor Amerika – Handelsverdrag (ALBA-TCP), hebben deze zaterdag de diskwalificatie van voormalig president Evo Morales als kandidaat voor de Boliviaanse senaat voor de verkiezingen van 3 mei aan de kaak gesteld.

Zie ook: ‘De diskwalificatie is een klap voor de democratie’, zegt Evo Morales

Volgens de verklaring van de regionale instantie is de maatregel van het Supreme Electoral Tribunal (TSE) een verder bewijs van de aanhoudende staatsgreep tegen Morales, omdat het doel van de TSE is, te voorkomen dat “de brede steun van voormalig president Morales door de verkiezing wordt vastgelegd. “

Gezien deze situatie roepen ALBA-TCP-leden “de internationale gemeenschap op om deze willekeurige en ongerechtvaardigde maatregel, die de vrijheid bedreigt van het Boliviaanse kiezers in hun recht om hun vertegenwoordigers te kiezen, te veroordelen”, stelt de tekst.

De landen van de alliantie spraken hun solidariteit uit met de strijd van het Boliviaanse volk en met Morales, die ‘een historische strijd voert voor zijn waardigheid en die van zijn volk’.

Morales was het slachtoffer van een staatsgreep die plaatsvond op november 2019, in samenwerking met de Boliviaans rechts, de strijdkrachten en de politie. Vanuit zijn ballingschap in Argentinië heeft de voormalige president de beslissing van de TSE een klap voor de democratie genoemd.

Tijdens een persconferentie op vrijdag in Buenos Aires verwierp de inheemse leider het besluit van de TSE van het land om hem en zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken Diego Pary te diskwalificeren voor de komende verkiezingen.

Ondanks dat, staat Luis Arce, de presidentskandidaat van de partij Morales, volgens het onderzoek van Studies and Market Company, nog steeds voorop met 32 ​​procent van de stemintenties van Bolivianen.

Topfoto: De landen van de alliantie hebben hun solidariteit uitgesproken met de strijd van het Boliviaanse volk en met Morales. | Foto: EFE