Bron: Hussein Assaf 
Al Mayadeen English 8 oktober 2023 ~~~~

De laatste gegevens van de Al-Aqsa Vloed-operatie betreft 250 Israëli’s gedood en meer dan 1.400 gewond, terwijl de aantallen naar verwachting nog aanzienlijk zullen stijgen.

Israëli’s die in bezette nederzettingen in de omtrek van Gaza wonen, werden zaterdagochtend wakker voor een gebeurtenis die ze zich zelfs in hun ergste nachtmerries niet hadden kunnen voorstellen.

Honderden Palestijnse verzetsstrijders zwierven door de straten van de nederzettingen na een succesvolle infiltratieoperatie over land, door de lucht en over zee vanuit de Gazastrook.

14 uur later zijn er nog steeds eenheden van het verzet actief in ten minste 7 nederzettingen, die de confrontatie aangaan met de Israëlische bezettingstroepen.

Steden vielen snel onder de volledige controle van de verzetsgroepen, omdat de militaire en politietroepen van de Israëlische bezetting binnen het eerste uur na de aanval instortten.

Tegelijkertijd begonnen honderden raketten neer te komen op Israëlische nederzettingen in de buurt van Gaza, en bereikten kort daarna zelfs “Tel Aviv” en het bezette Al-Quds (Jeruzalem).

Het hoofd van de Al-Qassam Brigades van Hamas, Mohammed Al-Deif, gaf kort na de aankondiging van de start van de Al-Aqsa Vloedoperatie een video vrij, waarin hij zwoer dat de staat zal boeten voor haar misdaden tegen de Heilige Al-Aqsa Moskee en het Palestijnse volk, vooral de inwoners van de Westelijke Jordaanoever die de afgelopen maanden werden onderworpen aan voortdurende Israëlische agressie, wat leidde tot tientallen doden en honderden gewonden en gevangenen.

Deif richtte zich tot de strijders van het Palestijnse verzet en zei: “Dit is jullie dag om de vijand te laten begrijpen dat zijn tijd voorbij is,” eraan toevoegend dat het verzet de Israëlische bezetting eerder had gewaarschuwd tegen het aanvallen van vrouwelijke gelovigen en het ontheiligen van al-Aqsa.

“Onze broeders in Libanon, Syrië, Irak en Iran, dit is de dag dat de fronten en spandoeken zich zullen verenigen,” riep hij op, waarbij hij Algerijnen, Marokkanen, Jordaniërs, Egyptenaren en de rest van de Arabische en islamitische wereld opriep om in actie te komen ter ondersteuning van de operatie.

De sociale media werden overspoeld met beelden van verzetsstrijders die de straten van de Israëlische nederzettingen opgingen. Kort daarna onthulden de eerste beelden dat Palestijnse strijders in staat waren om tientallen Israëlische soldaten en kolonisten uit te schakelen en anderen gevangen te nemen en over te brengen naar Gaza.

Al-Qassam Brigades bevestigde later op de dag dat zijn strijders gemotoriseerde paragliders gebruikten om heimelijk neer te dalen in de buurt van Israëlische militaire bases en nederzettingen en hen bij verrassing te overmeesteren.

Ondertussen doorbraken verzetsstrijders het Israëlische hek aan de grens met Gaza, waarna ze zich met een aantal voertuigen met machinegeweren een weg baanden naar de nederzettingen.

Elite-eenheden van de Al-Qassam Brigades namen de controle over van een aantal nederzettingen, waarvan “Sderot” de belangrijkste was. Er doken al snel video’s op die genomen waren door Israëlische kolonisten van de Palestijnse strijders die zich een weg baanden door de straten van de stad.

Meer dan vijf uur na de aanwezigheid van de verzetsstrijdkrachten in de nederzettingen was er nog steeds geen teken van Israëlische soldaten of politie. Kolonisten schreeuwden via de media om hulp en eisten dat hun leger hen zou komen redden.

Naarmate de uren verstreken, werd de ernst van de gebeurtenis langzaam duidelijker. Tientallen Israëlische soldaten en kolonisten werden gedood en tientallen gevangen genomen. De Israëlische inlichtingendienst werd geconfronteerd met haar grootste mislukking sinds haar oprichting.

Minuut na minuut bleven er raketten uit Gaza opstijgen. In de loop van de eerste drie uur werden volgens mediaberichten meer dan 2.000 raketten afgevuurd op Israëlische nederzettingen. Raketten van het verzet bereikten “Tel Aviv” en bezette Al-Quds, terwijl de prestaties van de Iron Dome merkbaar afnamen.

Terwijl de Israëli’s nog steeds verlamd waren door de schok, begonnen verzetsgroepen meer beelden vrij te geven. Een Merkava Mk4 tank was het doelwit van een drone die een PG-7VR antitankkop dropte en vervolgens werd de hele bemanning gevangen genomen. Israëlische militaire basissen en kazernes werden bestormd en gecontroleerd door Palestijnse strijders, terwijl soldaten op de locaties werden gedood of gevangen genomen.

Zelfs gewone Palestijnse burgers uit Gaza sloten zich aan bij de mars naar de nederzettingen na het vernietigen van de hekken op verschillende grenspunten. Honderden mensen te voet, op de fiets en in auto’s trokken de nederzettingen binnen die nu door het verzet zijn ingenomen.

De militaire woordvoerder van de Al-Qassam Brigades, Abu Obeida, zei op zijn beurt dat de operatie “volgens plan verloopt”, eraan toevoegend dat “Israël” zich “zal verbazen als het ontwaakt uit zijn shocktoestand over de omvang van zijn verliezen.”

De woordvoerder kondigde aan dat de verzetsgroep meer dan 35 Israëli’s heeft gevangen genomen tijdens de operatie en hen heeft overgebracht naar veilige locaties in Gaza.

Hij drong er ook bij de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en al-Quds op aan om actie te ondernemen tegen de Israëlische nederzettingen en controleposten, en riep hen op om de bezetting de prijs te laten betalen voor haar ontheiliging van de al-Aqsa moskee.

Volgens Israëlische media werd de commandant van de elite-eenheid Nahal Brigades, die in mei vorig jaar in zijn functie werd aangesteld, gedood door soldaten van het Gaza Verzet in de buurt van de Gaza omgeving. Bij het aanvaarden van zijn functie zei kolonel Yehonatan Steinberg dat zijn motto is: “Willen, Winnen, Voorbereiden.”

Bovendien werd de Israëlische politiechef van de nederzetting “Rahat”, Javier Davidov, ook gedood door strijders van het Gazaanse Verzet die de grenzen infiltreerden.

In dezelfde context namen verzetsstrijders brigadegeneraal Nimrod Aloni, een hoge militaire officier, gevangen. Aloni was eerder hoofd van de Gaza Divisie tot augustus 2022. Momenteel is hij commandant van het “Diepte Korps”, een elite-eenheid die ontworpen is om achter de vijandelijke linies te opereren.

Brothers in arms

De militaire woordvoerder van de Palestijnse Islamitische Jihad Abu Hamza heeft bevestigd dat Al-Quds Brigades, de militaire vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), deel uitmaakt van Operatie Al-Aqsa Flood,

Abu Hamza zei dat de strijders van de Brigade zij aan zij staan met hun kameraden in Hamas en andere verzetsgroepen “totdat de overwinning is behaald”, waarbij hij opmerkte dat de groep een aanzienlijk aantal Israëli’s gevangen heeft genomen en naar Gaza heeft overgebracht.

Van hun kant kondigde de Lions’ Den op de Westelijke Jordaanoever een algemene mobilisatie aan in verband met operatie Al-Aqsa Flood, terwijl de al-Quds Brigades en de al-Qassam Brigades in Jenin aankondigden dat ze vanochtend een schietoperatie hebben uitgevoerd op het checkpoint Salem bij Jenin.

The Lions’ Den riep zijn strijders ook op om onmiddellijk gehoor te geven aan de oproepen om mee te doen aan de operatie en riep hen op om de Israëlische bezettingstroepen in een hinderlaag te laten lopen.

De Abu Ali Mustapha Brigades, de militaire vleugel van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, sloot zich aan bij de oproepen om mee te vechten met hun verzetskameraad in de Al-Aqsa Vloed-operatie en gaf later beelden vrij van hun strijders die de nederzettingen in Gaza infiltreren. Ze riepen ook leden van de Palestijnse veiligheidsdiensten op om zich in de strijd te mengen aan de zijde van het Palestijnse volk.

Hezbollah feliciteerde het Palestijnse volk en de Palestijnse verzetsstrijders, met name de Al-Qassam Brigades en de Hamas-beweging over de “grootschalige, heroïsche operatie bekroond met overwinning, goddelijke steun en de belofte van een uiteindelijke, alomvattende overwinning.” Het Libanese verzet bevestigde dat het in direct contact staat met het Palestijnse verzetsleiderschap en dat de coördinatie de klok rond is.

De regering van Sanaa in Jemen en Ansar Allah verklaarden ook dat ze de Palestijnse natie en haar verzet bijstaan en bevestigden dat ze klaar zijn om deel te nemen aan de strijd ter verdediging van Palestina.

Een aantal Iraakse verzetsgroepen en de Popular Mobilization Forces PMF spraken hun steun uit voor de operatie en herhaalden hun bereidheid om deel te nemen aan de zijde van de Palestijnse strijders.

Verloren leiderschap

Het Israëlische veiligheidskabinet kwam 7 uur bijeen om de situatie te beoordelen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde na de vergadering echter doelstellingen aan die uiterst vaag waren. Waarnemers merkten ook op dat de premier de lat voor het streven naar een definitieve voltooiing lager heeft gelegd.

Na de aankondiging dat “Israël” in staat van oorlog is, somde hij drie doelstellingen op die de Israëlische entiteit wil bereiken:

De nederzettingen in de enveloppe terugnemen, de verdediging aan de grenzen met Gaza versterken en ervoor zorgen dat alle partijen die betrokken zijn bij de verzetsoperatie “de prijs betalen” – zonder te specificeren hoe of wanneer.

De Verenigde Staten uitten ook hun grote bezorgdheid. Functionarissen van het Congres beschreven de gebeurtenis als een grote mislukking voor de Israëlische inlichtingendienst.

President Joe Biden verklaarde dat Washington alles zal doen om zijn belangrijkste bondgenoot in het Midden-Oosten te steunen.

Israëliërs schreeuwen om hulp

Israëlische media beschreven deze dag als de “ergste dag in de geschiedenis van Israël”.

In de laatste telling maakte het Israëlische ministerie van Volksgezondheid bekend dat 300 kolonisten en soldaten zijn gedood tijdens de verzetsoperatie. Ondertussen worden er volgens Israëlische media meer dan 750 Israëli’s vermist. Het ministerie gaat ervan uit dat de vermisten gevangen zijn genomen door het Palestijnse verzet. Het officiële aantal gevangen Israëliërs zou meer dan 60 bedragen.

Verder zei het ministerie van Volksgezondheid dat er meer dan 1400 Israëli’s gewond zijn geraakt, waarvan 247 in kritieke toestand, maar dit aantal zal naar verwachting nog stijgen omdat veel bewoners van nederzettingen in de omtrek van Gaza onbereikbaar blijven omdat strijders van het Verzet nog steeds de macht in handen hebben.

De grootste angst in “Israël” momenteel is dat de verzetsstrijders de nederzettingen in de gazaomgeving langer onder controle zullen houden. Dit is zeker een verzetswonder.

Topfoto: Een screenshot van een video waarop te zien is hoe verzetsstrijders van de Al-Qassam Brigades de Israëlische buitenpost “Erez” bestormen, 7 oktober 2023 (Militaire Media van het Palestijnse Verzet)


Vertrouw voor de actuele situatie in Israel/Palestina niet in op de westerse media!!
overweg deze informatiebronnen (journalisten uit de door het westen aangevallen regio’s):


Engelstalige artikelen die door de Mainstream zoekservices niet getoond worden, zijn te vinden met ALTERLOOK.ORG , de aanvullende zoekservice voor 70 waardevolle bronnen (NB: niet alleen over Palestina en Middenoosten)


Gerelateerd (berichten in subarchief /palestina):