Bron: Quds News Network 28 september 2024 ~~~

Bezet Palestina (Quds News Network)- Het Israëlische leger heeft zijn operatie om Hezbollah-leider Hassan Nasrallah te vermoorden “Nieuwe Orde” genoemd, waarmee het vergelijkingen trekt met de beruchte term uit het Nazi-tijdperk. De aankondiging kwam nadat Israëlische luchtaanvallen Nasrallah hadden gedood, samen met andere Hezbollah-leiders, waaronder Ali Karaki, de commandant van het zuidelijke front.

In zijn eerste verklaring na de aanval op de zuidelijke buitenwijken van Beiroet verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu: “We zijn net begonnen… en we zullen eraan werken om het Midden-Oosten te veranderen.”

De term “Nieuwe Orde” werd aanvankelijk gebruikt door Nazi-Duitsland om hun plannen voor Europese overheersing en, uiteindelijk, wereldverovering te beschrijven. Adolf Hitler verklaarde publiekelijk zijn visie voor een “Europese Nieuwe Orde” in januari 1941 en stelde dat het een cruciaal jaar zou worden in het vestigen van een nieuwe politieke orde voor Europa onder nazi-controle.

Historici zijn verdeeld over de volledige omvang van de doelen van de Nieuwe Orde van Nazi-Duitsland, maar velen geloven dat deze gericht was op wereldverovering en de vestiging van wereldwijde dominantie.

Het gebruik van de term door Israël heeft tot controverse geleid, gezien de historische context. De bezettingsstaat is in het verleden bekritiseerd voor het nabootsen van nazi-praktijken. Meer dan 80 jaar nadat Nazi-Duitsland de Neurenberger rassenwetten invoerde, is de Israëlische “natiestaat-wet” vergeleken met deze wetten, omdat het de “joodse suprematie” codificeert en de rechten van Palestijnse burgers ondermijnt. De wet stelt dat het recht op zelfbeschikking in Israël exclusief is voor het Joodse volk, waardoor 1,7 miljoen Palestijnse burgers in feite van hun soevereiniteit worden beroofd.

Naast de controversiële wetgeving heeft Israël detentiekampen die lijken op de concentratiekampen uit het Nazi-tijdperk. Rapporten hebben ook onthuld dat Israël organen oogst en medische tests uitvoert op Palestijnse gevangenen. Het Israëlische leger adverteert trots dat zijn wapens “gevechtstests” ondergaan op Palestijnen, waardoor nog meer vergelijkingen met de praktijken van de nazi’s worden getrokken.


gerelateerd (berichten in dit archief):