Bron: Al Mayadeen English 5 februari 2024 ~~~

“Israël” heeft geen ondersteunend bewijs geleverd voor zijn beweringen dat ongeveer twaalf UNRWA-medewerkers betrokken zijn bij Operatie Al-Aqsa Vloed op 7 oktober.

De commissaris-generaal van UNRWA, Philippe Lazzarini, zei tijdens een interview voor de Financial Times dat “Israël” geen bewijs heeft geleverd voor zijn beschuldigingen dat ongeveer twaalf UNRWA-medewerkers betrokken waren bij Operatie Al-Aqsa Overstroming op 7 oktober.

Lazzarini, die de beschuldigingen serieus nam, verklaarde op zaterdag dat hij het lopende onderzoek door het Office of Internal Oversight Services van de VN niet kon bespreken.

De Financial Times, die de beoordeling van de inlichtingen had bekeken, meldde dat “Israël” geen bewijs bood voor de beschuldigingen, inclusief de bewering dat een personeelslid een vrouw had ontvoerd.

Het staat in verband met een poging om de geloofwaardigheid van het agentschap te stigmatiseren nadat “Israël” 12 van zijn leden ervan beschuldigde betrokken te zijn bij de operatie van 7 oktober uitgevoerd door het Palestijnse Verzet. Als gevolg hiervan heeft een groot aantal landen, geleid door voornamelijk de Verenigde Staten, ervoor gekozen om de organisatie te ontmantelen voordat er enig onderzoek heeft plaatsgevonden en zonder dat er enig bewijs is geleverd.

Negen van de beschuldigde personen zijn ontslagen, één stierf en van de overige twee moet nog worden vastgesteld wie het zijn. Toch bleven landen hun financiering opschorten, ongeacht de acties die de Verenigde Naties ondernamen om deze beschuldigingen te bestrijden en de geloofwaardigheid van de organisatie te herstellen.

Philippe Lazzarini waarschuwde dat deze beslissing UNRWA zou kunnen dwingen om cruciale hulp en operaties in de Gazastrook te staken tegen eind februari.

Het is vermeldenswaard dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op maandag een beroep deed op landen om hun financiële steun aan UNRWA te handhaven en de Israëlische beschuldigingen tegen de organisatie afdeed als een “afleiding” van de oorlog tegen Gaza.

UNRWA ‘ruggengraat’ van alle humanitaire hulp in Gaza: Guterres

Afgelopen woensdag beschreef secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties UNRWA als de “ruggengraat van alle humanitaire hulp in Gaza” en drong er bij de landen op aan om het voortbestaan en het “levensreddende werk” van UNRWA in de Gazastrook te garanderen.

Guterres vertelde de VN-commissie voor de uitoefening van de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk (UNRWA) dat de beschuldigingen hem persoonlijk met afschuw vervulden, eraan toevoegend dat hij onlangs met de donoren had gesproken om hen ervan te verzekeren dat er actie is ondernomen en zal blijven worden ondernomen om incidenten als deze tegen te gaan, hoewel deze beweringen nimmer op waarheid zijn gebaseerd.

In dezelfde context heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, onlangs gezegd dat er tastbare hervormingen binnen de organisatie moeten worden doorgevoerd om dit soort incidenten te voorkomen. Ze voegde eraan toe dat de beslissing van de VS om de UNRWA te ontmantelen uitsluitend hun eigen beslissing was en onafhankelijk van andere donoren.

Gaza is een enorme mensenrechtencrisis en een humanitaire ramp

Vorige week waarschuwden de Verenigde Naties dat “Gaza een enorme mensenrechtencrisis en een humanitaire ramp is.

De situatie is buitengewoon nijpend en wordt gekenmerkt door duizelingwekkende cijfers. Zoals gemeld door het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, zijn er meer dan 27.000 Palestijnen gedood en meer dan 65.000 gewond geraakt.

Uit de aanhoudende reddingspogingen blijkt dat er nog steeds duizenden mensen vastzitten onder het puin, wat erop wijst dat het aantal slachtoffers waarschijnlijk nog zal stijgen, aldus de VN.

Op een bevolking van 2,3 miljoen mensen zijn maar liefst 1,9 miljoen mensen ontheemd, waardoor een omgeving is ontstaan waarin geen toevluchtsoord is, voegde de VN eraan toe.

De onophoudelijke bombardementen door de IOF duren voort in zowel het noorden als het zuiden, vooral in Khan Younis. De crisis wordt nog verergerd door een ernstig tekort aan essentiële voorraden zoals voedsel, water, medicijnen, tenten en andere benodigdheden in het koude weer.

De bestaande schuilplaatsen zijn overvol en de sanitaire omstandigheden zijn erbarmelijk, voegde het rapport eraan toe. In gebieden als Rafah en Khan Younis stroomt het rioolwater ongecontroleerd, waardoor een potentiële broedplaats voor epidemieën ontstaat – “een tikkende tijdbom” voor een gezondheidsramp, aldus de VN.

Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza maakte zondag bekend dat het totale aantal Palestijnen dat sinds 7 oktober is gedood 27.365 bedraagt, naast 66.630 gewonden.


gerelateerd (berichten in subarchief ‘Palestina’):