Bron: telesurenglish 20 mei 2021 ~~~

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verwees in zijn ochtendbriefing naar de komende tussentijdse verkiezingen en waarschuwde internationale instellingen zoals de Organisatie van Amerikaanse Staten en het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) om zich niet te bemoeien met het politieke proces.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft er donderdag op aangedrongen dat zijn land bemoeienis van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) bij de komende tussentijdse verkiezingen zal voorkomen.

Tijdens zijn ochtendpersbriefing in het Nationaal Paleis herhaalde Lopez Obrador dat de OAS weet dat Mexico geen kolonie of protectoraat is, Mexico is een vrije, onafhankelijke en soevereine natie. Er is niets te vrezen, we zullen toekijken en de mensen zelf helpen veel bij dit alles, voegde hij eraan toe.

De Mexicaanse president vroeg de burgers mee te werken en elke inmenging te melden, zodat de verkiezingen van 6 juni voor gouverneurs en afgevaardigden vrij zijn, dat niemand stemmen verkoopt of koopt, dat er geen fraude wordt gepleegd en dat er geen inmenging is van landen of instellingen zoals de OAS of het Bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID).

Wat de USAID betreft, die de oppositiegroepering Mexicanos contra la Corrupción (Mexicanen tegen corruptie) onder leiding van zakenman Claudio Gonzalez financiert, benadrukte Lopez Obrador dat hij deze zal blijven veroordelen totdat de Verenigde Staten reageren op de reeds verzonden diplomatieke brief, waarin wordt de vraag gesteld wordt of de USAID doorgaat met zijn praktijk van het financieren van de oppositiegroepering.

“Ik wacht op een antwoord van de Verenigde Staten en ik ben het niet eens met het Witte Huis als het zegt dat het erover nadenkt, aangezien die oppositiegroep geld blijft ontvangen van een officieel kantoor op de Amerikaanse ambassade in Mexico”, voegde de Mexicaanse president eraan toe.

“Wij beschouwen het als een schending van de Mexicaanse grondwet dat een officieel bureau van een buitenlandse regering een politieke groepering in ons land financiert”, besloot Lopez Obrador.

Topfoto: In zijn ochtendpersbriefing in het Nationaal Paleis herhaalde Lopez Obrador dat de OAS weet dat Mexico geen kolonie of protectoraat is, Mexico is een vrije, onafhankelijke en soevereine natie. | Foto: Twitter @joachimbamrud