Bron:: misionverdad 11 mei 2021 (SP) 
orinocotribune 12 mei 2021 (EN) ~~~

Amerikaanse strijdkrachten trainden Mexicaanse drugskartels die onthoofdingen, martelingen en verkrachtingen pleegden. Dit werd in detail gemeld in een recent artikel van onderzoeker Zach El Parece, gepubliceerd door Covert Action Magazine.

Het Los Zetas-kartel, dat in zijn beginjaren de gewapende vleugel was van het Golfkartel [Cartel del Golfo], is een van de meest beruchte voorbeelden van de relatie tussen het Amerikaanse leger en de drugshandel in Latijns-Amerika, hoewel de aanwezigheid van Amerikaanse militairen en militaire bases in meerdere Latijns-Amerikaanse landen gerechtvaardigd werd om deze plaag te bestrijden.

De Mexicaanse luchtmachtgroep van speciale strijdkrachten (GAFE) is een elite-eenheid van het Mexicaanse leger die in 1986 werd opgericht met het oog op geheime operaties. Tot haar opdrachten behoorden, vanaf 1994, de brute gevechten tegen het Nationaal Bevrijdingsleger van de Zapatisten (EZLN) in Chiapas. De door GAFE gevangen genomen rebellen werden vermoord, verminkt en aan de oevers van de rivier gedumpt, “het soort spectaculaire tonen van gewelds waar de Zetas later bekend om zouden worden”, schrijft El Parece.

Tussen 1996 en 1999 werden ongeveer 500 leden van de GAFE getraind door de 7e Special Forces Group (SFG) van de VS, een afdeling van de zogenaamde Delta Force die zich toelegde op onconventionele oorlogsvoering, anti-oproer en contraterrorisme in Latijns-Amerika.

De 7e SFG leidde deze GAFE-soldaten op in “anti-narcotica” tactieken, in het kader van de nationale veiligheidsagenda van het Noord-Amerikaanse land, ontworpen na de Koude Oorlog.

“Ze volgden cursussen in kaartlezen, communicatie, standaard special forces training, lichte en zware bewapening, machinegeweren en automatische wapens,” zei voormalig US special forces commandant Lt. Col. Craig Deare tegen de nieuws outlet Al Jazeera.

In zijn artikel merkt El Parece op dat, als een “ironisch gevolg van de corrumperende invloed van de kartels,” overlopers van de GAFE zich uiteindelijk aansloten bij “één van de meest beruchte en brutale drugshandelsorganisaties in de geschiedenis: Los Zetas.”

In 1997, hetzelfde jaar dat het Centrum voor Hemisferische Defensie Studies van het Pentagon werd opgericht, liep Arturo Guzmán Decena, een GAFE-lid beter bekend onder zijn alias “El Zeta-uno” (Z-1), over samen met andere leden van de Airborne Special Forces en begon te werken voor het hoofd van het Golfkartel, Osiel Cárdenas Guillén.

El Parece citeert ook de verklaring van een voormalig lid van een andere beruchte narcoticahandelsorganisatie, Cartel Jalisco Nueva Generación (CJNG), geïnterviewd op Televisa in 2019.

Volgens deze voormalige huurmoordenaar gebruikte de criminele groepering US Special Forces om haar rekruten te trainen. Er was “een groep elite mariniers, er waren mariniers uit de Verenigde Staten, er waren Delta Forces, er was van alles,” vermeldde hij in het interview.

Momenteel is de CJNG de meest gevreesde paramilitaire groep in Mexico, die het best de werking van dit soort organisaties in het land weergeeft. “Op hun propagandavideo’s zijn vaak groepen gemaskerde mannen te zien die over voldoende handvuurwapens beschikken om zelfs tegen conventionele legers op te kunnen”, merkt El Parece op.

De Verenigde Staten hebben in het kader van het Mérida-initiatief meer dan 1,6 miljard dollar uitgetrokken voor het openlijk verklaarde doel de drugshandel in Mexico te bestrijden. Dit heeft echter een averechts effect gehad: een deel van dat geld is terechtgekomen bij de elite Special Forces die training hebben gegeven aan leden van de drugskartels en paramilitairen.

Topfoto: Amerikaanse special forces leerden de oprichters van het Los Zetas-kartel de “kunst” van martelen en moorden. Dossier foto.