Bron: Telesur 9 juni 2021 ~~~

Naar verwachting zal de Nationale Kiesjury Castillo in de komende uren uitroepen tot de nieuwe president van Peru.

Het Nationaal Bureau voor Verkiezingsprocessen (ONPE) heeft de linkse vertegenwoordiger Pedro Castillo van de partij Peru Libre (Vrij Peru) uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van 6 juni.

Castillo behaalde 50,1 procent van de stemmen boven de conservatieve Popular Force (FP) kandidaat Keiko Fujimori die 49,8 procent kreeg. De definitieve uitslag werd bekendgemaakt nadat 100 procent van de uitgebrachte stemmen was geteld.

De hele week gingen aanhangers van Castillo en Fujimori in Peru de straat op om een nauwkeurige telling van de stemmen te eisen na ongegronde beschuldigingen van de rechtse kandidaat van verkiezingsfraude als gevolg van de krappe stemming tussen beide kandidaten.

Vertegenwoordigers van onafhankelijke waarnemingsmissies ontkenden dat er sprake was van verkiezingsfraude of gebrek aan transparantie, na verklaringen van Fujimori, die beweerde dat onregelmatigheden bij de verkiezingen in het voordeel van zijn tegenstander waren.

Nadat hij op 11 april meer dan 2 miljoen stemmen had behaald, kwam de Peru Libre kandidaat tijdens de eerste verkiezingsronde in de race voor de tweede ronde, waarin hij het opnam tegen 17 kandidaten. Hij baseerde zijn campagne op de belofte van ingrijpende veranderingen in het politieke en economische systeem van het land door middel van grondwetshervormingen.

Hoewel hij zich voor de verkiezingen buiten de politieke schijnwerpers bevond, verwierf Castillo nationale bekendheid door twee vakbondsstakingen te leiden ter verdediging van de onderwijssector.

Meer dan 17 miljoen Peruanen namen deel aan de verkiezingen van 2021, die plaatsvonden te midden van de ontevredenheid van de bevolking over de slechte aanpak van de pandemie door de regering, corruptieschandalen waarbij de politieke klasse betrokken was, en groeiende sociale ongelijkheden.

Topfoto: Pedro Castillo, Lima, Peru, 8 juni 2021. | Foto: Twitter/ @ARJourdan