Bron: Victoria Torres, 
redradiove 27 maart 2021 (SP) 
orinocotribune 28 maart 2021 (EN), 
(toevoeging van de redactie van orinocotribune.) ~~~ 

In wat kan worden beschouwd als een nieuwe aanval op Venezuela, op zijn mogelijkheid voor informatie en communicatie, heeft de in de VS gevestigde multinational Facebook het account van de president van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela, Nicolás Maduro, voor een maand opgeschort.

Het communicatieconglomeraat deelde de internationale pers mee dat de schorsing het gevolg was van “herhaalde schendingen” van haar beleid inzake desinformatie in verband met COVID-19. De genoemde maatregel verwijdert het account van de president niet en maakt het ook niet onzichtbaar op het platform; het zal beheerders van het account alleen verhinderen om gedurende een maand berichten te plaatsen of commentaar te geven. Het account in een soort “alleen-lezen-modus” zal blijven.

“We hebben een video verwijderd die was geplaatst op de pagina van president Nicolás Maduro vanwege het schenden van ons beleid inzake verkeerde informatie met betrekking tot COVID-19 die mensen in gevaar zou kunnen brengen,” aldus een woordvoerder van Facebook. “We volgen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), volgens welke er momenteel geen medicatie is die het virus kan voorkomen of genezen. Vanwege herhaalde overtredingen van onze regels hebben we de pagina voor 30 dagen geblokkeerd, waarin deze in de alleen-lezen-modus zal staan,” voegde hij eraan toe.

De Venezolaanse regering heeft de ontwikkeling aangekondigd van Carvativir, een nieuw therapeutisch geneesmiddel op basis van de molecule DR-10 dat, na wetenschappelijke proeven, momenteel wordt verdeeld onder openbare en particuliere gezondheidscentra in Venezuela, alsook onder openbare en particuliere apotheekketens.

Het is niet aangekondigd als een geneesmiddel voor COVID-19 maar als een antiviraal middel dat samen met andere geneesmiddelen zal werken om de verschrikkelijke gevolgen van de ziekte, die Venezuela momenteel zwaar treft door de komst van de Braziliaanse variant, te verlichten.

Ironisch genoeg blijft van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die verantwoordelijk is voor de COVID-19 catastrofe in Brazilië, zijn Twitter en Facebook accounts onaangeroerd, terwijl president Maduro, die de COVID-19 situatie in Venezuela op de meest verantwoordelijke manier heeft aangepakt ondanks de wrede Amerikaanse blokkade, geblokkeerd wordt door Facebook. Veel deskundigen zijn van mening dat dit de manier is waarop grote farmaceutische bedrijven en grote mediabedrijven samenwerken.

Dit is niet de eerste keer

Op 2 februari bekritiseerde de Venezolaanse president de eigenaar van Facebook, Mark Zuckerberg, en noemde hem een “misbruiker”, nadat alle video’s die zinspeelden op Carvativir, een antiviraal virus dat in het land is gemaakt om COVID-19 te bestrijden, door het bedrijf waren gecensureerd.

“Ze zeggen dat totdat de WHO ja zegt, ik niet over Carvativir mag praten,” zei Maduro. “Wie regeert Venezuela? De eigenaar van Facebook? Wie regeert de wereld? De eigenaar van Facebook? Misbruiker, is dit hoe Zuckerberg genoemd moet worden? Hij is een enorme misbruiker.”

Van zijn kant legde Facebook uit dat de maatregel om het account te blokkeren werd genomen na de recente verwijdering van een video geplaatst door de president over deze antivirale ontwikkeld door het Venezolaanse Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (IVIC) en het Ministerie van Wetenschap en Technologie.

Het is de moeite waard eraan te herinneren dat Facebook en alle mainstream media met grote fanfare de Pfizer en AstraZeneca vaccins hadden gepubliceerd nog voordat de resultaten van de fase 3 proeven openbaar waren gemaakt, en zelfs op dit moment proberen zij de negatieve effecten van het AstraZeneca vaccin, zoals bloedstolsels en trombose die worden gemeld door wetenschappers en deskundigen wereldwijd, te verdoezelen.

Carvativir voor iedereen

Deze zondag kondigde de president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, Nicolás Maduro, aan dat na “het voldoen aan alle farmacologische procedures-gezondheid, biologisch en moleculair, Carvativir klaar is voor gebruik.” Na deze aankondiging heeft het Nationaal Instituut voor Burgerluchtvaart (INAC) een luchtbrugprogramma opgestart dat deze in Venezuela gemaakte antivirale stof verspreidt om de COVID-19 pandemie te bestrijden.

Openbare ziekenhuizen, alomvattende diagnostische centra (CDI), alomvattende revalidatiecentra (SRI) en poliklinieken in het land zullen Carvativir ontvangen om de bijwerkingen bij patiënten die aan het SARS-CoV-2-virus lijden, te helpen verlichten.

Topfoto: Het Facebook-account van de Venezolaanse president Maduro is voor een maand verboden wegens het vermelden van de vooruitgang van de Venezolaanse wetenschap in de strijd tegen COVID-19 (Carvativir). Bestandsfoto.