Opinie, 21 januarie 2018  -  met update 2020 onderaan

Het social media platform Facebook was vanaf het begin verdacht, en vrijwel meteen daarna berucht voor privacy schending door allerlei informatie over de gebruikers te verzamelen. Dat was al in 2010 duidelijk naar buiten gekomen, en werd in 2013/2014 nog eens overduidelijk door Edward Snowden bevestigd. Inmiddels is duidelijker geworden wat facebook o.a. met de gegevens over ons doet, en dat ze met ideologisch bepaalde censuur , het zogenaamd de Fake News bestrijdt, maar in wezen de weg bereid voor de neo-conservatieve oorlogen.
Een climax was de openbaacceptabel ring, dat veel populaire Facebook accounts verwijderd zijn, op verzoek van Israel en de VS.

Waarom heeft het nog zo lang geduurd totdat Facebook gebruikers overwegen om deze akelige internet-dienst de rug toe te keren.

En gaat dat ook echt leiden tot massaal overstappen naar eerlijke diensten, waarvan niemand eigenaar is en de gegevens verdeeld opgeslagen wordt op je eigen of zelf gekozen ‘PODs’?

Advies nodig? Overweeg het platform DIASPORA. Het is een decentraal systeem waarvan de gebruikers de data op hun eigen of een zelfgekozen server bewaren, en dat al sinds 2010 wereldwijd uitgroeit tot een gezamelijk beheerd platform voor bloggen,  tweeten,  messaging en veel meer.
Het is heel eenvoudig om er even te kijken, met de mogelijkheid om er daarna gewoon te blijven. Kies een POD en maak daar een (anoniem)  account aan. Voor techneuten en/of groepen is het wellicht interessant om een eigen POD te maken, en die prive of gezamelijk te gebruiken.


UPDATE, 10 mei 2020:
Inmiddels is er een veelbelovende internetstandaard ontwikkeld, met de naam ActivitiPub, die naast de koppeling (streaming) van content binnen een platform, bijgedragen heeft tot onderlinge koppeling en samenwerking tussen veel alternatieve social media platforms.

Deze in het ActivitiPub protocol beschreven koppeling en samenwerking heeft een federatie van socialmedia en blogging platforms op internet mogelijk gemaakt.

In plaats van de m.i. enge en bedrieglijke Facebook-, Twitter, Google-, Youtube-, Microsoft- en andere door private bedrijven geëxploiteerde netwerken, ontstaat er een breed en divers netwerk van distributed, people-owned platforms, dat de naam Fediverse heeft gekregen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *