Bron: Dave DeCamp, 
antiwar.com, 10 mei 2020 ~~~ 

De afgelopen drie jaar heeft Facebook accounts verwijderd voor deelname aan wat zij noemen “coordinated inauthentic behavior” (CIB – gecoördineerd inauthentiek gedrag). Volgens het hoofd van het cybersecurity-beleid van Facebook verwijst de Orwelliaanse term naar wanneer “groepen van pagina’s of mensen samenwerken om anderen te misleiden over wie ze zijn of wat ze doen”. Facebook neemt accounts voor CIB af vanwege “bedrieglijk gedrag”, niet voor het delen van valse informatie. In de laatste zuivering, verwijderde Facebook de accounts van twee nieuws uitgevers, SouthFront en News Front.

De twee uitgevers hebben geen connectie; het enige wat ze delen, naast het woord “Front” in hun naam, is inhoud die niet strookt met de Westerse mainstream media lijn. In zijn poging om CIB te verwijderen en “desinformatie” te beperken, werkt Facebook samen met het Digital Forensics Research Lab (DFRLab) van de Atlantic Council. De Atlantic Council is een in Washington gevestigde denktank die financiële steun ontvangt van de regeringen van de Westerse en Golfstaten, van de defensie-industrie en van de sociale media. Enkele van de belangrijkste bijdragen voor het boekjaar 2018 kwamen van het Britse Foreign and Commonwealth Office, de ambassade van de VAE in de VS, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Lockheed Martin en Raytheon.

Facebook is in maart begonnen met het uitbrengen van maandelijkse CIB-rapporten waarin de netwerken en accounts die ze afbreken in detail worden beschreven. Op 5 mei bracht Facebook zijn CIB-rapport voor april 2020 uit. Het rapport zegt dat Facebook acht netwerken van accounts, pagina’s en groepen die zich bezighouden met CIB heeft verwijderd. SouthFront en News Front zijn opgenomen in het eerste netwerk dat in het rapport wordt behandeld. “We hebben 46 pagina’s, 91 Facebook-accounts, 2 groepen en 1 Instagram-account verwijderd voor het schenden van ons beleid tegen buitenlandse inmenging, gecoördineerd inauthentiek gedrag namens een buitenlandse entiteit”, zo staat in het rapport.

Facebook beweert dat ze deze activiteit hebben gekoppeld aan “personen in Rusland en Donbass, en twee media-organisaties in de Krim – NewsFront en SouthFront. In een reactie op het rapport zegt SouthFront dat de bewering dat ze op de Krim zijn gebaseerd een “schaamteloze leugen” is die ze bereid zijn om “voor de rechter te verdedigen”. SouthFront zegt dat de organisatie bestaat uit “een internationaal team van onafhankelijke auteurs en deskundigen,” waarvan sommigen uit Rusland en post-USSR staten komen. News Front, aan de andere kant, is gevestigd in de Krim, maar de organisatie probeert haar pro-Russische vooringenomenheid niet te verbergen.

In een persbericht kondigde de DFRLab van de Atlantic Counsil de verwijdering van de twee organisaties door Facebook aan. De DFRLab verwijst naar News Front en SouthFront als “twee op de Krim gebaseerde media-organisaties met banden met de FSB”. De FSB is een Russische veiligheids- en inlichtingendienst, een opvolger van de KGB van de Sovjet-Unie. In zijn onafhankelijke analyse van de twee uitgevers biedt het DFRLab weinig bewijs om de bewering van de FSB-banden te staven. De analyse maakt alleen gebruik van een verhaal uit 2017 van de Duitse outlet Zeit, waar een voormalige stafmedewerker van het News Front beweert dat de organisatie financiering ontvangt van de FSB. De DFRLab biedt geen bewijs om de FSB met SouthFront te verbinden.

Het DFRLab maakt zich niet sterk voor de verwijdering van de nieuwszenders door Facebook. De persmededeling zegt, ,,terwijl DFRLab het vinden van Facebook van CIB niet kon bevestigen, vond het ook geen bewijsmateriaal om het tegen te spreken”.

Maar op basis van van Facebook’s definitie van CIB lijkt de analyse van het DFRLab van de twee uitgevers wel in tegenspraak met de bevindingen van Facebook. De geanalyseerde pagina’s en gebruikers lijken anderen niet te misleiden of te verbergen wie ze zijn. “De meeste ervan, die DFRLab kon benaderen, verbergen hun verbinding met het South Front of het News Front niet. Veel van de pagina’s toonden hun connecties als verschillende taalversies van de websites”, zo luidt de analyse. News Front is een internationale nieuwsorganisatie met websites in het Engels, Russisch, Duits, Spaans, Frans en Georgisch en had Facebook-pagina’s om dat weer te geven.

De analyse vindt wat zij noemen “verdachte links” tussen News Front en ANNA News, een andere pro-Russische nieuwszender. Maar die “verdachte links” zijn slechts twee voormalige ANNA News reporters die nu voor News Front werken. Facebook heeft pagina’s gewijd aan de twee reporters verwijderd.

De analyse gaat verder met de enige connectie tussen SouthFront en News Front, en waarschijnlijk de echte reden waarom ze van Facebook zijn verwijderd. Beide outlets delen verhalen die tegen het westerse verhaal ingaan. Het voorbeeld waar de analyse het grootste probleem mee lijkt te hebben, zijn de verhalen die de ontkenning van Rusland in de rol van Malaysian Airlines Flight 17 in het oosten van Oekraïne in 2014 serieus nemen. De analyse wijst er ook op dat News Front verhalen van door de Russische staat gefinancierde mediakanalen zoals RT en Spoetnik deelt.

Uiteindelijk verstrekt het DFRLab geen informatie die SouthFront of News Front’s sociale media-activiteiten aan de Russische overheid koppelt en geeft het geen voorbeelden van de accounts die opzettelijk hun identiteit verbergen. Het beste wat ze ervan kunnen maken is enkele connecties met de Russische regering noemen die de oprichters van News Front hebben, maar dat is niet iets wat ze proberen te verbergen.

De Covid-19 pandemie heeft een toename van de internetcensuur veroorzaakt. De CEO van YouTube heeft onlangs gezegd dat ze alle video’s die tegen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor het virus ingaan, zouden verwijderen. Naast het verbod op Facebook is ook het YouTube-kanaal van SouthFront zonder enige uitleg verwijderd. Hoewel het grootste deel van de inhoud van SouthFront een militaire analyse is, werden sommige verhalen die ze op Covid-19 publiceerden door een ministerie van de Europese Unie als “desinformatie” aangemerkt. SouthFront publiceerde een gedetailleerde reactie op die beschuldigingen en wees erop dat slechts drie van de 3000 verhalen die ze dit jaar publiceerden, “desinformatie” voor wat zij “pro-NAVO-propagandisten” noemen bleken te zijn.

SouthFront plaatste een video waarin ze hun lezers om steun vroegen in het kielzog van de social media verboden. Voor onafhankelijke nieuwskanalen is bereik op social media van vitaal belang om te kunnen overleven. De Facebook-pagina van SouthFront had ongeveer 100.000 abonnees en het YouTube-kanaal had ongeveer 170.000 abonnees. SouthFront publiceert dagelijks meerdere nieuwsberichten, meestal naar aanleiding van updates over oorlogen in het Midden-Oosten. Een van de beste bronnen van de website is de regelmatig bijgewerkte kaarten.

Andere netwerken die in april door Facebook zijn verwijderd, zijn onder andere van accounts in Iran, Georgië, Mauritanië, de VS en Myanmar. Facebook beweert dat ze een netwerk van accounts die verbonden zijn met de Iraanse staatsomroep hebben verwijderd, hoewel ze geen bewijs leveren om de bewering te staven. De inhoud die aan dit netwerk wordt gecrediteerd omvat een post ter bevordering van de voormalige presidentskandidaat en Texas-congreslid Ron Paul uit 2012. Een ander voorbeeld uit 2014 is slechts een nieuwsverhaal over de Israëlische strijdkrachten die de Palestijnen beletten te bidden in de Al-Aqsa Moskee.

Facebook en zijn westerse door de regering gesteunde partners zullen elke maand accounts blijven verwijderen vanwege CIB. Het zal moeilijk zijn om te weten of de connecties die ze maken met de accounts echt zijn. Maar als het slordige werk dat ze op SouthFront en News Front hebben geleverd enige aanwijzing is, dan zouden de beweringen van Facebook en de DFRLab van de Atlantic Council altijd met scepsis moeten worden benaderd.

Dave DeCamp is assistent editeur van Antiwar.com en een freelance journalist gebaseerd in Brooklyn NY, met focus op US buitenlands beleid en oorlogen. Zijn twitteraccount is @decampdave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *