Bron: ultimasnoticias 13 januari 2021 (SP), 
 orinocotribune 13 januari 2021 (EN) ~~~ 

De president van Venezuela Nicolás Maduro heeft de speciale commissie die door de onlangs ingehuldigde Nationale Assemblee (AN) in het leven is geroepen, gevraagd een onderzoek in te stellen naar de acties van de vertrekkende AN, onder leiding van ultrarechts, om samen met de Openbare aanklager een grondig onderzoek in te stellen naar de plundering van het erfgoed van de natie dat door de corrupte Julio Borges, Leopoldo López en Juan Guaidó-bende is “gestolen”.

“We moeten de plundering van Citgo, Monomeros, onze rekeningen, in beslag genomen activa en middelen bij internationale banken grondig onderzoeken. Deze kwestie moet speciale aandacht krijgen. Ik stel voor om in nauwe samenwerking met de uitvoerende macht te werken aan het herstel van het vermogen en de rijkdom van het land. Dit omvat meer dan 30 miljard dollar aan bankrekeningen, het herstel van Monomeros en Citgo, en het goud dat in Londen door de Bank of England in beslag is genomen.

Hij wees erop dat de zogenaamde Boston groep weet dat met het herstel van dat geld, Venezuela een automatisch herstel zou ervaren, met een progressieve stijging van de productie van vaten ruwe olie per dag tot 2,5 miljoen.

“Laten we als natie denken, niet met partijdige gedachten, dat de belangen van de natie boven alles moeten staan, de rest wordt opgelost door de stemmen. … Bent u van plan een land in duigen te laten vallen?” vroeg hij, zich naar rechts wendend, “ga naar buiten en verzamel handtekeningen in een jaar, ontwerp een formulier, presenteer de kandidaten en win de gouverneurschappen, laat het de stemmen zijn die nee zeggen tegen de oorlog tegen de nationale economie, tegen de sabotage,”

De voorzitter wees op de schade die de blokkade heeft aangericht en op de sancties die door extreemrechts in Venezuela zijn aangevraagd. “De economische oorlog en de illegale blokkade tegen Venezuela zijn wreed geweest.”

“Ze sanctioneerden het goud, de benzine, ze vervolgden onze rekeningen in het buitenland en blokkeerden de aankoop van medicijnen voor het land. Ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bedreigden en sanctioneerden bedrijven uit andere landen omdat ze gewone handelsbetrekkingen met ons land hadden.

Hij beschuldigde “keizerlijke haviken” zoals John Bolton, Elliot Abrams en Mike Pompeo van het feit dat ze achter al deze aanvallen zaten die bij de VN als eenzijdig en illegaal worden beschouwd.

bijDe president herinnerde aan de aanval op de olie-industrie die werd gepromoot in de vijfjarige periode van de nu vertrekkende AN. “Sinds 2015 heeft de aanval op onze olie-industrie verschillende gelijktijdige acties gekend. Financiële vervolging, operaties om het te ontdoen van activa, aanval en diefstal van schepen en interne sabotage om een daling van de productie te veroorzaken.”

Hij bedankte de OPEC en de niet-OPEC partners en bondgenoten voor hun solidariteit. Maar het was niet genoeg omdat de meest onmenselijke fase kwam met de onteigeningen waarmee de de olie-industrie te maken had, en door te belemmeren dat PDVSA zijn producten in het buitenland kon verkopen en zijn bedrijfscapaciteit verloor.

We hebben het 13 maanden volgehouden zonder een druppel olie aan de wereld te verkopen. Ze hebben geen eelt aan hun handen, ze weten niet wat het is om dit een volk aan te doen, ze hebben geen moreel recht om te bekritiseren. Het “Trumps rechts en het achterhaalde links zitten in dezelfde stoel met wreedheid en onrechtvaardigheid,” zei de president.

Hij rapporteerde dat de crediteuren van de V.S. als gevolg van de economische oorlog en de blokkade tegen Venezuela, meer dan $67 miljard hebben verloren. “Als wij de verloren rente, plus de verliezen door sancties, plus de geblokkeerde instrumenten, ofwel verschil tussen nominale en marktwaarde, optellen, dan hebben de externe crediteuren van de Republiek, hoofdzakelijk in de Verenigde Staten, ongeveer $67 miljard verloren, dankzij het extremistische beleid van Donald Trump,” zei hij.

Topfoto: De President tijdens de plenaire vergadering met de jaarlijkse boodschap aan de natie Foto met dank aan de presidentiële pers.