Bron: Curacaochronicle 18 juli 2020 ~~~

WILLEMSTAD – De onderhandelingen met de Klesch Groep over de overname van de Isla-raffinaderij op Curaçao zijn stopgezet. Eerder deze week had de regering om opheldering gevraagd over de situatie.

De stekker blijkt dan ook volledig uit het overnameproces te zijn getrokken. Sinds eind vorig jaar lopen er onderhandelingen met de Zwitserse Klesch Groep over de overname van de raffinaderij.

Foto: Gary Klesch bezoekt Curaçao

De helft van de werknemers ontslagen

Eind 2019, na meer dan dertig jaar, is de exploitatieovereenkomst met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA afgelopen. Hoewel er al enkele jaren nauwelijks werk is verricht op de raffinaderij, gaf PdVSA eind 2019 aan de raffinaderij nog een jaar langer te willen exploiteren.

Maar de regering koos voor exclusieve onderhandelingen met Klesch en betaalde de werknemers het afgelopen half jaar uit eigen zak. De geplande overname door Klesch eind juni werd echter niet gerealiseerd vanwege de corona-crisis, waarbij ongeveer de helft van de 900 werknemers nog steeds werd ontslagen.

De Isla-raffinaderij draagt voor ongeveer 10 procent bij aan het BBP van Curaçao. Naast de directe werkgelegenheid, waarvan de helft inmiddels is verdwenen, zorgt het bedrijf indirect voor enkele duizenden extra werkplekken.

Klesch wilde proberen de raffinaderij eind 2020 over te nemen, maar dat zal volgens Curaçao niet meer het geval zijn.

Een grote teleurstelling, want onder Klesch had premier Eugene Rhuggenaath gehoopt de kennis op te doen om de raffinaderij en alles wat daarbij komt kijken in de toekomst mogelijk zelf te exploiteren. “We moeten het hele proces nog leren”, zei hij in maart van dit jaar.

De Curaçaose overheid moet nu op zoek naar een nieuwe operator of overnamepartner. De onderhandelingen met onder andere het Chinese bedrijf Quandon Zhenrong, het Amerikaans-Saudiaanse bedrijf Motiva en de Rotterdamse oliemaatschappij Count waren eerder niet succesvol.

Dit laatste bedrijf liet zich naar eigen zeggen niet afschrikken door een vermeende corruptieaffaire en de chaos in het nabijgelegen Venezuela, waar alle olie die in Curaçao wordt verwerkt, vandaan komt. Toch hebben gesprekken tot niets geleid.

Door de internationale handelsblokkade mogen Amerikaanse bedrijven al jaren geen Venezolaanse olie meer kopen. De productie in de Isla-raffinaderij is daardoor ingestort. Vorig jaar kreeg de raffinaderij een vrijstelling voor de handel met de Amerikanen, maar die overeenkomst is in januari van dit jaar verlopen.


Verwante artikelen in dit Nederlandstalige archief: