Bron: laiguana.tv 10 januari (SP), 
orinocotribune 11 janjari 2021 (EN) ~~~ 

De gerenommeerde oncoloog en voormalig hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, Karol Sikora, bezocht Kaapverdië en kon bevestigen dat de gedetineerde Venezolaan Alex Saab mogelijk aan kanker lijdt, terwijl de Kaapverdische autoriteiten hem geen adequate medische hulp voor zijn behandeling toestaan. Dit werd gemeld op de nieuwswebsite van Venezuela, La Tabla.

De gespecialiseerde arts herhaalde dat Saab meer dan 26 kilo lichaamsgewicht heeft verloren als gevolg van een oncologische aandoening in zijn maag en verzocht om een goede behandeling in Kaapverdië, waar ze de relevante instrumenten hebben om de zaak te evalueren en te behandelen.

“Ik ging naar Sal, Kaapverdië, en het is duidelijk dat er geen follow-up is geweest, geen bloedonderzoek, geen endoscopie, geen overleg met een oncoloog, of misschien meer pertinent een gastro-enteroloog. Dit is allemaal niet gebeurd,” zei de arts.

Saab is door de Kaapverdische autoriteiten op verzoek van de Verenigde Staten door middel van een onrechtmatig red-alert van Interpol onterecht meer dan 200 dagen vastgehouden wegens vermeende banden met het witwassen van geld. Veel analisten zijn het erover eens dat de Venezolaanse speciale diplomatieke agent is gearresteerd in het kader van de door de VS geleide operatie om president Maduro omver te werpen door miljoenen Venezolanen te laten stikken.

Op 5 januari heeft het Hof van Beroep van Barlovento, Kaapverdië, toestemming gegeven voor de uitlevering van de diplomatiek agent aan de Verenigde Staten, een maatregel waartegen beroep zal worden aangetekend bij het Hooggerechtshof omdat de verdachte als onschuldig wordt beschouwd en zijn detentie illegaal is vanwege het feit dat hij ten tijde van zijn arrestatie onder diplomatieke onschendbaarheid stond.

Sikora veroordeelde de onmenselijke behandeling waaraan Saab wordt onderworpen, een schending van zijn recht op leven en goede gezondheid. De Kaapverdische autoriteiten moeten zich verantwoorden voor hun daden.

https://twitter.com/latablablog/status/1348297993825480711?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1348297993825480711%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.laiguana.tv%2Farticulos%2F865661-alex-saab-cancer-negar-atencion-medica%2F

Topfoto: Schermafbeelding van de familie van Alex Saab. Met dank aan La Tabla.