Bron: ultimasnoticias 11 september 2020 (SP),  
orinocotribune  11 september 2020 (EN) ~~~

John Heath Mattew is de naam van de voormalige Amerikaanse marinier die in Venezuela (deelstaat Falcon) gevangen is genomen en wordt beschuldigd van spionagewerk op Venezolaanse raffinaderijen, zoals president Nicolás Maduro deze vrijdagmiddag heeft gemeld.

Heath werd in Los Pedros, het grondgebied van de gemeente Mene Mauroa, op de grens van Falcón en Zulia, gevangen genomen. Het Paraguaná Raffinaderijcomplex (ook wel Amuay Raffinaderij genoemd) bevindt zich daar. De vangst werd afgelopen donderdagmiddag uitgevoerd door leden van de Zone 13 Commando van de Boliviaanse Nationale Garde op de Coro-Maracaibo snelweg.

Militairen voerden een patrouille uit in reactie op de melding van een eventuele aanwezigheid in het gebied van de zogenaamde “gestructureerde groepen georganiseerde misdaad”. Tijdens die inzet hielden ze een voertuig aan, met nummerbord AH642ZA, en identificeerde de vier inzittenden als Daeven Enrique Rodríguez Argueta, Marco Antonio Garcés Carapaica, Derde Sergeant Majoor (GNB), Darwin Andreizo Urdaneta Pardo, en John Heath Mattew, een Amerikaans staatsburger, die allen werden gearresteerd. Mattew had een Amerikaans paspoort, #088390326. In het voorlopige rapport staat dat hij een “voormalige strijder van het Korps Mariniers in Irak” is.

Het militair personeel nam een satelliettelefoon, drie creditcards en drie mobiele telefoons in beslag als bewijs.

“De burgers en het bewijs werden afgeleverd aan het hoofdkwartier van de Algemene Directie van de Militaire Contra-inlichtingendienst (Dgcim) om een grondige onderzoeking voort te zetten”, aldus het voorlopige rapport van de procedure.