Bron: TelesurTV 6 mei 2020 ~~~

“We zijn de elektrische dienst aan het herstellen op nationaal niveau (…) we zullen blijven winnen omdat het Venezolaanse volk groeit ondanks de moeilijkheden,” zei de vice-president.

De Venezolaanse vice-president Delcy Rodriguez veroordeelde dinsdag de aanvallen van huurlingen die de Zuid-Amerikaanse natie probeerden te destabiliseren.

“Vandaag was er een aanval op het National Electric System in een 765 KV-verdeelstation: Gelukkig heeft de dienst zich op nationaal niveau hersteld,” zei de vicepresident.

Ook wees Rodriguez erop, dat ondanks de constante aanvallen, de uitvoerende macht vrede en stabiliteit zal blijven garanderen, “we zullen blijven winnen, het Venezolaanse volk groeit ondanks de moeilijkheden,” voegde ze eraan toe.

“Het Venezolaanse volk heeft zich dapper verzet tegen de ruïneuze agressie tegen ons volk van Donald Trump en Ivan Duque, met de medeplichtigheid van extremistische oppositiefactoren. Genoeg is genoeg,” zei Rodriguez.

Afgelopen zondag deelde de Venezolaanse regering mee dat de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB), samen met de Special Action Forces (FAES) van de Bolivariaanse Nationale Politie, een invasie over zee van een gewapende groep heeft geneutraliseerd, die probeerde het land binnen te dringen en hoge functionarissen van de regering aan te vallen, waaronder de grondwettelijke president Nicolás Maduro.

De gewapende groep uit Colombia was van plan de invasie vanuit zee uit te voeren met speedboten voor de kust van Macuto, gelegen in de staat La Guaira (noorden), met als doel de natie te destabiliseren en een staatsgreep te plegen, zoals Colina Ibarra verklaarde in een audiovisuele presentatie op sociale netwerken.

De Venezolaanse minister van Communicatie, Jorge Rodríguez, kondigde van zijn kant de arrestatie aan van alle betrokkenen bij de terroristische actie: “Tot nu toe hebben we al degenen die bij de speedboot horen en enkele van degenen die bij de tweede boot betrokken zijn, gevangen genomen”, voegde hij eraan toe.

Status van het Covid-19-virus

“We willen informeren dat in de laatste 24 uur zes nieuwe gevallen van Covid-19 zijn ontdekt, twee in de staat Bolivar en vier in Nueva Esparta (…) dit brengt ons tot een totaal van 367 gevallen in Venezuela, dit leidt ons om na te denken over de situatie van de honkbal academie die 49 gevallen van besmetting heeft bereikt en de daarmee verwante situatie van de Kustwacht die 48 gevallen heeft bereikt,” zei Rodriguez.

De vice-voorzitter wees op de gevolgen van het niet naleven van de quarantaine, zoals bij de honkbalacademie: “Nueva Esparta is de staat met het hoogste aantal infecties met 116 patiënten. Het vertegenwoordigt 50 procent van de actieve gevallen in Venezuela en is goed voor een derde van de totale gevallen in het land,” voegde ze eraan toe.

“Morgen, zullen in opdracht van president Nicolas Maduro, landgenoten terugkeren die in Zuid-Amerika waren en die al de protocollen van medische zorg en preventieve isolatie hebben ondergaan om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen,” zei de vice-president.

Ook gaf Rodríguez een overzicht van de landgenoten die terugkeerden naar het land vanuit de respectieve grenzen, “tot op heden zijn 27.322 Venezolanen binnengekomen via de grenspunten en van hen zijn er 23 positief getest,” voegde zij eraan toe.

“Venezuela heeft het laagste sterftecijfer en het laagste aantal bevestigde gevallen per miljoen inwoners. We hebben 44,7 procent, ofwel 164 herstelde patienten, 100 blijven in observatie, 63 in CDI, 20 in privé-klinieken en er zijn tien sterfgevallen,” zei Rodríguez.

De vice-voorzitter herhaalde dat Venezuela nog steeds de natie is die op het continent de meeste PCR-tests uitvoert. “Tot nu toe zijn er 490.851 tests uitgevoerd, wat neerkomt op 16.362 tests per miljoen inwoners, wat ons boven de andere landen van het continent plaatst,” zei ze.