Bron: Paul Dobson, 
venezuelanalysis 9 maart 2020 ~~~

Mérida, 9 maart 2020 – Een onbekende militante groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een uitbarsting die 99 procent van de Venezolaanse verkiezingsmachines op zaterdag heeft vernietigd.

In een videoboodschap die op zondag op Twitter werd gepubliceerd, verklaarden zeven gemaskerde mannen die zich het Venezolaanse Patriottische Front noemden dat de aanval deel uitmaakte van “Operatie Sodom”, een verwijzing naar het bijbelse verhaal van de stad in de Jordanie die door “goddelijk oordeel” werd vernietigd.

De groep rechtvaardigt de brandstichting met de bewering dat de verkiezingsautoriteiten “de rechten van het volk hebben geschonden door middel van frauduleuze verkiezingen”. In hetzelfde bericht eiste het ook de verantwoordelijkheid op voor een brand vorige maand in een door de staat beheerd CANTV-telecommunicatiecentrum dat bij de verkiezingen in Valencia, in de staat Carabobo, werd gebruikt.

De oorsprong en de verbindingen van de groep blijven onduidelijk. In een zijn videoboodschap beloofde ze verdere acties tegen overheidsverdedigers en leiders, die het als “militaire doelstellingen” definieerde, en gaf een waarschuwing over wat bij de oppositiemars van a.s. dinsdag kan gebeuren.

Nationale Grondwetgevende Assemblage President Diosdado Cabello veroordeelde de brand maandag als een “terroristenaanval.” De leiders van de oppositie moeten nog commentaar geven.

Een andere hard-rechtse militante oppositiegroep, genaamd de T-Shirt Soldiers stond achter de acties van het Patriottisch Front en beweerde dat ze “niet gestopt zijn”. De T-Shirt Soldiers eisten de verantwoordelijkheid op voor de moordpoging met de met C4-explosieven geladen drones, augustus 2018 tegen president Maduro.

Volgens de Nationale Kiesraad (CNE) heeft de massale brand op zaterdag in de opslagplaats in de wijk Filas de Mariche aan de rand van Caracas 49.408 elektronische stemmachines, 582 computers, 400 elektronische stembiljetten, 49.232 vingerafdrukidentificatiemachines en 22.434 stroomomvormers vernield. Slechts 562 stemmachines en 724 vingerafdrukidentificatiemachines konden worden gered. Alle stemmachines en andere instrumenten worden in het magazijn bewaard onder militair en civiel toezicht tussen de verkiezingsprocessen door.

De brand veroorzaakte geen menselijke verwondingen, maar verwoestte de 1500 m2 grote faciliteit, volgens de rapporten van de 570 brandweerlieden die de brand hebben aangepakt.

Toen hij de pers op zondag toesprak, vertelde CNE president Tibisay Lucena het land dat er twee nationale aanklagers zijn aangesteld om de brand te onderzoeken, en dat “geen enkele hypothese is uitgesloten”.

De stemmachines werden oorspronkelijk geproduceerd door de multinational Smartmatic. De CNE beëindigde een onderhouds- en reparatiecontract met het bedrijf in 2017 na zijn “ongegronde” fraudeclaims bij de verkiezingen voor de nationale grondwetgevende vergadering van juli 2017. Het verkiezingsorgaan heeft zijn machinevoorraad niet meer bijgewerkt en heeft ook geen nieuw productiecontract meer ondertekend, en een breed opgezet Amerikaans embargo dat in 2018 werd aangekondigd, bedreigt elk buitenlands bedrijf dat zich met de organisatie bezighoudt met sancties.

De CNE heeft sinds 1998 toezicht gehouden op 24 verkiezingen. De verkiezingen voor de Nationale Vergadering (AN) zijn gepland voor 2020, met een nog vast te stellen datum. Lucena heeft bij de gelegenheid gerust gesteld, dat de verkiezingen van dit jaar niet worden beïnvloed.

“Als er kleine groepen zijn die denken dat dit een einde zal maken aan onze grondwettelijk vastgelegde verkiezingsprocessen, dan hebben ze het heel erg mis”, zei ze. “We hebben de capaciteit, de juridische knowhow, de operationele en logistieke technologie, 17 jaar ervaring en het menselijk talent [om] de verkiezingsprocessen in Venezuela zoals we die kennen te garanderen: snel, transparant en betrouwbaar,” ging ze verder.

Het gecombineerde elektronische en papieren kiesstelsel van Venezuela is door onafhankelijke internationale waarnemers beschreven als een van de veiligste en meest transparante ter wereld. Desalniettemin zijn de besprekingen over de toepassing van verdere consensuele waarborgen en de vernieuwing van de leiding van de CNE onderdeel geweest van een dialoog tussen de regering en een groot aantal kleinere oppositiepartijen.

De spanningen zijn opgevoerd sinds een afgesplitste oppositiegroep in de Nationale Vergadering in januarie dit jaar tegen de voormalige AN-president Juan Guaido stemde, en het lopende dialoogproces en de vernieuwing van de verkiezingsorganisatie steunde.

Guaido heeft al uitgesloten dat hij later dit jaar met zijn hard-rechtse partij Popular Will aan de verkiezingen gaat deelnemen, een standpunt dat door Washington wordt gesteund. Andere Guaido-gebonden oppositiepartijen moeten echter nog aankondigen of ze zullen deelnemen, waarbij de Partij voor Democratische Actie laat doorschemeren dat ze dat wel zullen doen.