Bron: Ultimas Noticias 29 oktober 2020, 
Orinocotribune 29 oktober 2020 ~~~ 

Tijdens een persconferentie van de Venezolaanse vicepresident voor economie Tareck El Aissami werden de details van de aanval op de raffinaderij van Amuay, die deel uitmaakt van het Paraguaná-raffinagecentrum (VRC) in de deelstaat Falcón, bekendgemaakt. Hoewel de terroristische daad nog steeds wordt onderzocht, wordt aangenomen dat de explosie werd veroorzaakt door een raket, gelanceerd vanuit een onbemand vliegtuig of vanuit zee.

Tareck El Aissami, die ook de minister van Aardolie is, verzekerde dat de omvang van de explosie werd bepaald aan de hand van de dikte van de staalplaten van de raffinaderij. Hij meldde ook dat er een technische onderzoekscommissie was aangesteld die de plaats van herkomst van de raket bestudeerde.

El Aissami meldde dat er de afgelopen weken in totaal zevenentachtig aanvallen zijn geweest op het elektrische systeem in de deelstaat Falcón, dat stroom voor deze fabriek levert, een van de essentiële eenheden omdat het een van de producten genereert die nodig zijn voor de raffinatie van benzine, BGO.

“Dit feit staat niet los van de arrestatie van een Amerikaans staatsburger, genaamd Matthew John Heath, op 11 september, die in de raffinaderij ronddoolde en in het bezit was van een granaatwerperachtig wapen (AT4). Bovendien werden verschillende zakken met explosief materiaal (C4), satelliettelefoons en andere oorlogswapens in beslag genomen,” zei de vice-president.

In een analyse van de gebeurtenis door Telesur-journaliste Madeleine Garcia werd vermeld dat de door de explosie getroffen toren een ingangsgat en een uitgangsgat heeft, wat de stelling van een raketaanval versterkt. Zij vermeldde ook dat de eenheid zelf in onderhoud is en dat de Venezolaanse autoriteiten nog steeds op zoek zijn naar de rest van de raket of het projectiel dat voor de aanval is gebruikt.

Veel analisten vergelijken deze situatie met de recente Jemenitische aanvallen op twee Aramco-raffinaderijen in Saoedi-Arabië als reactie op de willekeurige aanvallen van de Saudis op Jemen. In dat incident presenteerden de Saudische autoriteiten de dag na de aanval het bewijs van de voor de aanval gebruikte drones. Sommige chavista opinisten erkenden op social media dat de VS de capaciteit zouden hebben om incidenten zoals die in de Amuay-raffinaderij te veroorzaken en een minimaal spoor achter te laten, maar benadrukten ook het belang van het tonen van bewijs van een raket om de sceptici te sussen.

Venezuela is het slachtoffer van een duidelijke en openlijk aangekondigde onconventionele oorlog die door de Verenigde Staten wordt gepromoot. Sancties en blokkades hebben gevolgen voor de olieraffinagecapaciteit van Venezuela en de regering van Maduro heeft een technologische verschuiving in gang gezet om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse onderdelen en technologie. Daarvoor is Iran een belangrijke bondgenoot geweest, die technologische expertise heeft geleverd om de technologische verschuiving te vergemakkelijken.

“Of het nu gaat om een explosie als gevolg van onderhoudswerkzaamheden, een directe terroristische aanslag of het directe werk van het Amerikaanse imperialisme, de Venezolaanse regering moet heel duidelijk zijn over de informatie die zij verstrekt om te voorkomen dat de mainstream media iets zullen gebruiken om de regering van Nicolás Maduro nog meer in diskrediet te brengen, zei een politieke deskundige tegen Orinoco Tribune.


Eerdere berichten over gewelddadige sabotage: