Bron: Stansfield Smith 
orinocotribune 9 januari 2022 ~~~

In de 21e eeuw hebben de VS, in samenwerking met de corporatieve elites, de traditionele oligarchieën, het leger en de corporatieve media, herhaaldelijk geprobeerd staatsgrepen te plegen tegen Latijns-Amerikaanse regeringen die de behoeften van het volk boven de belangen van de Amerikaanse corporaties stelden. Door de VS georganiseerde staatsgrepen in Latijns-Amerikaanse landen zijn niet slechts een 20e eeuws verschijnsel.

In deze eeuw hebben de Amerikaanse heersers echter een nieuwe staatsgreepstrategie ontwikkeld, waarbij zij zich baseren op “zachte” staatsgrepen – een belangrijke verandering ten opzichte van de beruchte brute militaire staatsgrepen in Chili, Argentinië, Uruguay en andere landen in de jaren zeventig. Een belangrijk streven van de VS bij deze nieuwe staatsgrepen was om zoveel mogelijk een legale en democratische façade in stand te houden.

De Amerikaanse supermacht besefte dat succesvolle zachte staatsgrepen afhankelijk waren van het mobiliseren van de bevolking voor anti-regeringsmarsen en -protesten. Kleurenrevoluties in de stijl van Gene Sharp worden zwaar gefinancierd door Amerikaanse en Europese NGO’s zoals USAID, NED, National Democratic Institute, International Republican Institute, Open Society Foundations, Ford Foundation en andere. Zij maken gebruik van organisaties die zich opwerpen als “mensenrechtenorganisaties” (zoals Human Rights Watch, Amnesty International), plaatselijke dissidente organisaties en, in toenemende mate, links-liberale media (zelfs Democracy Now) om het terrein voor te bereiden.

Amerikaanse regimechange-operaties hebben deze eeuw drie mechanismen als zeer succesvol ervaren. Ten eerste leidt economische oorlogsvoering tegen een land door middel van sancties en regelrechte blokkades tot groeiende ontevredenheid met de aangevallen regering. Ten tweede, het toenemende gebruik van bedrijfsmedia en sociale media om desinformatie te verspreiden (vaak over “mensenrechten”, “democratie”, “vrijheid” of “corruptie”) om massabewegingen aan te wakkeren tegen leiders die de ontwikkeling van hun land boven de financiële belangen van de VS stellen. Dit leunt zwaar op de sociale media-operaties van de CIA om een land te bedekken met desinformatie. Ten derde, lawfare, waarbij de schijn van democratische wettigheid wordt gebruikt om diegenen omver te werpen die de nationale soevereiniteit van hun land verdedigen. De electorale staatsgrepen in landen als Haïti, Honduras en Brazilië, waarbij de VS een staatsgreep beramen of helpen plegen door de verkiezingen te stelen, worden met lawfare in verband gebracht.

Veel van de staatsgrepen mislukten omdat de bevolking zich mobiliseerde om haar regering te verdedigen en omdat de Latijns-Amerikaanse organen van de OAS, de UNASUR en de Groep van Rio tijdig belangrijke solidariteitsverklaringen aflegden ter verdediging van die regeringen. Vandaag bestaat de Groep van Rio niet meer, is UNASUR ernstig verzwakt en staat de OAS nu volledig onder controle van de VS.

door de VS gesteunde staatsgrepen en pogingen tot staatsgrepen.

2001 Haïti. Haïtiaanse paramilitairen vanuit de Dominicaanse Republiek hebben een aanval uitgevoerd op het Nationaal Paleis, de zetel van de regering van president Aristide. De aanval mislukte, maar tegen 2004 ondernamen deze paramilitairen, naar het voorbeeld van de Nicaraguaanse Contra’s in de jaren ’80, talrijke invallen in Haïti en speelden zij een sleutelrol in de staatsgreep van 2004, die rechtstreeks door VS-troepen werd uitgevoerd.

2002 Venezuela. De regering van de VS financierde en steunde gedeeltelijk de kortstondige staatsgreep van 11-14 april tegen Hugo Chavez.

2002-3 Venezuela. De directie van de staatsoliemaatschappij PDVSA organiseerde een “oliestaking”, in werkelijkheid een uitsluiting van oliearbeiders, om Hugo Chavez van de macht te verdrijven. Dit mislukte opnieuw in het begin van 2003.

2003 Cuba. In de aanloop naar de Amerikaanse invasie van Irak in maart 2003 beweerde John Bolton dat Cuba een staatsponsor van terrorisme was en biologische wapens produceerde voor terroristische doeleinden, net zoals het Irak van Saddam valselijk was beschuldigd van massavernietigingswapens. In deze periode intensiveerden de VS hun anti-Cuba propaganda en verhoogden hun financiering voor “pro-democratische” groepen in Cuba, terwijl rechtse anti-Cubaanse groepen hun activiteiten uitbreidden. De VS betaalde “dissidente” groepen om protesten en verstoringen te organiseren, waaronder de kaping van zeven boten en vliegtuigen om de VS binnen te komen, waar zij nooit werden vervolgd. Het doel was de schijn van wanorde in Cuba te wekken, die, in combinatie met de vermeende biologische massavernietigingswapens, internationale interventie nodig maakte om de orde te herstellen. Cuba heeft deze beweging in het voorjaar van 2003 de kop ingedrukt.

2004 Haïti. In een Amerikaanse staatsgreep uit het begin van de 20e eeuw vielen Amerikaanse troepen Haïti binnen, ontvoerden president Jean Bertrande Aristide en verbanden hem naar de Centraal-Afrikaanse Republiek.

2008 Bolivia. Bij de poging tot staatsgreep in Media Luna waren rechtse leiders en enkele door de VS gefinancierde inheemse groepen uit de laagvlakten van Bolivia betrokken. Zij probeerden het rijkere gebied van Media Luna af te scheiden van de rest van het land. Daarbij doodden ze 20 aanhangers van president Evo Morales. Juan Ramon Quintana van de Boliviaanse regering meldde dat de NED tussen 2007 en 2015 10 miljoen dollar steun heeft verleend aan zo’n 40 instellingen, waaronder economische en sociale centra, stichtingen en ngo’s. Uit documenten van de Amerikaanse ambassade blijkt dat de NED heeft geprobeerd om sociale en inheemse bewegingen tegen de regering van Evo Morales op te zetten.

2009 Honduras. Het Hondurese leger heeft op bevel van de VS president Manuel Zelaya gearresteerd, hem naar de Amerikaanse militaire basis in Palmerola gebracht en hem vervolgens naar Costa Rica verbannen. Hiermee begon een tijdperk van wrede neoliberale drugshandelregimes, dat in 2021 eindigde met de verpletterende verkiezing van Xiomara Castro, de vrouw van Zelaya.

2010 Ecuador. In september mislukte een staatsgreep tegen president Rafael Correa door militaire en politie-eenheden gesteund door de inheemse organisaties CONAIE en Pachakutik. De VS waren geïnfiltreerd in de politie en de strijdkrachten, terwijl NED en USAID deze inheemse organisaties financierden.

2011 Haïti. Na de aardbeving in Haïti in 2010, waarbij 200.000 mensen omkwamen, installeerde minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton Michel Martelly tot president nadat ze had gedreigd de Amerikaanse hulp aan Haïti stop te zetten. Clinton vloog naar Haïti om te eisen dat Martelly een van de twee kandidaten voor de tweede ronde zou worden, hoewel Martelly door de verkiezingsraad niet als een van de kandidaten voor de tweede ronde werd erkend. Ondanks een verkiezingsboycot waarbij minder dan 20% van de kiezers hun stem uitbrachten, werd Martelly uitgeroepen tot winnaar van de “run-off”. Een van de redenen voor de boycot door de meeste Haïtianen was dat de populairste politieke partij van het land, Fanmi Lavalas, de partij van voormalig president Jean-Bertrand Aristide, van de verkiezingen werd uitgesloten. De Haïtiaanse verkiezingen werden gefinancierd door USAID, Canada, de OAS, de Europese Unie en andere buitenlandse organisaties.

2012 Paraguay. President Fernando Lugo werd tot zondebok gemaakt voor een confrontatie tussen campesinos en politie waarbij 17 mensen omkwamen. President Lugo werd door een staatsgreep uit zijn ambt ontzet, zonder dat hij de kans kreeg zich te verdedigen.

2013 Venezuela. Na de verkiezingen in april, die door Nicolas Maduro nipt werden gewonnen, beweerde Henrique Capriles, de door de VS gesteunde verliezer, dat de verkiezingen waren gestolen en riep hij zijn aanhangers op om met geweld de straat op te gaan. Door de sterkte van de UNASUR-landen op dat moment, was de VS niet in staat om andere landen te overtuigen om ook Maduro’s overwinning af te wijzen.

2014 Venezuela. “La Salida” (De Uitgang), geleid door Leopoldo Lopez en Maria Corina Machado, eiste 43 levens en had als doel president Maduro van de macht te verdrijven. Opnieuw konden de VS andere Latijns-Amerikaanse regeringen er niet toe bewegen Maduro te veroordelen, noch in UNASUR, noch in de OAS.

2015 Ecuador. Tussen 2012 en 2015 vloeide er 30 miljoen dollar van de NED naar politieke partijen, vakbonden, dissidente bewegingen en media. Alleen al in 2013 gaven USAID en NED 24 miljoen dollar uit in Ecuador. Dit wierp zijn vruchten af in 2015 toen CONAIE, dat USAID bedankte voor de financiering, opriep tot een door de inheemse bevolking geleide opstand. De demonstraties begonnen begin augustus en eindigden in Quito met een opstand en algemene staking op 10 augustus. De couppoging is mislukt.

2015 Haïti. Een nieuwe couppoging voor het presidentschap werd gefinancierd door de VS voor een bedrag van 30 miljoen dollar. Zowel de VS als de OAS verwierpen de eis van de Haïtianen dat de verkiezingen ongeldig zouden worden verklaard. De politie viel aanhangers van de oppositiepartij aan en vuurde met scherp en rubberkogels op hen, waarbij velen omkwamen. President Michel Martelly’s gekozen opvolger Jovenel Moise werd president.

2015 Guatemala. De VS pleegden een staatsgreep tegen de rechtse president Otto Perez Molina omdat hij niet onderdanig genoeg was.

2015 Argentinië. De Argentijnse openbare aanklager Alber Nisman zou zijn vermoord nadat hij een valse aanklacht had ingediend tegen president Cristina Fernandez, omdat zij betrokken zou zijn geweest bij de bomaanslag op een joods gemeenschapscentrum in 1994. Dit diende om een schandaal te creëren, haar ten val te brengen en de neoliberalen weer aan de macht te brengen. Neoliberale krachten en media gebruikten de zaak om te voorkomen dat de Kirchner-coalitie opnieuw presidentsverkiezingen zou winnen.

2015-2019 El Salvador. De door de VS gesteunde rechtse oppositie in El Salvador streefde naar destabilisatie van de regering van president Salvador Sánchez Cerén van het Nationaal Bevrijdingsfront van Farabundo Martí (FMLN). De conservatieve massamedia lanceerden een lastercampagne tegen de regering, die gepaard ging met een toename van het aantal moorden door bendes, die volgens de politiechef deel uitmaakten van een campagne om het dodental op te drijven en de FMLN-regering af te zetten. Sanchez Cerén en andere voormalige FMLN-leden werden later het doelwit van “lawfare”, “een strategie die de laatste jaren door conservatieve groepen aan de macht wordt gebruikt om te proberen de organisatie en het verzet van de volkeren tegen het neoliberalisme en andere vormen van overheersing te demobiliseren”.

2016 Brazilië. Door de VS gesteunde rechtse bewegingen zijn een campagne begonnen tegen president Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij wegens “corruptie”. Gesteund door de media organiseerden zij in 2015 een reeks protesten in de grootste steden van Brazilië. In maart 2016 kwamen meer dan 500.000 mensen bijeen voor een grote politieke demonstratie ter ondersteuning van een afzettingsprocedure tegen president Rousseff. Uiteindelijk werd zij door het Congres in staat van beschuldiging gesteld en door een geslaagde staatsgreep uit haar ambt ontzet.

2017 Venezuela. Gewelddadige protesten (guarimbas) onder leiding van Leopoldo Lopez waren gericht op de omverwerping van president Maduro en hadden 126 doden tot gevolg. De guarimbas eindigden na de verkiezingen voor de Nationale Grondwetgevende Vergadering.

2017 Honduras. De VS steunden een verkiezingscoup van president Juan Orlando Hernández waarbij op grote schaal verkiezingsfraude werd gepleegd en de regering tijdens protesten tientallen mensen doodde. De VS erkenden hem snel als president en drongen er bij andere landen op aan hetzelfde te doen, ook al had de OAS zelf om nieuwe verkiezingen gevraagd.

2018 Nicaragua. De door de VS gesteunde gewelddadige protesten, gesteund door anti-FSLN-media en desinformatiecampagnes in de sociale media, hadden tot doel president Daniel Ortega en de Sandinisten uit de macht te zetten. Na twee maanden keerde de publieke opinie zich sterk tegen de gewelddadige protesten en werden deze ontbonden.

2018 Brazilië. Voormalig president Lula de Silva was de koploper voor de presidentsverkiezingen, maar werd gevangengezet als gevolg van een juridische operatie van de VS en de Braziliaanse rechterzijde op grond van valse beschuldigingen van corruptie. Bolsonario won de verkiezingen met de hulp van een grootschalige nepnieuwsoperatie waarbij honderden miljoenen WhatsApp-berichten naar de Braziliaanse kiezers werden gestuurd.

2019 Venezuela. In januari riep Juan Guaido zichzelf uit tot president van Venezuela nadat de Amerikaanse vicepresident Pence hem had verzekerd van Amerikaanse erkenning. Op 30 april mislukte een door Guaido en Leopoldo Lopez geplande opstand buiten een luchtmachtbasis. Later mislukte een huurlingenaanval vanuit Colombia om president Maduro in het presidentieel paleis onder controle te krijgen.

2019 Bolivia. De VS hebben een staatsgreep tegen Evo Morales geënsceneerd, onder meer via een campagne in de sociale media waarin valselijk werd beweerd dat hij de verkiezingen had gestolen. De OAS heeft een sleutelrol gespeeld bij de legitimatie van de staatsgreep. De rampzalige coup-regering van Jeanine Anez duurde iets langer dan een jaar.

2021 Cuba. De VS organiseerden en financierden de protesten tegen de Cubaanse regering in juli en november. De VS probeerden een nieuwe generatie van contrarevolutionaire leiders op te bouwen door nieuwe “onafhankelijke” pers en platforms voor sociale media te creëren. Deze mislukten nog jammerlijker dan de protesten van 2003.

2021 Bolivia. In oktober probeerde rechts een staatsgreep en een algemene staking te organiseren om de vrijlating te eisen van de voormalige president Anez, die nu gevangen zat. De poging had alleen succes in Santa Cruz, het centrum van Media Luna. Later leidden massa-organisaties een rally van 1,5 miljoen mensen naar de hoofdstad om de MAS-regering te verdedigen.

2021 Peru. De rechtse oligarchie probeert tevergeefs de nieuwe president Castillo, die voortgekomen is uit de beweging van de inheemse bevolking, met wettelijke middelen af te zetten omdat hij “permanent moreel onbekwaam” zou zijn. Er is echter een nieuwe zaak geopend tegen president Castillo wegens “corruptie”.

2021 Nicaragua. De VS waren van plan de protesten van 2018 in Nicaragua te herhalen, die verband hielden met een verzonnen campagne dat de regering van Daniel Ortega door de VS gefinancierde oppositie “voorkandidaten” had gevangengezet voor de presidentsverkiezingen. Deze poging tot staatsgreep mislukte, maar de VS en de OAS weigerden de verkiezingsresultaten te erkennen.

In 2022 kunnen we verwachten dat de VS hun “regime change”-operaties tegen Cuba, Nicaragua, Venezuela, Bolivia, Peru en nu ook, met de verkiezing van de progressieve president Boric, in Chili zullen voortzetten .

Deze lijst van 27 door de VS gesteunde staatsgrepen en pogingen tot staatsgrepen in de eerste 21 jaar van deze eeuw is wellicht onvolledig. Het omvat bijvoorbeeld niet de juridische complotten van de voormalige president van Ecuador, Lenin Moreno, een marionet van de VS, tegen de voormalige vice-president Jorge Glas, die nu in de gevangenis zit, of tegen de voormalige president Rafael Correa, die nu in ballingschap leeft.

De opsomming van Amerikaanse staatsgrepen en pogingen tot staatsgrepen is ook misleidend. Zoals gedurende de gehele 20e eeuw, grijpen de VS dagelijks, en niet slechts periodiek, in in de landen die zij als hun koloniën beschouwen, zowel om neokoloniale regimes op te leggen als om die regimes in stand te houden die onvoorwaardelijk hun markten openstellen voor de VS en zich schikken naar het buitenlands beleid van de VS.

Onder het mom van “bevordering van de democratie” streeft Washington precies het tegenovergestelde doel na: het plegen van staatsgrepen tegen democratische en populaire regeringen. Regeringen en leiders die opkomen voor hun volk en hun nationale rechten zijn het echte doelwit van de “democratiebevorderende” staatsgrepen.

De huidige verwijzing van de VS naar “zachte staatsgreep”-operaties behelst niet alleen de financiering van niet-gouvernementele organisaties en rechtse groeperingen in doellanden voor opleiding in “democratiebevorderings”-programma’s in de stijl van Gene Sharp. Veel liberale en links-liberale alternatieve media en NGO’s in de VS worden nu gefinancierd door bedrijven, waardoor hun politieke houding in een meer pro-imperialistische richting wordt geduwd. Dit wordt goed geïllustreerd door de zachte couppogingen tegen Evos Bolivia en Rafael Correas Ecuador. Deze NGO’s en alternatieve media geven een vals humanitair gezicht aan de imperialistische interventie.

Bovendien worden deze regimewisselingsoperaties nu openlijk in eigen land gebruikt tegen de Amerikaanse bevolking. Dit blijkt uit de verwarring en politieke verdeeldheid van de Amerikaanse bevolking die is ontstaan door Hillary Clinton’s 2016 Russiagate desinformatiecampagne tegen Trump en in 2020, de ‘gestolen verkiezingen’ desinformatiecampagne van Trump tegen de Democraten. Wij die ons verzetten tegen het interventionisme van de VS zijn geroepen om deze nieuwe geraffineerde methoden van zachte inmenging aan de kaak te stellen, te eisen dat de nationale soevereiniteit van andere naties wordt gerespecteerd, en het Amerikaanse volk te verenigen tegen deze manipulatie door de heersers van het bedrijfsleven.

Topfoto: anti-imperialistische graffiti in de straten van Caracas. Een natuurlijke reactie op de ontelbare coups tegen Chavismo en de Bolivariaanse Revolutie. Foto door Dermot Tatlow.