Bron: Alan Macleod,  
MintpressNews 24 juli 2020 ~~~ 

Te midden van een snel verslechterende COVID-19 pandemie heeft de Boliviaanse staatsgreepregering de langverwachte verkiezingen, die op 6 september zouden worden gehouden, opnieuw opgeschort. Dit is de derde keer dat de regering van Jeanine Añez deze verkiezingen heeft uitgesteld vanwege het virus en een nieuwe datum heeft vastgesteld voor 18 oktober.

Het besluit heeft zowel van links als van rechts een veroordeling uitgelokt, maar om verschillende redenen. MintPress’ Ollie Vargas, die sinds de staatsgreep van 10 november vorig jaar gebeurtenissen uit het binnenland heeft behandeld, was ontsteld en kondigde dit aan:

Het ongekozen coupregime van Bolivia heeft zijn onwettige macht uitgebreid door de verkiezingen opnieuw te annuleren. Wanneer Oktober nadert zullen zij een andere reden uitvinden om uit te stellen, dan een andere, tot zij een koper voor het lithium & andere natuurlijke rijkdommen hebben gevonden. Dit is een dictatuur.

Voormalig president Evo Morales van de Movement to Socialism (MAS) partij ging akkoord met het volgende: “De de facto regering wil meer tijd winnen om de vervolging van sociale leiders en tegen MAS-kandidaten voort te zetten. Het is weer een andere vorm van vervolging. Daarom willen ze geen verkiezingen op 6 september.” Ondertussen verwierp staatsgouverneur Fernando Camacho de nieuwe datum en eiste dat de verkiezingen zouden worden geschrapt, een standpunt dat gedeeld wordt door het extreemrechtse Santa Cruz “Civic Committee.”

Morales werd in oktober herkozen voor een volgende vijf jaar. Als volksvertegenwoordiger verminderde hij de armoede met de helft en de extreme armoede met driekwart, terwijl hij het (voor inflatie gecorrigeerde) BBP per hoofd van de bevolking met 50 procent verhoogde in zijn 13 jaar in functie. Hij slaagde hier vooral in door een reeks nationalisaties van de belangrijkste industrieën van het land en door het roofzuchtige Internationale Monetaire Fonds (IMF) uit Bolivia te verdrijven. Maar in november greep het leger en de politie in en eiste dat hij zou aftreden. Vandaag leeft hij in ballingschap in Argentinië. Toch blijkt uit de laatste peilingen dat de MAS-kandidaat Luis Arce, die als minister van Financiën van Morales fungeerde, bij de eerste stemronde de verkiezingen zonder meer zou winnen als deze vandaag zouden worden gehouden. Arce beschuldigde Añez ervan de pandemie te gebruiken als voorwendsel om haar heerschappij uit te breiden.

Van volksmandaat tot elitaire kandidaat

Als nauwelijks bekende senator van een partij die in oktober slechts vier procent van de stemmen kreeg, werd Añez door het leger uitgekozen om de nieuwe president te worden. De sterk christelijke conservatief die de inheemse meerderheid van het land beschreef als “satanisch”, kwam haar nieuwe plaats in de regering in nemen met een te grote bijbel in de hand. Ze genoot de steun van de elite van het land, de Amerikaanse regering en het hele spectrum van gevestigde media, die de gebeurtenissen die plaatsvonden toejuichten. De nieuwe regering begon onmiddellijk afwijkende meningen te onderdrukken en te criminaliseren, met inbegrip van massale protesten die bezwaar maakten tegen de overname. Ondanks het feit dat ze in de peilingen de leiding hadden, werd de MAS onderdrukt, waarbij veel van hun leiders gevangen werden gezet of met dubieuze aanklachten werden geconfronteerd. Morales zelf wordt geconfronteerd met een levenslange gevangenisstraf voor “terrorisme” als hij weer voet aan wal zet in zijn land.

Bolivianen verbranden beeltenissen van Jeanine Anez en andere functionarissen van de door de VS gesteunde staatsgreep-regering tijdens een protest in La Paz, 14 juli 2020. Juan Karita | AP

Añez heeft ook toezicht gehouden op de verkoop van de nationale hulpbronnen van het land, onder meer in de koolwaterstofindustrie, en heeft haar buitenlands beleid volledig veranderd om zich aan te passen aan de Verenigde Staten. Ze is ook begonnen met de samenwerking met het IMF en heeft in april een lening van 327 miljoen dollar afgesloten. De Amerikaanse regering heeft Añez vanaf het begin sterk gesteund; drie dagen na de staatsgreep heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een officieel communiqué uitgebracht waarin het haar “bejubelt” voor het “leiden van haar natie” door middel van een “democratische overgang”.

De reden voor het uitstellen van de verkiezingen is dat het land nog steeds niet in staat is om het hoofd te bieden aan de coronaviruspandemie. President Salvador Romero van het Hooggerechtshof zei dat deze stap noodzakelijk was om te voorkomen dat de ziekenhuizen en begraafplaatsen in Bolivia zouden instorten onder de druk van de toegenomen sterfgevallen. “Deze verkiezing vereist de hoogst mogelijke gezondheidsveiligheidsmaatregelen om de gezondheid van de Bolivianen te beschermen,” zei hij. Een van de redenen waarom het medische systeem van het land zo onder druk staat, is dat Añez honderden Cubaanse artsen die voornamelijk met de armste mensen van het land werken, heeft uitgewezen, wat heeft geleid tot de sluiting van ziekenhuizen en gezondheidsklinieken. Hoewel Bolivia officieel 65.000 gevallen en 2.407 sterfgevallen heeft gemeld, geloven sommigen dat deze cijfers een onderschatting zouden kunnen zijn. Deze week zei de politie dat ze 420 dode lichamen hebben gevonden op straten, in voertuigen en in huizen in La Paz en Santa Cruz. In juni testte Añez zelf positief voor COVID-19.

Als reactie op de uitgestelde verkiezingen hebben de Boliviaanse vakbonden de regering 72 uur de tijd gegeven om het besluit terug te draaien, waarbij ze dreigden met “onbeperkte mobilisaties” om de democratie te herstellen. Zo lijkt het erop dat zelfs na acht maanden van voortdurende politieke strijd de spanningen weer zouden kunnen oplopen.

Eigenschapsfoto | Een vrouw met een gezichtsmasker en een schild tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus loopt langs soldaten in oproeruitrusting die op een stoep staan tijdens de quarantaine, in La Paz, Bolivia, 11 mei 2020. Juan Karita.

Alan MacLeod is een Staff Writer voor MintPress Nieuws. Na zijn promotie in 2017 publiceerde hij twee boeken: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting en Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent. Hij heeft ook bijgedragen aan Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR.org), The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine, Common Dreams the American Herald Tribune and The Canary.

Republish our stories! MintPress News is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 International License.


Verwante artikelen in dit Nederlandstalige archief: