Bron: Aidan Jonah 
canadafiles.com 18 juli 2020

Nu de MAS aan kop ligt, roept de couppleger op tot buitenlandse interventie.

Op 15 juli heeft Luis Fernando Camacho, leider van de gewelddadige staatsgreep tegen de Boliviaanse president Evo Morales en huidige kandidaat voor het Boliviaanse presidentschap, een wanhopige oproep gedaan aan de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Volgens een opiniepeiling van Centro Estratégico Latinoamericano de Geopolítica, die op 7 juli werd uitgebracht, staat Camacho op negen procent. Ondertussen staat MAS (Beweging voor Socialisme) kandidaat Luis Arce, Bolivia’s minister van Financiën van 2006 tot aan de staatsgreep, in de peilingen op 42 procent. Om de voorsprong van Arce in de peilingen te overtreffen, zouden Carlos Mesa, de ongekozen staatsgreeppresident Jeanine Anez, en Camacho hun stemmen moeten consolideren, zodat er twee uit de wedstrijd zouden moeten stappen.

In de oproep voerde Camacho, die directe connecties heeft met de Christo-fascistische paramilitaire groep Unión Juvenil Cruceñista, aan dat “wij niet moeten toestaan dat de verkiezingen een daad van wederopstanding worden” voor de MAS. Dit is een open oproep aan de OAS om een tweede staatsgreep te plegen, en de soevereiniteit van Bolivia opnieuw te schenden, als Arce de presidentsverkiezingen wint.

Naar aanleiding van dit nieuws sprak Evo Morales zich uit op Twitter:

“De OAS vragen te besluiten de verkiezingen in Bolivia op te schorten is een nieuwe aanslag op de democratie; het is een vorm van inmenging in de soevereiniteit van de staat en de waardigheid van het volk; en bovendien wordt het gevraagd door degenen die verantwoordelijk zijn voor de tragische gebeurtenissen van 2019”.

Het Boliviaanse volk geeft de democratie niet op zonder een gevecht. Vandaag heeft de belangrijkste Boliviaanse arbeidersfederatie, Central Obrera Boliviana (COB), geëist “zich te houden aan de verkiezingsdatum van 6 september zoals die door de TSE [verkiezingsautoriteit] is vastgesteld”.

Hoe Canada, de VS en de OAS zich verenigd hebben om het moreel ten val te brengen…

Op 29 november 2017 won de inheemse socialistische president Evo Morales een juridische verzoek, om de Boliviaanse grondwet te wijzigen, zodat hij zich voor een vierde termijn als Boliviaanse president kandidaat kan stellen.

Twee jaar later, op 25 oktober 2019, werd de winnaar van de Boliviaanse presidentsverkiezingen bekendgemaakt. Evo Morales won 47 procent van de stemmen, terwijl de belangrijkste door de VS gesteunde kandidaat, Carlos Mesa, 36 procent van de stemmen won. Morales wist ternauwernood de 10-puntenmarge van de overwinning te halen, die nodig was om een tweede-ronde-verkiezing te voorkomen, en het leek erop dat Morales zijn vierde ambtstermijn zou uitzitten.

De OAS zou echter een sleutelrol spelen om ervoor te zorgen dat dit niet zou gebeuren. De OAS, die door de voormalige Cubaanse president Fidel Castro wordt omschreven als het “Amerikaanse Ministerie van de Koloniën”, wordt geacht “de 35 landen op het westelijk halfrond te vertegenwoordigen ter verdediging van de vrede, de gelijkheid en de nationale soevereiniteit”. De organisatie heeft echter een lange geschiedenis van openlijke steun aan de imperialistische agenda van de Verenigde Staten.

Met name tijdens de door de VS geleide couppoging van 2019 tegen de Venezolaanse president Nicholas Maduro werden valse beweringen over verkiezingsfraude gebruikt om de “Amerikaanse marionet” Juan Guaido aan de macht te krijgen. OAS-leider Luis Almagro prees de protesten herhaaldelijk en stond Canada toe om de Lima-groep op te richten, een alliantie van landen die de Venezolaanse regering ten val wilden brengen, zonder enige straf.

De OAS-verkiezingsmissie naar Bolivia beweerde al snel dat ze bij de overwinning van Morales bewijzen hadden gevonden voor verkiezingsfraude. Op basis van de beweringen van de verkiezingsmissie riep Canada op tot het houden van nieuwe verkiezingen. Op 31 oktober begon de OAS met een audit van de Boliviaanse verkiezingen.

De Canadese en Amerikaanse regering hebben een rapport van het Centre for Economic and Policy Research, een Amerikaanse denktank, genegeerd. Die hebben een statistische analyse gemaakt van de openbare stemgegevens van Bolivia, waarbij geen aanwijzingen voor onregelmatigheden of fraude zijn gevonden.

Ondertussen weigerde Canada de brutale aanvallen van de oppositie tegen aanhangers van Morales en linkse politici, onder leiding van Luis Camacho, te veroordelen.

Op 10 november werd het (voorlopige) verslag van de Boliviaanse verkiezingsaudit vrijgegeven door de OAS, waarin deze beweerde dat:

“In de vier onderzochte factoren (technologie, chain of custody, integriteit van de rekenbladen, en statistische projecties) werden onregelmatigheden ontdekt, variërend van zeer ernstig tot indicatief voor iets verkeerds.”

Het auditteam “[kon] de resultaten van deze verkiezing niet valideren en beveelt daarom een ander verkiezingsproces aan.” Zij stelden dat “elk toekomstig proces moet worden gecontroleerd door nieuwe verkiezingsautoriteiten om het verloop van geloofwaardige verkiezingen te waarborgen.”

Op de dag zelf verklaarde Canada zijn steun aan de verkiezingsaudit van de OAS, en verklaarde dat “het duidelijk is dat de wil van het Boliviaanse volk en het democratische proces niet werden gerespecteerd.” Een dag later nam Morales ontslag van het presidentschap nadat hij onder druk was gezet door het hoofd van het leger, Gen. Williams Kaliman, die hem opriep om onmiddellijk te stoppen en het “herstel van de vrede en de stabiliteit” toe te staan.

In een persbericht zei Morales:

“Ik heb besloten mijn functie neer te leggen zodat Carlos Mesa en Luis Camacho stoppen met het mishandelen en schaden van duizenden broeders… Ik heb de plicht om de vrede te zoeken en het doet veel pijn dat wij tegenover Bolivianen staan, daarom zal ik mijn ontslagbrief naar de Plurinationale Vergadering van Bolivia sturen.”

Onder zware druk hebben de Boliviaanse vicepresident Alvaro Garcia Linera, de voorzitter van de Senaat, Adriana Salvatierra van de MAS-partij en de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden allen ontslag genomen. Als gevolg daarvan werd de lijn van opvolging van het Boliviaanse presidentschap doorbroken.

Op 12 november verklaarde een Boliviaanse senator, Jeanine Áñez, zich in het Congres tot interim-president van Bolivia en zwoer dat er snel nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden. Al Jazeera meldde dat “dit gebeurde ondanks het ontbreken van een quorum om haar te benoemen in een wetgevende zitting die werd geboycot door de wetgevers van de voormalige linkse partij van president Evo Morales”.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, juichte de interim-president toe in een verklaring op 13 november, waarin hij zei dat de VS zich verheugt op de samenwerking met de OAS om tegen het einde van 2019 “vrije en eerlijke verkiezingen” te organiseren.

Twee dagen later kondigde Canada zijn steun aan voor Áñez en riep het lachwekkend op tot “zo snel mogelijk democratische verkiezingen”.

Puinhoop in Bolivia, zonder Morales, en de verkiezingen worden uitgesteld tot september 2020.

In januari 2020 werd een inmiddels verwijderde racistische tweet van “interim-president” Áñez verspreid, waarin ze naar verluidt schreef: “Ik wil een Bolivia dat vrij is van satanische inheemse rituelen. De stad is niet voor de inheemse bevolking. Ze moeten naar de bergen of de vlaktes gaan.” Áñez noemde Morales ook een “arme indiaan” in een andere tweet.

Canadese mijnbouwbedrijven hebben snel de bedrijven-vriendelijke houding van de staatsgreepregering uitgebuit om de lithium mijnbouwprojecten te hervatten, nadat Morales de Zuid-Amerikaanse Silver Corp. lithium mijnbouwactiviteit in 2012 had genationaliseerd.

Een eerste dit soort vriendelijke overeenkomsten kwam die maand tot stand tussen het bedrijf Comibol van de staatsmijnbouw van Bolivia en de in Vancouver gevestigde exploitant ‘New Pacific Metals’, waarbij het bedrijf toegestaan werd om met de mijnbouw voor lithium te beginnen, hetgeen volgens de Voorzitter van NPM, Gordon Neal aantoonden dat “Bolivia voor buitenlandse investering,” open is.

Nadia Cruz, de ombudsman van Bolivia, zei dat aanklachten van “opruiing” en “terrorisme” gemaakt werden tegen degenen het oneens zijn, of vragen stellen aan het beleid Áñez.

Michael Shifter, de voorzitter van de in Washington gevestigde Inter-Amerikaanse Dialoog zei,
“Er is onwil op het niveau van de Trump administratie om Áñez ter verantwoording te roepen, dus ze heeft veel ruimte om te doen wat ze wil, inclusief wat lijkt op het uitvoeren van vendetta’s (wraak).” Journalisten zijn gearresteerd en geïntimideerd, terwijl inheemse activisten zwaar onderdrukt zijn.

De belofte van snelle verkiezingen bleek een leugen te zijn, toen twee maanden na de staatsgreep het Boliviaanse Hoogste Electorale Tribunaal, dat gevuld was met bondgenoten van Anez en gezuiverd was van voormalige ambtenaren, bepaalde dat de presidentsverkiezingen op 3 mei zou laten plaatsvinden. Het Boliviaanse electorale tribunaal gebruikte de COVID-19 pandemie echter als dekmantel om de verkiezingen verder uit te stellen tot 6 september. Nu Luis Camacho er bij de OAS op aandringt zich opnieuw met de verkiezingen in Bolivia te bemoeien, kan de weg worden vrijgemaakt voor een tweede staatsgreep in een jaar, tegen de presidentskandidaat van een socialistische partij.

Zelfs het verhaal van gebrekkige verkiezingen is onderuit gehaald, aangezien de New York Times en anderen hebben gemeld dat er, in de verkiezingen van 2019 die Morales zijn vierde termijn als president van Bolivia opleverden, geen sprake was van verkiezingsfraude.

Net als bij de door de VS gesteunde staatsgreep tegen Evo Morales en de door de VS geleide staatsgreep in 2004 tegen de Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide, zal Canada vrijwel zeker een sleutelrol spelen in de vernietiging van de Boliviaanse democratie en trouw blijven aan zijn imperialistische buitenlands beleid.


Aidan Jonah is de hoofdredacteur van The Canada Files, een socialistische, anti-imperialistische nieuwssite die in 2019 is opgericht. Hij heeft geschreven over het Canadese imperialisme, de federale politiek en het linkse verzet tegen het kolonialisme over de hele wereld. Hij is een tweedejaars Bachelor in de journalistiek aan de Ryerson University, die het hoofd was van de communicatie en de communautaire betrokkenheid voor Etobicoke North NDP-kandidaat Naiima Farah in de federale verkiezingen van 2019.