Bron: Steven Sahiounie strategisch-cultureel 21 mei 2023 ~~~ 

Er mag dan nu verdeeldheid zijn tussen Qatar en Syrië, ze zijn verenigd in hun steun voor het streven naar vrijheid van Palestina.

De Syrische president Bashar al-Assad werd op 18 mei in Jeddah, Saoedi-Arabië, op de luchthaven opgewacht door prins Badr bin Sultan bin Abdulaziz in de aanloop naar de top van de Arabische Liga.

Prins Badr, die plaatsvervangend emir van de provincie Makkah is, liep met al-Assad naar de ontvangstruimte, waar ze gingen zitten en beleefdheden uitwisselden. Dit is de eerste top van de Arabische Liga die al-Assad bijwoont sinds 2011, toen Syrië werd opgeschort nadat de aanval van de VS en de NAVO op Syrië begon om het regime te veranderen.

Op 19 mei werd Assad hartelijk omhelsd door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman toen zij elkaar voor aanvang van de top de hand schudden. De kroonprins was de gastheer van de bijeenkomst, en had zich ingezet om Assad terug te brengen in de broederlijke liga van Arabische landen. Na de top, waar leiders spraken met inbegrip van al-Assad, ontmoetten de twee elkaar kort.

Saoedi-Arabië zou “niet toestaan dat onze regio verandert in een veld van conflicten”, zei de kroonprins, die zei dat de bladzijde was omgeslagen van “pijnlijke jaren van strijd”.

In het hele Midden-Oosten was een consensus ontstaan over de noodzaak om Syrië te betrekken bij het beëindigen van het conflict, en niet de ogen te sluiten voor het lijden. Leiders begonnen te beseffen dat het Syrische conflict een Arabisch probleem was, dat door de Arabische wereld moest worden opgelost.

Het Midden-Oosten heeft lang geleden onder westerse interventie en door de VS geleide avonturen met regimewisselingen, zoals in Irak, Libië, Egypte, Tunesië, Jemen en Syrië. Het resultaat was catastrofaal en heeft deze landen verwoest achtergelaten, vooral Irak, dat nooit is hersteld van de Amerikaanse invasie en bezetting. Syrië heeft miljarden, en misschien wel decennia nodig om te herstellen.

De Arabische Liga is slechts een ontmoetingsplaats die gebruikt moet worden als netwerkinstrument om degenen die geld hebben om Syrië te helpen bij elkaar te brengen, zoals de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC). De Syrische economie is ingestort en heeft geld nodig om de infrastructuur die beschadigd en geruïneerd is door de jarenlange strijd tegen gewapende terroristen die door de VS en haar bondgenoten worden gesteund, weer op te bouwen.

Het Obama-Biden regime change project in Syrië was afhankelijk van massale deelname van Turkije, Qatar, Saudi-Arabië en de Golf Emiraten. Zodra de kroonprins in het Koninkrijk een leidende positie kreeg, veranderde hij van koers en trok hij de financiering van terroristen die de radicale islam, een politieke ideologie, aanhangen, in.

De sancties van de VS en de EU tegen Syrië vormen een belemmering om Syrië te helpen bij de wederopbouw en een einde te maken aan het lijden van de bevolking, onder meer door vluchtelingen uit het buitenland naar huis te halen. De VAE en Saudi-Arabië hopen toe te werken naar opheffing of versoepeling van de sancties om het Syrische volk er weer bovenop te helpen.

De kroonprins is een onafhankelijk leider en neemt beslissingen in het belang van zijn land, wat niet altijd strookt met de Amerikaanse richtlijnen vanuit het Oval Office.

Hij heeft verschillende stappen ondernomen om Washington te laten weten dat het Koninkrijk op de eerste plaats komt, zoals toen hij weigerde de olieproductie te verhogen nadat de Amerikaanse president Biden hem verzocht meer olie op te pompen om de benzineprijs voor de Amerikaanse consumenten omlaag te brengen.

De huidige Saudische regering bevindt zich op het toppunt van haar macht, wat doet denken aan de dagen van koning Faisal die de olietoevoer naar de VS afsloot na de 2,2 miljard dollar steun van president Nixon aan Israël tijdens de oorlog van oktober 1973.

De zoon van koning Faisal, prins Turki Al Faisal Bin Abdulaziz Al Saud, de voormalige chef van de Saoedische inlichtingendienst, wordt vaak gezien aan de rechterhand van kroonprins Mohamed bin Salman. Prins Turki gaf een interview waarin hij zei dat het koninkrijk decennia geleden een strenge houding tegenover Israël innam, en dat het de banden met Israël niet zal normaliseren voordat er een oplossing is bereikt voor het Palestijns-Israëlische conflict.

Saoedi-Arabië werd ooit sterk beïnvloed door de VS, en dat leidde tot zijn betrokkenheid bij de aanval op Syrië voor een regimeverandering. Die invloed is afgenomen nu de VS het Midden-Oosten hebben verlaten en zich in plaats daarvan hebben gericht op het verzwakken van Rusland door de door de VS gesponsorde oorlog in Oekraïne.

Nu de VS zich elders concentreert, treedt China op als vredestichter en bemiddelt het in een overeenkomst tussen Saudi-Arabië en Iran, waardoor de oorlog in Jemen kan eindigen en de weg wordt vrijgemaakt om Syrië weer uit te nodigen voor de Arabische Liga en de betrekkingen met Saudi-Arabië te herstellen.

Saudi Vision 2030 is een strategisch kader om Saudi-Arabië minder afhankelijk te maken van olie, zijn economie te diversifiëren en publieke dienstensectoren zoals gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur, recreatie en toerisme te ontwikkelen.

Dit is het geesteskind van kroonprins Mohammed bin Salman, en om dit voor elkaar te krijgen heeft hij vrede, stabiliteit en welvaart in de regio nodig.

Hij heeft ook sterke leiders in de regio nodig, en Assad heeft bewezen in staat te zijn de veiligheid te herstellen in een oorlogsgebied van internationale proporties, toen de VS, de NAVO, de EU en Amerikaanse bondgenoten meer dan tien jaar lang de vernietiging van Syrië aanstuurden, financierden en steunden. President Trump heeft uiteindelijk in 2017 de financiering van het CIA-programma Timber Sycamore, dat de gewapende strijders in Syrië trainde en ondersteunde, stopgezet.

Qatar en Marokko hebben zich verzet tegen het normaliseren van de betrekkingen met Syrië. De belangrijkste reden is hun alliantie met de VS, en hun patroon van het volgen van richtlijnen geschreven in Washington.

Qatar heeft geprobeerd om hun harde anti-Assad standpunt te verdraaien als zijnde aan de kant van het Syrische volk, sociale rechtvaardigheid en volksbewegingen, en tegen autocratische Arabische regimes. Qatar wordt echter geregeerd door een prins die een autoritair leider is, zonder verkiezingen of democratische instellingen.

De Qatarese emir sjeik Tamim bin Hamad al-Thani arriveerde in Jeddah, schudde de hand van de kroonprins en vertrok abrupt voordat hij de top toesprak. Volgens het Syrische staatspersbureau schudde hij Assad de hand alvorens te vertrekken.

Assad wees in zijn toespraak tijdens de top op het “gevaar van de expansionistische Ottomaanse gedachte”, dat hij beschreef als beïnvloed door de Moslimbroederschap. Dit was een verwijzing naar president Erdogan van Turkije en zijn steun aan terroristen in Syrië, en de voortdurende Turkse bezetting van Syrië.

De Moslimbroederschap is een wereldwijde terreurgroep, vogelvrij in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Syrië en Egypte, maar wordt nog steeds gesteund door Turkije en Qatar.

Vedant Patel, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat “we een aantal gemeenschappelijke doelstellingen hebben”, zoals het thuisbrengen van Austin Tice, een voormalige Amerikaanse marinier die in 2012 in Syrië werd vermist. Het officiële standpunt van de VS is tegen alle vredesinspanningen van de Arabische wereld tegenover Syrië.

Ook al hebben de Amerikaanse sancties in het verleden verhinderd dat chemotherapiemedicijnen Syrië binnenkwamen, en onlangs de aankomst van Amerikaanse en EU-hulp aan de aardbevingsslachtoffers in Latakia en Aleppo verhinderd, de VS staan erop de sancties te handhaven, terwijl ze weten dat ze de regering niet zullen verwijderen, maar alleen onschuldige burgers zullen doen lijden.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy woonde de top bij, en kroonprins Mohammed herhaalde dat Riyad bereid is te bemiddelen in de oorlog met Rusland. Tijdens de top vroeg Zelenskiy de afgevaardigden de Oekraïense vredesformule te steunen en bedankte hij Riyad voor zijn rol in de bemiddeling bij de vrijlating van gevangenen vorig jaar.

De Arabische Golfstaten hebben getracht neutraal te blijven in het Oekraïne-conflict, ondanks westerse druk. Rusland is een mede OPEC+-lid, wat Poetin bindt aan de olierijke Golfmonarchieën.

Qatar en Syrië mogen dan nu verdeeld zijn, zij zijn verenigd in hun steun voor het streven naar vrijheid van Palestina, dat al minstens 70 jaar de bron is van conflicten en extremisme in de Arabische wereld. Onder nieuw leiderschap, nieuwe visie en nieuwe doelstellingen gaat de Arabische wereld misschien een gouden tijdperk tegemoet.

© Foto: Publiek domein


Gerelateerd (berichten in dit archief):