Bron: Vanessa Beeley beeley.substack.com 4 dec 2022

Als u zich zorgen maakt over de elektriciteitsprijzen, denk dan eens aan de Syriërs.

Vanessa Beeley: Als mensen willen klagen over de situatie in hun land, denk dan aan wat Syrië nu doormaakt. Ik woon in Damascus.

 1. Elektriciteit: de meeste gebieden in Damascus en op het platteland hebben slechts 30 minuten tot een uur in de afgelopen 24 uur. In de rest van Syrië, vooral op het platteland, is er al 3 dagen geen elektriciteit.
 2. Slechte prestaties van het vaste telefoonnetwerk en internet via de grond door gebrek aan brandstof om generatoren te laten draaien tijdens de stroomuitval en zelfs de zendmasten die door zonne-energie worden aangedreven zijn bijna uitgeschakeld door bewolkt weer.
 3. De meeste grote fabrieken beperkten hun distributie omdat hun voertuigen geen brandstof hadden en veel fabrieken sloten hun deuren tot volgende week – waardoor veel industrieën en toeleveringsketens werden lamgelegd.
 4. Sommige overheidsinstellingen konden woensdag en donderdag geen elektronische transacties uitvoeren omdat er geen elektriciteit of internet was.
 5. Winkels en markten in heel Damascus sluiten bij zonsondergang omdat er geen brandstof is voor hun generatoren.
 6. Particuliere bakkerijen verminderden de broodproductie omdat ze hun machines en ovens niet kunnen bedienen.
 7. Restaurants hebben om dezelfde redenen hun productie verminderd en serveren alleen koud eten of barbecue.
 8. Diesel en brandstof zijn zelfs van de zwarte markt verdwenen met 20L BM brandstof nu voor 200.000 Syrische ponden (gemiddeld salaris is 150.000 per maand = $ 27, de meesten verdienen minder).
 9. De meeste door de overheid gesubsidieerde tankstations zijn gesloten.
 10. Bij de resterende tankstations staan rijen van meer dan 24 uur. De hoeveelheden die aankomen zijn niet voldoende voor de vraag. Er is sowieso een beperking van 30L per maand.
 11. Er is een systeem om een bericht te sturen naar autobezitters om hun brandstofrantsoen op te halen – nu duurt het drie weken voordat men de SMS ontvangt. Voorheen was dat om de paar dagen.
 12. Er is geen gas beschikbaar (flessen) en als ze op de zwarte markt verkrijgbaar zijn, praat je over 150.000 SYP en meer, onmogelijk voor de meeste mensen. Een gemiddeld gezin gebruikt één fles per week om te koken enz. De flessen zijn ook van zeer slechte kwaliteit en gevaarlijk.
 13. Er is geen openbaar vervoer. De wegen zijn letterlijk leeg. Dit betekent een enorm probleem voor werknemers en werkgevers met personeel dat niet naar het werk kan komen enz.

11 jaar verwoestende oorlog en barbaarse sancties, naoorlogse dissonantie en onveilige grenzen – de Caesar-sancties straffen elk land dat Syrië komt helpen. De VS bezet, direct en bij proxy, en steelt Syrische olie en tarwe. Turkije annexeert Syrisch grondgebied. MAAK NU EEN EINDE AAN DE SANCTIES!

Het is duidelijk dat al deze zaken de meeste impact hebben op de 90% van de bevolking die getroffen is door de oorlog en nu straatarm is. Als iemand ziek is, bijvoorbeeld, zal hij geen ambulance kunnen bellen (geen vaste lijn/elektriciteit/net), ambulances zijn schaars en zonder brandstof & ziekenhuizen hebben ook last van stroomuitval, geen brandstof voor generatoren en kapotte apparatuur die niet gerepareerd kan worden vanwege sancties – verhindert import van essentiële reserveonderdelen.

Vanessa Beeley is een door lezers gesteunde journalist/publicist. Om nieuwe berichten te ontvangen en haar werk te steunen, kunt u overwegen een gratis of betaald abonnee te worden.