Bron: Telesur 8 februari 2023 ~~~~

De internationale gemeenschap moet nu haar stem verheffen zodat de Amerikaanse sancties tegen Syrië onmiddellijk worden opgeheven, benadrukte de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Gil.

Venezuela heeft woensdagochtend 52 specialisten naar Turkije en Syrië gestuurd om mee te werken aan reddingsacties in de door de aardbevingen getroffen gebieden.

Het gaat om brandweerlieden en leden van de Civiele Bescherming en de Simon Bolivar Humanitaire Task Force. Vergezeld van zes reddingshonden vertrokken de specialisten met een vliegtuig van Conviasa, dat ook 22 ton humanitaire hulp vervoerde.

De Venezolaanse reddingswerkers zullen een eerste stop maken in Syrië, waar zij een deel van het vervoerde voedsel en de medicijnen zullen afleveren. De brandweerlieden zullen in dit land blijven.

Vervolgens zal het vliegtuig doorvliegen naar Turkije, waar het andere deel van de humanitaire hulp zal worden afgeleverd en de rest van het team van de civiele bescherming van boord zal gaan.

Op de luchthaven waar het vliegtuig is opgestegen, heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Yvan Gil de solidariteit van president Nicolas Maduro met de volkeren van Turkije en Syrië bekrachtigd.

De internationale gemeenschap moet nu haar stem verheffen zodat de Amerikaanse sancties tegen Syrië onmiddellijk worden opgeheven en de bevolking de middelen krijgt die zij nodig heeft, benadrukte Gil.

Maandag werden Turkije en Syrië opgeschrikt door twee aardbevingen waarbij volgens de meest recente officiële schattingen meer dan 11.200 doden en ongeveer 55.000 gewonden zijn gevallen.

Topfoto: Venezolaanse reddingswerkers vertrekken naar Turkije en Syrië, 8 februari 2023. | Foto: Twitter/ @madeleintlSUR