Bron: The Cradle 15 mei 2022 ~~~

Amerikaanse bezettingstroepen gaan door met het plunderen van Syrische olie uit de noordelijke Al-Jazeera-regio van het Syrische Hasakah-gouvernement, nu een Amerikaans militair konvooi van ongeveer 70 olietankers naar verluidt op 14 mei via de illegale grensovergang Al-Waleed zijn weg naar Irak heeft gevonden.

Volgens plaatselijke bronnen op het platteland van Al-Yarubiyah werd het konvooi vergezeld door nog eens 15 vrachtwagens met militaire uitrusting, alsmede zes pantservoertuigen.

Een dag eerder werden naar verluidt 46 Amerikaanse voertuigen via dezelfde grensovergang Syrië uitgezet.

De Amerikaanse troepen en hun gevolmachtigde in Noord-Syrië – de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) – hebben de controle over de meeste olievelden in Hasakah en Deir Ezzor en hebben regelmatig Syrische olie het land uitgesmokkeld om die in het buitenland te verkopen.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn tientallen soortgelijke Amerikaanse konvooien gemeld. Op 18 december 2021 werden bijna honderd olietankers via dezelfde illegale doorgang Noord-Irak binnengesmokkeld.

In augustus 2020 tekende een Amerikaans bedrijf, Delta Crescent Energy, een deal met gewapende groepen om oliebronnen en een raffinaderij te ontwikkelen in gebieden die door de VS worden bezet.

Damascus reageerde boos op deze stap en beschuldigde de VS van “staatspiraterij”.

Op 10 januari meldden Syrische media dat de Amerikaanse bezetting en een van haar verschillende gewapende groepen, een raffinaderij hebben opgezet om gestolen olie te verwerken in de stad Rmelan in het gouvernement Hasakah. Volgens het bericht heeft deze geïnstalleerde oliefaciliteit een capaciteit om 3.000 vaten olie per dag te raffineren. De raffinaderij is opgezet om de plundering door de VS van Syrische olie te bevorderen.

De VS heeft tienduizenden vaten Syrische olie naar Irak gesmokkeld.

Topfoto: Olietanker, gestolen olie © MEHR Nieuws