Het blok heeft officieel verklaard dat de missie over ongeveer twee weken zal beginnen

 Bron: RT, 14 november 2022 ~~~

De Raad van de Europese Unie heeft een militaire bijstandsmissie van de EU (EUMAM) gelanceerd, aldus een verklaring van Tsjechië, dat momenteel het voorzitterschap van de organisatie bekleedt. In het kader van de missie zal het blok ongeveer 15.000 Oekraïense soldaten opleiden zolang het militaire conflict tussen Moskou en Kiev voortduurt.

Josep Borrell, EU-buitenlandchef, zei maandag tegen verslaggevers dat het besluit om het trainingsprogramma te starten in “recordtijd” is genomen en dat de missie “binnen een paar weken” operationeel zal zijn.

De topdiplomaat merkte op dat de troepen van Kiev onlangs Kherson zijn binnengetrokken na de Russische terugtrekking en verklaarde dat het besluit van de EU om Oekraïne militaire steun te verlenen “een goed besluit” was en dat het blok het land moest blijven steunen.

Verschillende EU-landen hebben echter al afgezien van deelname aan het programma. Hongarije zei dat het zelfs niet voor de oprichting van EUMAM had gestemd en geen trainers zou sturen of financiële middelen zou bijdragen aan de operationele kosten. Ook Oostenrijk heeft geweigerd deel te nemen aan de missie, maar heeft aangeboden het initiatief te steunen.

Het is de bedoeling dat het EUMAM-opleidingsprogramma twee jaar duurt en in totaal zal 107 miljoen euro (110 miljoen dollar) voor het initiatief worden uitgetrokken. De training zal plaatsvinden in Polen en Duitsland, aldus Borrell, die opmerkte dat “er veel landen bereid zijn deel te nemen” aan deze missie.

De Europese Commissie had eerder verklaard dat de missie “individuele, collectieve en gespecialiseerde opleiding zou verstrekken aan de Oekraïense strijdkrachten, met inbegrip van hun territoriale verdedigingstroepen”.

Moskou heeft westerse landen consequent gewaarschuwd tegen het verlenen van militaire steun aan Kiev, waarbij tal van Russische functionarissen aanvoerden dat dergelijke hulp het conflict alleen maar zou verlengen en tot onnodige slachtoffers zou leiden.

Topfoto: © Daniel LEAL / AFP