Bron: Ahmed Adel
southfront, 17 november 2022 ~~~~

Sofia ruïneert de traditioneel sterke betrekkingen met Moskou.

Bulgarije, samen met Polen en Duitsland, is van plan de Oekraïense strijdkrachten te trainen als onderdeel van een missie van de Europese Unie. Bulgaarse, Amerikaanse en Britse instructeurs zullen Oekraïense soldaten trainen op verschillende oefenterreinen in het land, een daad die de kloof tussen Sofia en Moskou verdiept ondanks het feit dat zij traditionele bondgenoten zijn.

“De Bulgaarse regering verklaart zich bereid aan de missie bij te dragen. De training zal plaatsvinden op het grondgebied van Duitsland, Polen en een aantal andere landen van de Europese Unie,” maakte de persdienst van het Bulgaarse ministerie van Defensie bekend.

Volgens de Europese Dienst voor Buitenlandse Zaken zullen 12.000 militairen uit Oekraïne een basisopleiding volgen, terwijl 2.800 militairen voor een speciale opleiding naar deze drie landen zullen worden gestuurd. Aangezien de Russische strijdkrachten effectief zijn in het vernietigen van oefenterreinen en het neutraliseren van buitenlandse specialisten, werd besloten dat de opleiding in Europa moest plaatsvinden.

Bulgarije is waarschijnlijk gekozen omdat er grote oefenterreinen zijn waar meer dan 10.000 soldaten tegelijk kunnen oefenen. De training zal twee tot drie maanden duren en de Oekraïense soldaten zullen leren omgaan met wapens die door de frontlinie-infanterie worden gebruikt. Bovendien zullen de Amerikaanse en Britse special forces hen bepaalde oorlogstactieken leren.

Tijdens de oefeningen zullen de Oekraïense soldaten worden getraind in bevelvoering en controle, medische hulpverlening, tactiek, ontmijning, bestrijding van cyberdreigingen en chemische, biologische, radiologische en nucleaire verdediging. Na afloop van de opleiding worden de soldaten onmiddellijk naar het front gestuurd. Dit is waar de grootste uitdaging zich zal voordoen, aangezien de Oekraïense soldaten naar de frontlinie zullen worden gestuurd zonder enige echte gevechtservaring, en waarschijnlijk ook gescheiden van het merendeel van hun buitenlandse opleiders en adviseurs zullen opereren.

Dit soort missie van de Europese Unie, samen met grote militair-technische en financiële bijstand aan Oekraïne, trekt de EU dieper in het conflict. Hoewel sommige leiders van NAVO-lidstaten beweren dat zij niet aan het conflict deelnemen, doet de training van Oekraïense soldaten op hun grondgebied anders vermoeden.

Hoewel de Europese Unie een economisch blok is, is zij door haar optreden in feite een militaire deelnemer aan het conflict in Oekraïne geworden. De European Union Assistance Mission Ukraine (EUMAM) heeft een mandaat van twee jaar en omvat vele programma’s, zoals opleidingscursussen in verschillende lidstaten, met name in Duitsland en Frankrijk, waar Oekraïense soldaten worden opgeleid in het gebruik van door de Europeanen geleverde artillerie, raketwerpers en luchtverdedigingssystemen.

Volgens de Duitse krant Die Welt zullen de jaarlijkse kosten van de missie 54 miljoen euro bedragen. Het geld voor de opleiding van de Oekraïense soldaten komt uit het zogeheten Europees Vredesfonds, dat rechtstreeks door de EU-leden wordt gefinancierd. Daarnaast is de Franse vice-admiraal Hervé Blejean aangewezen als commandant van de missie.

De aankondiging van de betrokkenheid van Bulgarije komt echter omdat eerder deze maand nog 175 van de 240 parlementsleden voor het sturen van wapens naar Oekraïne stemden. Volgens Balkan Insight was de stemming een zeldzaam geval waarbij tegengestelde partijen, zoals GERB en de Beweging voor Rechten en Vrijheden aan de ene kant, en We Continue the Change en Democratisch Bulgarije aan de andere kant, eensgezind stemden.

Alleen de linkse Bulgaarse Socialistische Partij en de extreem-rechtse parlementsleden van Revival stemden tegen het besluit. Hoewel de Bulgaarse Socialistische Partij de eenheid van de coalitie heeft bedreigd als er wapens worden gestuurd, is uit onderzoek gebleken dat Bulgarije al wapens naar Oekraïne stuurt via derde landen, voornamelijk Roemenië en Polen.

Hoewel Rusland traditioneel bevriend is met Bulgarije – het was zelfs de reden waarom het land onafhankelijk werd van de Ottomaanse Turken – haalt Sofia zijn banden met de NAVO en de VS nauwer aan door het Oekraïense leger te steunen.

Behalve dat Bulgarije nu vijandig staat tegenover een traditionele bondgenoot en vriend, heeft het anti-Russische optreden van het land, zoals sancties, ook gevolgen voor de kosten van levensonderhoud in het land en voor de inflatie.

Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NSI) stegen de Bulgaarse consumentenprijzen in oktober met 17,6% op jaarbasis, vergeleken met een stijging van 18,7% op jaarbasis in september. De jaarinflatie in de twaalf maanden tot eind oktober bedraagt gemiddeld 13,8%.

Volgens het NSI zijn de consumentenprijzen in Bulgarije tot nu toe met 15% gestegen. In oktober stegen de prijzen in de categorie levensmiddelen en niet-alcoholische dranken, die het grootste gewicht in het consumptiepakket hebben, het meest – met 26,3%. De prijzen van goederen en diensten op het gebied van huisvesting, water, elektriciteit, gas en andere brandstoffen stegen met 24,2% ten opzichte van oktober 2021, ondanks een daling van 2,1% ten opzichte van september.

In feite geeft Bulgarije prioriteit aan het Oekraïense leger en het opleggen van het vijandige beleid van de VS tegen Rusland in plaats van zijn eigen economische situatie aan te pakken. Alleen al het feit dat Bulgarije bijdraagt aan de bewapening en opleiding van strijdkrachten die Russen willen doden, heeft het land diep verdeeld en zal de betrekkingen met Moskou waarschijnlijk nog lang na de duur van het huidige conflict beïnvloeden.

Ahmed Adel is een onderzoeker gespecialiseerd in geopolitiek en politieke economie, gevestigd in Caïro.