Bron: RT 19 mei 2022 ~~~

Het totale aantal gevangenen van de Azovstal-fabriek is opgelopen tot 1.730, aldus het ministerie van Defensie

Nog eens 771 Oekraïense strijders in de staalfabriek Azovstal in Mariupol hebben zich de afgelopen 24 uur overgegeven aan de Russische strijdkrachten, meldde het Russische ministerie van Defensie donderdagochtend. Dit heeft het totaal aantal gevangenen van het bolwerk opgedreven tot 1.730 sinds maandag, aldus het rapport.

Azovstal diende als laatste bastion van de Oekraïense strijdkrachten in de belangrijke havenstad, die de Volksrepubliek Donetsk (DPR) opeist als haar grondgebied. Volgens het Russische leger waren de gevangenen “militanten van de nationalistische eenheid Azov” en werden ze overgebracht naar locaties in Novoazovsk en Donetsk, twee door de DPR gecontroleerde steden. Medische bijstand wordt verleend aan de 80 gewonde Oekraïense strijders, aldus de update.

De overgaven, waartoe de Oekraïense president Volodymyr Zelensky opdracht gaf en die hij later omschreef als een evacuatie die “dankzij” Oekraïense militaire en inlichtingendiensten zou hebben plaatsgevonden, worden gevolgd door het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). De hulporganisatie gaf een korte beschrijving van haar betrokkenheid in een verklaring op donderdag.

Het ICRC zei dat het “honderden Oekraïense krijgsgevangenen (POW’s)” in Azovstal heeft geregistreerd en dat het proces nog aan de gang is. De organisatie stelt lijsten op en registreert persoonlijke gegevens van de gevangenen om hen te kunnen volgen terwijl ze in hechtenis blijven en om “hen te helpen in contact te blijven met hun familie”.

De organisatie benadrukte haar rol als neutrale waarnemer in oorlogszaken en zei dat zij “een vertrouwelijke dialoog met de partijen in het conflict onderhoudt over hun verplichtingen op grond van het internationaal humanitair recht.”

In een aparte thread op zijn Twitter-account benadrukte het ICRC dat het gebonden is aan bepaalde beperkingen in zijn werkwijze, zoals het niet kunnen getuigen in de rechtbank over gevangenenbezoeken die het aflegt of het vervolgen van de vastzittende partijen.

Het ICRC is een internationaal erkende waakhond voor de Conventies van Genève, de oorlogsregels die onder meer regelen hoe de ondertekenaars krijgsgevangenen moeten behandelen.

Enkele Oekraïense functionarissen beschuldigden de organisatie eerder van diverse wandaden, waaronder het deelnemen aan gedwongen verplaatsingen van Oekraïners. Zij verwezen naar de evacuatie van burgers uit Oost-Oekraïne naar veiligheid in Rusland, die volgens Kiev onder bedreiging van vuurwapens plaatsvond.

De Oekraïense vice-premier Iryna Vereshchuk beschuldigde het ICRC er op een bepaald moment van “samen te werken met de vijand”. De organisatie ontkende deze beschuldigingen en zei dat ze nooit deelneemt aan gedwongen evacuaties, noch in Oekraïne, noch elders in de wereld.

Rusland viel de buurstaat eind februari aan, nadat Oekraïne de voorwaarden van de Minsk-akkoorden, die voor het eerst in 2014 werden ondertekend, niet ten uitvoer had gelegd en Moskou uiteindelijk de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk had erkend. De door Duitsland en Frankrijk tot stand gebrachte protocollen waren bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne officieel verklaart dat het een neutraal land is dat nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig onuitgelokt was en ontkent dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Topfoto: Oekraïense soldaten van het Azov bataljon die zich hebben overgegeven bij de staalfabriek Azovstal lopen over een weg in de door Rusland gecontroleerde havenstad Mariupol, Volksrepubliek Donetsk. © Sputnik / Russische ministerie van Defensie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.