Bron: Christelle Néant 
donbass-insider 18 mei 2022 ~~~

Op 16 mei 2022 begonnen de Oekraïense soldaten die zich nog steeds in de kelder van de Azovstal-fabriek in Mariupol verschansten zich over te geven aan Rusland en de DPR (Volksrepubliek Donetsk).

Toen we in Mariupol waren om de heropening van een school op 16 mei te filmen, werden we verrast door de stilte in het gebied rond de fabriek. Zoals bekend heeft het Russische leger, na de evacuatie van de laatste burgers uit de kelder van Azovstal, de fabriek dagelijks beschoten om te voorkomen dat Oekraïense soldaten nieuwe vuurposities zouden innemen.

Maar op maandag 16 mei 2022 werd er geen enkel schot gelost op de fabriek, geen enkel vliegtuig van het Russische leger vloog over Azovstal. Niets. Deze stilte komt ons vreemd voor, maar omdat het telefoonnetwerk nog steeds niet volledig functioneert, kunnen we geen informatie krijgen over wat er gebeurt.

Pas op de terugweg naar Donetsk vernemen we dat een groep van een tiental Oekraïense soldaten uit Azovstal is gekomen om te onderhandelen met de DPR en Rusland.

Die avond werden 51 gewonde Oekraïense soldaten (sommige ernstig) vrijgelaten uit Azovstal, overgegeven en voor behandeling naar het ziekenhuis van Novoazovsk gestuurd. Naast deze groep gewonden hebben meer dan 200 andere Oekraïense soldaten zich overgegeven en zijn naar het penitentiair centrum Elenovka gestuurd. In totaal hebben 265 Oekraïense soldaten zich overgegeven.

Volgens de artsen die de gewonden hebben onderzocht, verkeren zij in een zeer slechte toestand en lijden zij aan ondervoeding, hetgeen doet vermoeden dat de resterende Oekraïense troepen in de fabriek zich toch al snel zullen moeten overgeven wegens gebrek aan voedsel.

Wij zijn daarom op de ochtend van 17 mei naar Mariupol teruggekeerd, in de hoop de overgave te filmen van de volgende groep Oekraïense soldaten die nog in Azovstal aanwezig was. Maar die weigerden te vertrekken als ze gefilmd werden. Overgave ja, maar hun overgave mag niet te publiek worden. Dus worden alle journalisten die in de buurt van de fabriek aanwezig zijn weggestuurd, in de hoop dat dit de Oekraïense soldaten er eindelijk toe zal aanzetten naar buiten te komen.

Zie de reportage die ter plaatse is gefilmd:

Een strategie die zijn vruchten afwerpt, want later op de dag verlaat een nieuwe groep Oekraïense soldaten Azovstal en geeft zich over. Net als bij de eerste groep waren sommigen van hen gewond, sommigen in ernstige toestand, die moesten worden afgevoerd in de vele ambulances die die ochtend in de buurt van de fabriek waren gebracht.

De anderen werden naar een penitentiair centrum gebracht, het moment om te bepalen wie wie is, en wat hun lot zal zijn. Want onder deze Oekraïense soldaten (een algemene term die ik gebruik om het schrijven te vergemakkelijken en lange zinnen te vermijden) zijn er verschillende categorieën van gevangenen:
1) De strijders van het neonazistische Azov-regiment, die veroordeeld zullen moeten worden, en die niet kunnen worden geruild tegen Russische soldaten die door Kiev gevangen zijn genomen, zoals Rusland heeft gememoreerd;

2) soldaten van de 36e brigade van de Oekraïense strijdkrachten (FAU), die, indien zij geen oorlogsmisdaden hebben begaan, kunnen worden geruild tegen Russische soldaten, of aan het eind van de speciale militaire operatie kunnen worden vrijgelaten

3) leden van de grenswachten, die behoudens oorlogsmisdaden ook kunnen worden uitgewisseld of na afloop van de militaire operatie kunnen worden vrijgelaten;

4) En er kunnen ook buitenlandse strijders zijn (huurlingen die voor Kiev vechten of wie weet misschien militaire instructeurs of adviseurs), wier behandeling zal afhangen van hun status. Een huurling zal door de Russen uiteraard niet op dezelfde manier worden behandeld als een militair instructeur of adviseur uit een van de NAVO-landen. Ook de media-impact zal niet dezelfde zijn.

Zeker is in ieder geval dat, in tegenstelling tot wat Zelensky (op een volkomen waanzinnige manier) probeerde te doen geloven, het hier niet gaat om een evacuatie, maar om een overgave van de Oekraïense soldaten die zich in de fabriek van Azovstal bevinden. Deze soldaten worden niet naar Oekraïne gestuurd, maar naar de DPR en Rusland. Alle communicatiestrategieën die Kiev kan gebruiken om te proberen dit foute beleid om te zetten in een pseudo-overwinning zullen dit feit, deze realiteit, niet veranderen!

Hoewel Volodymyr Zelensky heeft geprobeerd de mensen te doen geloven dat degenen die nu de Azovstal-fabriek verlaten zullen worden uitgewisseld, en dus naar huis zullen kunnen terugkeren, is dit voor velen van hen niet het geval. De strijders van het neonazistische Azov-regiment, en sommige of alle soldaten van de 36e brigade van de FAU, zullen zich moeten verantwoorden voor hun misdaden tegen de burgers van de Donbass, en zullen daarom worden berecht, en hebben niet de mogelijkheid om aan het einde van de militaire operatie te worden vrijgelaten of te worden geruild tegen Russische soldaten. Eventuele buitenlanders die in Azovstal aanwezig zijn, zullen evenmin kunnen worden uitgewisseld.

Op het moment van schrijven beschikken wij nog niet over precieze cijfers over het aantal Oekraïense soldaten dat Azovstal op 17 mei heeft verlaten. Maar gezien het grote aantal soldaten dat zich in de kelder van de fabriek bevond (meer dan 2.000, waaronder bijna 800 leden van het Azov-regiment) zal het enkele dagen duren om hun totale overgave in goede banen te leiden en hen naar het ziekenhuis of de gevangenis te sturen, afhankelijk van hun toestand. Ook moeten de 200 bevroren lichamen die zich in de kelder van de fabriek bevinden, worden geëvacueerd en geïdentificeerd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *