Niet haar beschermer.

Bron: Ben Norton, 
Multipolarista 9 augustus 2022 ~~~

Van de vervolging en marteling van journalist Julian Assange tot de massale censuur van onafhankelijke media door Amerikaanse overheidscontractanten in Silicon Valley, de aanvallen van Washington op de persvrijheid kwetsen elk land en elke persoon op aarde.

De regering van de VS hanteert vele strategieën om haar inmenging in de binnenlandse aangelegenheden en schending van de soevereiniteit van buitenlandse naties te rechtvaardigen. De belangrijkste van deze misleidende tactieken is dat Washington de beschuldigingen dat zijn tegenstanders de vrijheid van meningsuiting schenden, als wapen gebruikt.

Dit is nogal ironisch, aangezien de Verenigde Staten ’s werelds grootste schender van de persvrijheid zijn, volgens elke consequente definitie van de term.

En in tegenstelling tot de landen waarvan Washington beweert dat ze de vrijheid van meningsuiting binnen hun grenzen onderdrukken, is de censuur van onafhankelijke media door de Amerikaanse regering en de onderdrukking van alternatieve stemmen een wereldwijd verschijnsel, waarvan mensen over de hele planeet het slachtoffer zijn.

Met name de regering van Joe Biden heeft zich veel moeite getroost om zichzelf af te schilderen als een verdediger van burgerlijke vrijheden.

In mei publiceerde het Witte Huis een verklaring ter herdenking van de Wereld Dag van de Persvrijheid. Het doel van de verklaring was Rusland af te schilderen als een van de belangrijkste schenders van de vrijheid van meningsuiting en de Verenigde Staten als de nobele beschermer daarvan.

Maar de werkelijkheid is dat Washington zich schuldig maakt aan exponentieel meer vervolging van journalisten dan waarvan Moskou zelfs maar wordt beschuldigd.

Vervolging van Julian Assange door de Amerikaanse regering bedreigt de vrijheid van meningsuiting overal ter wereld

Er is geen gruwelijker symbool van de belachelijke hypocrisie van de Verenigde Staten die zich voordoen als beschermers van de persvrijheid dan hun autoritaire vervolging van de beroemdste journalist ter wereld: Julian Assange.

De meedogenloze aanval van de Amerikaanse regering op Assange, de oprichter en uitgever van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, is waarschijnlijk de ergste klap voor de vrijheid van meningsuiting die een regering in de geschiedenis heeft uitgevoerd, met gevaarlijke implicaties voor alle mensen op deze planeet.

De Amerikaanse zaak tegen Assange komt in wezen neer op een criminalisering van de journalistiek.

Washington probeert Assange, een Australisch staatsburger die nooit in de Verenigde Staten heeft gewoond, uitgeleverd te krijgen en te vervolgen voor de “misdaad” van het publiceren van waarheidsgetrouwe informatie die oorlogsmisdaden van de VS aan het licht brengt – met andere woorden, voor het bedrijven van het soort journalistiek dat elke goede verslaggever zou moeten doen.

Assange hangt 175 jaar gevangenisstraf boven het hoofd op 18 aanklachten. Als de Verenigde Staten in het uitleveringsproces slagen, zullen zij de uitgever van WikiLeaks waarschijnlijk in een kerker in middeleeuwse stijl gooien, waar hij voor de rest van zijn leven in eenzame opsluiting zal worden gehouden.

Als gevolg van vervolging door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zit Assange al een decennium in wezen gevangen. Vanaf 2012 zocht de WikiLeaks journalist zijn toevlucht in de ambassade van Ecuador in Londen. Daar zou hij uiteindelijk zeven jaar vastzitten.

In 2015 bepaalde de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie dat Assange “willekeurig was vastgehouden” en moest worden vrijgelaten en een schadevergoeding moest krijgen.

De Britse regering negeerde de juridische deskundigen van de VN. In plaats daarvan schonden de Britse autoriteiten in 2019 de territoriale integriteit van Ecuador, drongen de ambassade binnen en ontvoerden Assange (die tegen die tijd naast zijn Australische nationaliteit ook een genaturaliseerd Ecuadoriaans staatsburger was).

Sinds 2019 is Assange onderworpen aan een draconische behandeling in de maximaal beveiligde Belmarsh gevangenis in Groot-Brittannië, waar hij wordt vastgehouden naast mensen die veroordeeld zijn voor “terrorisme”, moord en andere gewelddadige misdrijven.

De VN-werkgroep inzake willekeurige detentie veroordeelde de Britse regering in 2019 opnieuw voor het schenden van de vrijheden en fundamentele rechten van de Australische journalist.

In Belmarsh is Assange tot 23 uur per dag in eenzame opsluiting vastgehouden. Juridische deskundigen van de VN hebben herhaaldelijk verklaard dat dit soort langdurige eenzame opsluiting, die routinematig wordt uitgevoerd door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, neerkomt op psychologische marteling.

Met andere woorden, Julian Assange heeft een decennium lang effectief vastgezeten, is aan gruwelijke martelingen blootgesteld en zal waarschijnlijk de rest van zijn leven in een Amerikaanse gevangenis doorbrengen, en dat allemaal omdat hij de “misdaad” beging om journalistiek te bedrijven.

Een absoluutere tirannie dan deze is niet denkbaar. Met de zaak Assange scheppen de Verenigde Staten een precedent dat zegt dat ze elke journalist of eigenlijk elk persoon op aarde, ongeacht hun nationaliteit, kunnen opsluiten, voor de rest van hun leven in een kerker kunnen gooien en kunnen martelen. Het enige wat Washington hoeft te doen is een aanklacht verzinnen en beweren dat die persoon zijn binnenlandse wetten heeft overtreden.

Assange is niet het enige slachtoffer van dit soort kafkaiaanse vervolging door het Amerikaanse regiem. De Verenigde Staten hebben meerdere politieke gevangenen, waaronder de zwarte revolutionaire journalist Mumia Abu-Jamal.

Hoewel de Verenigde Staten minder dan 5% van de wereldbevolking tellen, hebben zij bijna 25% van alle gevangenen.

Amerikaanse censuur van media treft de hele wereld, niet alleen Noord-Amerikanen

In zijn verklaring van mei op de Wereld Dag van de Persvrijheid veroordeelde de Biden-regering Rusland voor het aannemen van “een desinformatiewet die bedoeld is om mensen die de waarheid spreken het zwijgen op te leggen”.

De hypocrisie kon nauwelijks nog belachelijker zijn. De regering van de Verenigde Staten heeft de valse bewering van “desinformatie” gebruikt om nieuwsuitzendingen en journalisten van over de hele wereld te censureren, hun werk te wissen en hen van digitale platforms te verwijderen.

Terwijl Washington Moskou ervan beschuldigt dat het de vrijheid van meningsuiting in Rusland schendt, schaadt de Amerikaanse censuur de hele planeet.

In maart dwong de Amerikaanse regering YouTube om het grote Russische medianetwerk RT in alle landen ter wereld te censureren. Ook de Europese Unie verbood de Russische nieuwszenders RT en Sputnik.

Washington en Brussel hielden vol dat deze draconische inbreuk op de vrijheid van meningsuiting nodig was omdat Moskou “desinformatie” zou verspreiden over de oorlog in Oekraïne. Hun eigen mediakanalen zijn ondertussen voortdurend ontmaskerd voor het verspreiden van nepnieuws en misleidende propaganda om illegale Westerse aanvalsoorlogen te rechtvaardigen – wat verklaart waarom slechts 11% van de Noord-Amerikanen televisienieuws vertrouwt, en slechts 16% kranten gelooft.

YouTube’s censuur van Russische mediakanalen had niet alleen gevolgen voor mensen in Noord-Amerika en Europa, maar voor de hele wereld. En YouTube is niet zomaar een particulier bedrijf; het is eigendom van Google, dat onlosmakelijk verbonden is met de Amerikaanse regering.

Alle grote bedrijven in Silicon Valley zijn contractanten van de Amerikaanse overheid. Google, Facebook (dat eigenaar is van Instagram en WhatsApp) en Twitter hebben voor vele miljarden dollars contracten met de Amerikaanse overheidsinstellingen, zoals de CIA, FBI, National Security Agency (NSA), het ministerie van Defensie en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS), maar ook met politiediensten.

De regering van de VS gebruikt Big Tech-bedrijven in Silicon Valley als wapens van soft power, door informatie te censureren die haar belangen op het gebied van buitenlands beleid niet goed uitkomt, en door de vrijheid van meningsuiting van miljarden mensen in het buitenland te schenden.

Op deze censuur wordt vaak rechtstreeks toegezien door veteranen van de Amerikaanse nationale veiligheidsstaat. Google en Facebook hebben tientallen voormalige CIA-agenten en NAVO-persvoorlichters in dienst genomen. Twitter heeft veel voormalige FBI-officieren aangeworven, en de topambtenaar die toezicht houdt op inhoud in verband met het Midden-Oosten op Twitter is ook lid van de eenheid voor psychologische oorlogsvoering van het Britse leger, die toegeeft “informatieoorlogsvoering” te voeren.

De censuur van Silicon Valley heeft talloze media en journalisten het zwijgen opgelegd in China, Rusland, Iran, Venezuela, Nicaragua, Cuba, Syrië en andere landen die het doelwit zijn van het Amerikaanse imperium om te destabiliseren.

Iraanse media worden voortdurend gecensureerd door de regering van de VS en haar soft-power wapens in Silicon Valley. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zelfs de domeinnamen in beslag genomen van tientallen nieuwswebsites die naar verluidt door Iran en Jemen werden gerund.

Het Iraanse topnetwerk Press TV zag zijn sociale media-accounts tientallen keren gecensureerd. Het Amerikaanse regime heeft ook zijn domeinnaam presstv.com in beslag genomen.

Deze censuur van sociale media dient bijna altijd de belangen van de Amerikaanse regering.

Slechts een week voor de verkiezingen in Nicaragua in november 2021, lanceert Silicon Valley een gecoördineerde zuivering van pro-Sandinistische accounts op sociale media.

Honderden profielen op Facebook, Instagram, Twitter en Facebook werden gecensureerd. Ze waren allemaal pro-Sandinistisch. Geen enkel account was van de door de VS gesteunde rechtse oppositie. Integendeel, Nicaraguanen van de door de VS gesteunde rechtse oppositie worden voortdurend gepromoot op sociale media, en geverifieerd, terwijl linkse oppositieleden worden geschorst.

Hetzelfde was duidelijk bij de door de VS geleide couppoging tegen Venezuela. Vertegenwoordigers van de democratisch verkozen regering van Venezuela werden op Twitter geschorst, terwijl door de VS benoemde coupplegers zoals de ongekozen putschist Juan Guaidó en zijn bende corrupte trawanten allemaal werden geverifieerd en gepromoot.

Terwijl zij vage beschuldigingen van “desinformatie” gebruiken om het censureren van deze onafhankelijke stemmen op sociale media te rechtvaardigen, nemen bedrijven uit Silicon Valley tegelijkertijd geld aan van Amerikaanse staatsmediakanalen om hun propaganda tegen de tegenstanders van Washington te promoten.

Naast directe censuur door middel van schorsingen, is er ook subtielere censuur door megabedrijven uit Silicon Valley.

Google, bijvoorbeeld, vervormt zijn algoritme om websites van mainstream-bedrijfsmedia te promoten, en heeft een zwarte lijst van mediasites die het in de zoekresultaten verbergt. Dit betekent dat onafhankelijke mediapublicaties, vooral linkse en anti-imperialistische pagina’s, ernstig worden benadeeld door het Google-algoritme en aanzienlijk minder verkeer krijgen.

Zelfs DuckDuckGo, dat zichzelf op de markt brengt als een Google-alternatief dat de privacy beschermt, houdt zich bezig met deze politieke censuur. Nadat Rusland in februari 2022 zijn speciale militaire operatie in Oekraïne startte, kondigde de website aan dat het in zijn zoekresultaten alle websites zou degraderen die het ervan beschuldigt pro-Russisch te zijn.

Terwijl ze in eigen land onafhankelijke journalisten censureren, financiert de Amerikaanse regering zogenaamde “onafhankelijke journalisten” in het buitenland om buitenlandse tegenstanders te destabiliseren

Terwijl de Verenigde Staten journalisten vervolgen die hun misdaden aan het licht brengen en onafhankelijke media die binnen hun grenzen opereren agressief censureren, beweert Washington ironisch genoeg “onafhankelijke media” in het buitenland te steunen.

In zijn verklaring van mei op de Wereld Dag van de Persvrijheid riep het Witte Huis van Biden op tot het steunen van zogenaamde “onafhankelijke media” in het buitenland.

CIA-organisaties als het US Agency for International Development (USAID) en het National Endowment for Democracy (NED) hebben vele miljoenen dollars gestoken in het financieren van media-activisten in landen waar de Verenigde Staten regimeverandering nastreven.

De regering van de VS beweert dat zij de “burgermaatschappij” steunt, maar in werkelijkheid financiert zij politieke oppositiegroepen die de media gebruiken als wapen om de tegenstanders van Washington te destabiliseren.

Deze media-activisten zijn per definitie niet “onafhankelijk” – zij ontvangen geld van de Amerikaanse regering om haar politieke belangen te behartigen. Zij zijn in wezen indirecte werknemers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, en instrumenten van de zachte macht van Washington.

Deze media-activisten verspreiden voortdurend nepnieuws, desinformatie en propaganda, en hebben een sleutelrol gespeeld bij gewelddadige couppogingen in Nicaragua, Venezuela, Bolivia, Hongkong, Syrië, Wit-Rusland, en daarbuiten.

De absurde hypocrisie van Washington, dat in eigen land onafhankelijke journalisten vervolgt en hen in het buitenland financiert, onderstreept het diepe cynisme van de tactieken van het Amerikaanse regime op het gebied van informatie-oorlogsvoering.

Washington mag zichzelf dan afschilderen als een baken van vrijheid en democratie, maar zijn wereldrijk is autoritair en meedogenloos.

De onderdrukking door de Amerikaanse regering heeft gevolgen voor iedereen op aarde. Zolang de Verenigde Staten hun imperium in stand houden en blijven proberen alle politieke en economische aangelegenheden van de planeet te controleren, zal geen enkel land en geen enkel individu ooit volledig veilig zijn.

Topfoto: Een propagandaposter van de Amerikaanse regering uit de jaren veertig.


Geef een reactie