Het blokkeren van Iraanse webdomeinen toont de verpletterende nederlaag van de VS in zijn informatieoorlog tegen Iran.

Bron: Syed Zafar Mehdi   
presstv.com  24 juni 2021 ~~~

Het blokkeren van webdomeinen is niet alleen een flagrante schending van internationale wetten, maar toont ook aan dat ’s werelds zogenaamde ‘supermacht’ een verpletterende nederlaag heeft geleden in haar informatieoorlog tegen Iran

Westerse “vrije meningsuiting”-voormannen worden het nooit moe te hameren op de rol van de media als waarheidsverkondiger, informatieverspreider, behoeder van de belangen van het volk en forum van het politieke debat.

Ze praten onophoudelijk en geanimeerd over een onbeperkte informatiestroom en de implicaties daarvan in een multipolaire wereld, terwijl ze de censuur en het muilkorven van de vrije meningsuiting afkeuren.

Maar wanneer het gesprek over “anderen” gaat, gaat het hele discours over de vrijheid van meningsuiting en de onafhankelijkheid van de media plotseling over de kop. Ze willen niet dat anderen van dergelijke luxe kunnen genieten.

Er zijn maar weinig stemmen uit de westerse wereld die hun veroordeling uitspreken over het besluit van de VS om de internationale nieuwsdiensten van Iran, Press TV en Al-Alam, te blokkeren, evenals de nieuwszenders van verzetsgroepen in buurlanden Irak en Jemen. De schaamteloze dubbelhartigheid is voor iedereen zichtbaar.

Als een ander land het webdomein van CNBC of de Washington Post zou hebben platgelegd, was de hel nu losgebroken. Maar aangezien de dader in dit geval de VS is en Iran aan de ontvangende kant staat, is het business as usual voor die zelfvoldane westerse voorvechters van vrije meningsuiting en mediavrijheid.

Het zal niemand verbazen dat er geen opmerkingen zijn gekomen van de Freedom of the Press Foundation, Committee to Protect Journalists, Electronic Frontier Foundation, of die mensenrechtenwaakhonden die nooit een kans voorbij laten gaan om Iran in de beklaagdenbank te zetten over zaken die als nep en gemotiveerd worden beschouwd.

Niet dat Iran een verklaring of een tweet van hen verwachtte, maar het heeft hun verheven beweringen over het verdedigen van persvrijheid wereldwijd weer eens doorgeprikt. Zij hebben opnieuw bewezen een verlengde arm te zijn van het VS-regime en zijn hegemoniaal beleid over de hele wereld, dat pogingen omvat om de vrije, onverschrokken en onafhankelijke media het zwijgen op te leggen.

Het optreden van de VS om de stem van vrije en onafhankelijke media te muilkorven is niet alleen een flagrante schending van de internationale wetten (het is in strijd met artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens dat iedereen het recht verleent “om inlichtingen en denkbeelden te zoeken, te ontvangen en door te geven door alle middelen en ongeacht grenzen”), het toont ook aan dat de zogenaamde “supermacht” van de wereld een nederlaag heeft geleden in zijn informatieoorlog tegen Iran ondanks verlammende sancties en “maximale druk”.

De Iraanse media, met name Press TV, dat zich richt op een Engelssprekend publiek in de hele wereld, en Al-Alam, dat zich richt op een Arabischsprekend publiek in de bredere Arabische regio, hebben de door het Westen gesteunde propaganda- en vervalsingscampagne tegen Iran effectief gedecimeerd. Het laatste redmiddel is, zoals altijd, het blokkeren, in beslag nemen of uit de lucht halen, met gebruikmaking van de zwakke juridische rechtvaardiging.

Het is belangrijk om hier te benadrukken dat Press TV is ontstaan als tegenwicht tegen de propagandamedia van de westerse bedrijven, om hun eenzijdige berichtgeving en desinformatiecampagne tegen Iran tegen te gaan en te vernietigen. De informatieoorlog is een gevaarlijk fenomeen dat door de grote mogendheden is uitgevonden om de landen die het wagen hun hegemonie uit te dagen, in diskrediet te brengen en te demoraliseren. Iran, de enige uitdager, heeft het zwaarst te lijden gehad onder deze oorlog, maar is altijd sterk en machtig gebleven.

Press TV en andere door de Amerikaanse regering geblokkeerde media hebben het voortouw genomen bij het blootleggen van de misdaden van het militair-industrieel complex van de VS in landen als Irak, Afghanistan, Jemen, Syrië, Palestina, Libië, en ook Iran, waar zij mensen hebben vermoord door middel van ‘economisch terrorisme’.

Press TV heeft niet geaarzeld om te laten zien hoe de Amerikanen een prachtig land als Irak hebben verwoest, hoe zij het Israëlische regime financieel en militair blijven steunen in zijn niet aflatende agressie in de bezette gebieden van Palestina, hoe zij medeplichtig zijn aan de afschuwelijke oorlogsmisdaden van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie in Jemen, en hoe zij Afghanistan zijn binnengevallen en hun langstdurende oorlog ooit hebben verloren van de Taliban. De eerlijke en onverbloemd eerlijke berichtgeving van Press TV heeft Uncle Sam zo in verlegenheid gebracht dat het zijn gezonde verstand heeft verloren.

Interessant is dat PressTV, een dag voordat haar webdomein in beslag werd genomen door het Amerikaanse ministerie van Justitie, onder verwijzing naar “goed ingelichte bronnen” zei dat het had vernomen dat de VS “nog steeds weigeren om de anti-Iran sancties op te heffen en de toezeggingen na te komen die nodig zijn om terug te keren naar de nucleaire deal van 2015,” na zes marathonrondes van gesprekken in Wenen die erop gericht waren om de deal nieuw leven in te blazen.

Het citeerde bronnen dicht bij de gespreksdelegaties in Wenen die zeiden dat president Joe Biden “vasthield aan de ‘maximale druk’-campagne tegen Iran van zijn voorganger Donald Trump.”

sayed Zafar Mehdi is een in Teheran gevestigde journalist, redacteur en blogger met meer dan 10 jaar ervaring. Hij heeft uitgebreid verslag gedaan vanuit Kasjmir, India, Pakistan, Afghanistan en Iran voor toonaangevende publicaties wereldwijd.

(De standpunten in dit artikel komen niet noodzakelijk overeen met die van Press TV).


Geef een reactie